512
|

Το blame game των Κρητικών

Το blame game των Κρητικών

Η τελευταία δημοσκόπηση, της Metron Analysis για το Mega, δείχνει ότι ο μοναδικός συνδυασμός που μπορεί να δώσει κυβέρνηση από τη Βουλή της απλής αναλογικής, είναι της σύμπραξης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Αν, δηλαδή, τα βρουν μεταξύ τους, σχηματίζουν μία κυβέρνηση με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 157 εδρών.

Θεωρητικά, λοιπόν, μόλις ο Μητσοτάκης λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να τηλεφωνήσει στον Ανδρουλάκη, να κλειστούν κάπου για δύο μέρες και να βγουν με ένα νέο σχήμα, εν ανάγκη γραμμένο πάνω σε χαρτοπετσέτα. Και αν δεν τα βρουν τότε, έχουν την ευκαιρία να το ξανασυζητήσουν όταν λάβει την εντολή ο Ανδρουλάκης. Εκείνες τις μέρες θα παιχτεί ανάμεσά τους και το παιχνίδι των ευθυνών, το blame game που λέει και ο λαός μας. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης έχει σηκώσει τους τόνους κατά του Ανδρουλάκη. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις δεύτερες κάλπες. Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί, δηλαδή ποια θα είναι η εξήγηση προς το εκλογικό ακροατήριο για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Εντάξει, μέχρι σήμερα φταίει ο Τσίπρας που μας φόρτωσε την απλή αναλογική. Αυτό δεν θα ισχύει το βράδυ της εκλογικής Κυριακής, θα υπάρχει μία εντελώς νέα κατάσταση.

Ας το δούμε σιγά-σιγά.

Ο Μητσοτάκης εξ αρχής έχει δηλώσει ότι δεν συζητάει τίποτα άλλο εκτός από την αυτοδυναμία. Μαζί του εμφανίζεται να συμφωνεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με βραχεία πλειοψηφία, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης. Ομως πόσο εύκολο είναι να βγει το βράδυ της Κυριακής και να πει ότι ακόμα και αν βγαίνουν τα νούμερα αυτός δεν σκοπεύει να συζητήσει με τον Ανδρουλάκη; Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει, στο πλαίσιο της εντολής που θα λάβει, να συνομιλήσει με τον Ανδρουλάκη. Και μέσα από τη συζήτηση να βρει κάτι που θα δικαιολογήσει την απόφαση του για νέα προσφυγή στις κάλπες. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα, για τον Μητσοτάκη, αν ο Ανδρουλάκης επιμείνει σε τρίτο πρόσωπο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Εκεί η κουβέντα θα τελειώσει πριν τον καφέ. Δεν χρειάζεται καν να ξεκινήσει. Ο Σκέρτσος δήλωσε ότι αποκλείουν κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, λόγω των γραμμών που έχει χαράξει. Αλλά αυτά ξεχνιούνται μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Για τον Ανδρουλάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεργαστεί με εκείνον τον οποίο κατηγορεί για την παρακολούθησή του. Ομως δεν είναι μόνος του στο ΠΑΣΟΚ. Ενα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του εμφανίζεται θετικό στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Και αν μη τι άλλο, τα στελέχη θα δουν μπροστά τους την προοπτική συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Ενδεχομένως, λοιπόν, να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός στη συζήτηση, γνωρίζοντας ότι αν ξαναστηθούν οι κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστεί περισσότερο. Αν προσέλθει στην κουβέντα έχοντας βγάλει από το τραπέζι το αίτημα για αποκλεισμό του Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία (όλα γίνονται στην πολιτική), τότε θα έχει επιστρέψει το μπαλάκι στον συνομιλητή του.

Βέβαια υπάρχει ακόμα δρόμος. Ο Μητσοτάκης έχει το χρόνο να ανεβάσει τους τόνους κατά του Ανδρουλάκη προκειμένου, στο μετεκλογικό τοπίο, να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαφής, δεν έχει συνομιλητή κ.λπ. Θα είναι όμως πειστικό κάτι τέτοιο; Γιατί, αν βγουν τα νούμερα, κάποιος πρέπει να πάρει και την ευθύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...