Σε podcast για την επιθεώρησηο Foreign Affairs ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο υπό αντικατάσταση αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς αυτόν τον καινούργιο κόσμο, που δεν έχει μόνο δύο πόλους ισχύος, όπως συνέβαινε επί Ψυχρού Πολέμου, αλλά πλέον τρεις (έχει προστεθεί η Κίνα).
Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο (παγκόσμιος) πόλεμος είναι να διασφαλιστεί η ξεκάθαρη αμερικανική στρατιωτική υπεροχή – και αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με τις επιλογές που έκανε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ο διάδοχός του στο πόστο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν.
«Η κλιμάκωση στην Ουκρανία είναι υπαρκτός κίνδυνος, αν και δεν συμφέρει κανέναν» είπε ο Μίλι. «Μπορεί να συμβεί, αφού υπάρχει υπερηφάνεια, υπάρχουν και συμφέροντα, όπως λέει και ο Θουκυδίδης. Ο μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ, των οποίων η ισχύς παραμένει ανώτερη από την Κίνα και από τη Ρωσία, είναι ότι οι αντίπαλοί τους συμμαχούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποφύγουμε αυτό».
Ο Μίλι ανέφερε δύο σημαντικά πράγματα περί Ουκρανίας, σχολίασε η Corriere della Sera, ως κληρονομιά στον διάδοχό του: πρώτον, ότι κάποια στιγμή όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν και, δεύτερον, ότι κανένας δεν μπορεί να επιτύχει πολιτικούς στόχους μέσω του πολέμου εν έτει 2023. Προέβλεψε, δε, ότι οι Ρώσοι –και ο ίδιος ο Πούτιν, «αν είναι λογικός»– θα συνειδητοποιήσουν ότι το κόστος του πολέμου υπερβαίνει τα οφέλη.
Το σινορωσικό deal
Σχετικά με τη συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, o αμερικανός στρατιωτικός είπε ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο οικονομική βοήθεια και κάποιες μικρές στρατιωτικές ασκήσεις, ελάσσονος σημασίας. «Σίγουρα ο Ρώσοι έχουν ζητήσει περισσότερα, όμως η στρατιωτική σχέση με την Κίνα είναι μέχρι στιγμής πολύ μέτρια».
Για τον Μίλι, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι σκληρός και ρεαλιστής, με την έννοια ότι γνωρίζει το κόστος, τα οφέλη και τους κινδύνους: «Οι Κινέζοι, ό,τι κι αν λένε, δεν θέλουν ανοικτή ένοπλη σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Θέλουν να πετύχουν τους εθνικούς στόχους τους, αλλά χωρίς σύγκρουση».
Κατά τον Μίλι, από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ταϊβάν πρέπει να προετοιμαστεί στρατιωτικά, μάλιστα σύμφωνα με το «ουκρανικό μοντέλο, δηλαδή να προετοιμάσει τον πληθυσμό της καταλλήλως ώστε να αντιμετωπίσει τον πόλεμο». Και επανέλαβε ότι η μόνη αποτρεπτική δύναμη είναι η ισχύς των ΗΠΑ: «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι απλώς λίγο καλύτερες, αλλά πολύ καλύτερες, σαφώς καλύτερες από τις κινεζικές. Και πρέπει να φροντίσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουμε σε όποια κρίση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News