506
Η μελέτη αρχαίων οδοντοστοιχιών με σύγχρονες μεθόδους φέρνει στο φως ακόμη και πανάρχαια βακτήρια | Werner Siemens Foundation, Felix Wey

Επανέφεραν στη ζωή βακτήριο των Νεάντερταλ, χρήσιμο στην ιατρική

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 18:06
Η μελέτη αρχαίων οδοντοστοιχιών με σύγχρονες μεθόδους φέρνει στο φως ακόμη και πανάρχαια βακτήρια
|Werner Siemens Foundation, Felix Wey

Επανέφεραν στη ζωή βακτήριο των Νεάντερταλ, χρήσιμο στην ιατρική

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 18:06

Διεθνής ομάδα ειδικών αναδημιούργησε το γονιδίωμα ενός άγνωστου βακτηρίου που βρέθηκε στην οδοντοστοιχία ανθρώπων του Νεάντερταλ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, το βακτήριο βρέθηκε στην οδοντική πλάκα διαφόρων
Νεάντερταλ, κάποιοι εκ των οποίων έζησαν πριν από 100.000 έτη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένωσαν την αλληλουχία σε ζωντανά βακτήρια για να δουν τι θα συμβεί. Διαπίστωσαν ότι τα αρχαία γονίδια παρήγαγαν μια οικογένεια φυσικών μορίων που δεν είχαν ξαναδεί, τα οποία ονόμασαν «παλεοφουράνια». Το φουράνιο είναι ετεροκυκλική οργανική ένωση που έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση σε ζώα και πιθανόν σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι κάνουν αυτά τα μόρια, αλλά λένε πως η διαδικασία μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακάλυψη εξαφανισμένων μορίων που χάθηκαν στο πέρας των αιώνων και ίσως αποβούν χρήσιμα στην Ιατρική ως αντιβιοτικά.

«Αποκρυπτογραφήσαμε ένα τμήμα του DNA από ένα αρχαίο βακτήριο και το αναδημιουργήσαμε. Αυτό μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε τα μόρια που ονομάσαμε paleofurans. Υποθέτουμε ότι αυτές οι ενώσεις είναι σήματα μορίων που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να επικοινωνούν τα μόρια μεταξύ τους ή τα χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει συγκεκριμένες λειτουργίες του βακτηρίου. Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε εικασίες» αναφέρει ο Πιέρ Στάλφορθ, καθηγητής Βιοοργανικής Χημείας στο Ινστιτούτο Ερευνας Φυσικού Προϊόντος Leibniz στη Γερμανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το κυνήγι για νέα φάρμακα

Η ομάδα δημιούργησε ζωντανά βακτήρια, ικανά να παράγουν τις χημικές ουσίες που κωδικοποιούνται από τα αρχαία γονίδια. «Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε αυτά τα μόρια, για παράδειγμα αν έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες» λέει ο Στάλφορθ.

Οι επιστήμονες αναζητούν στη Φύση βιοενεργά μόρια που μπορεί να είναι χρήσιμα για την Ιατρική ή στη βιομηχανία, και πολλά παράγονται από διάφορα βακτήρια. Το βακτήριο είναι ένα είδος μικροβίου που δεν διαθέτει οργανωμένο πυρήνα. Τα μικρόβια είναι οι
μεγαλύτεροι χημικοί της Φύσης και ανάμεσα στα δημιουργήματά τους συγκαταλέγονται πολλά αντιβιοτικά και άλλα θεραπευτικά φάρμακα.

Τα βακτήρια κατοικούν στη Γη για περισσότερα από τρία δισ. χρόνια, επομένως οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατό να ανακαλυφθούν μόριά τους σε παρελθοντικά ευρήματα. Η επαναφορά αρχαίων βακτηρίων ή μορίων έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ερευνητές δεν πρέπει να δημιουργούν βιολογικά δείγματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Φύση.

Οι ερευνητές έσπευσαν πάντως να τονίσουν ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα βακτήρια που ανακάλυψαν στους Νεάντερταλ δεν εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου στον πλανήτη, ίσως σε κάποιο υδάτινο περιβάλλον, αφού συγγενικά τους είδη βακτηρίων υπάρχουν σε ορισμένες λίμνες. Ειδικοί σε θέματα βιοασφάλειας είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ακόμη και πως, αν βρεθεί τρόπος να αναδημιουργηθούν τα ίδια τα βακτήρια, αυτά δεν είναι πιθανό να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Αφού οι ερευνητές αναδημιούργησαν το γονιδίωμα του βακτηρίου σε υπολογιστή, στη συνέχεια δημιούργησαν ζωντανά βακτήρια, για να παράγουν τις χημικές ουσίες που κωδικοποιούνται από τα αρχαία γονίδια.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται για να επαναφέρει σε λειτουργία αρχαία βακτήρια. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την πρόσβαση στην κρυμμένη χημική ποικιλομορφία των μικροβίων του παρελθόντος της Γης και προσθέτει μια συναρπαστική νέα χρονική διάσταση στην ανακάλυψη φυσικών προϊόντων» αναφέρει ο δρ Μάρτιν Κλάπερ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Leibniz.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...