Μια πολύ ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο εκπροσώπους –της κυβέρνησης, Ακη Σκέρτσου και του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου– φιλοξένησε το πρωί της Παρασκευής το στούντιο του ΑΝΤ1, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, αλλά και στην απόφαση του Αρείου Πάγου για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη».
Καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αφήνουν να διαφανεί μια πιθανότητα συγκυβέρνησης, ο κ. Σκέρτσος το απέκλεισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αποκλείουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με τις σκληρές γραμμές που έχει χαράξει. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στην ψήφο των πολιτών και “κλείνει” κάθε πόρτα παραγωγική συζήτησης όταν λέει πως δεν βλέπει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε, η ΝΔ εδώ και μία τετραετία έχει αντιμετωπίσει με επάρκεια όσα προέκυψαν αλλά και με εντιμότητα όσα δεν πήγαν καλά».
Η θέση αυτή του κ. Σκέρτσου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει να ακολουθεί τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στο Star, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «δείχνει να έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου».
Αρα, φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακόμα και αν μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου –οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική– αριθμούν συνολικά περισσότερους από 151 βουλευτές. Η κυβέρνηση την «καίει», επιμένοντας στην στρατηγική της αυτοδυναμίας.
Από την πλευρά της η κυρία Τσαπανίδου σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εμπιστοσύνη του κόσμου και είμαστε πρώτο κόμμα θα πάρουμε τη διερευνητική εντολή και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση» –μια θέση που περιγράφει το σχέδιο της Κουμουνδούρου για κυβέρνηση του πρώτου και του τρίτου κόμματος.
Στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και να χρειαστεί να υπάρξει κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και ΜέΡΑ25 ή και ΚΚΕ (όπως το είχε πει, άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πολυσυζητημένη συνέντευξη στην Σταματίνα Τσιμτσιλή, όταν έγινε λόγος για κυβέρνηση «ανοχής»), η πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε: «“Κυβέρνηση ηττημένων” δεν θα γίνει. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έκανε σαφές πως με πολιτικά κόμματα και αρχηγούς κομμάτων που φέρνουν στο τραπέζι συζήτηση για νομίσματα και “Δήμητρες” δεν μιλάμε».
Η σκληρή γραμμή της κυρίας Τσαπανίδου κατά του ΜέΡΑ25 –ο Γιάνης Βαρουφάκης εξάλλου ήταν αυτός που εισήγαγε στην ατζέντα το σχέδιο «Δήμητρα» για Grexit– φαίνεται να ακολουθεί τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις του με τον άλλοτε υπουργό του επί των Οικονομικών και κατά δήλωσή του «asset της κυβέρνησης και της χώρας»: «Με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Κατά τα άλλα, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Σκέρτσο και την κυρία Τσαπανίδου συνεχίστηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το «μπλόκο» στον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη:
«Τα εκλογο-μαγειρέματα δεν αφορούν τους πολίτες. Εσείς θα θέλατε μία εγκληματική οργάνωση στη Βουλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα αυτό απάντησε με τη στάση του “Δεν ξέρουμε”. Είναι στα λόγια και μόνο δημοκράτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, με την κυρία Τσαπανίδου να του απαντά: «Είναι προσβλητικό να υπονοείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “κλείνει το μάτι” στη Χρυσή Αυγή. Η διάταξή μας για το “κόμμα Κασιδιάρη” δεν ήταν αντισυνταγματική, όμως εσείς φέρνατε τη μία τροπολογία μετά την άλλη και πίνατε καφέδες γύρω από το Μαξίμου με ανώτατους λειτουργούς του Αρείου Πάγου, κάτι που κατήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος».
Ηταν μία τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος υπενθύμισε ότι «το 2021 φέραμε νόμο που λέει πως δεν μπορεί να είναι αρχηγός κόμματος κάποιος που έχει καταδικαστεί».
Αναφορικά με τη διαμάχη που προκάλεσε η τουλάχιστον προκλητική δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπ. Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του αμφιλεγόμενου κόμματος ΕΑΝ –και συνομιλητής του Κασιδιάρη ακόμα και για να λειτουργήσει ως «μπροστινός» του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη– είναι ένας «βαθύτατα δημοκρατικός» άνθρωπος, ο κ. Σκέρτσος είπε:
«Δεν έχουμε ανοιχτή πόρτα σε αρχηγούς ακροδεξιών κομμάτων και η άποψη του κ. Αθανασίου για τον κ. Κανελλόπουλο ήταν καθαρά προσωπική και όχι πολιτική».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News