514
Πάνοπλοι αστυνομικοί ελέγχουν οχήματα στο Ντούμπονα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του δράστη του νέου φονικού | REUTERS/Antonio Bronic

Νέο αιματοκύλισμα έξω από το Βελιγράδι: Τουλάχιστον 10 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 06:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023 13:40
Πάνοπλοι αστυνομικοί ελέγχουν οχήματα στο Ντούμπονα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του δράστη του νέου φονικού
|REUTERS/Antonio Bronic

Νέο αιματοκύλισμα έξω από το Βελιγράδι: Τουλάχιστον 10 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 06:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023 13:40

Τι συμβαίνει στη Σερβία; Δεύτερο αιματοκύλισμα, ούτε δύο 24ωρα μετά το εφιαλτικό συμβάν στο δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου, σημειώθηκε στη χώρα – με οκτώ νεκρούς σε τρία χωριά νότια της σερβικής πρωτεύουσας!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το βράδυ της Πέμπτης ένας νεαρός 21 ετών σκόρπισε τον θάνατο σε δύο χωριά κοντά στο Μλαντένοβατς, πυροβολώντας με αυτόματο όπλο αδιακρίτως μέσα από το αυτοκίνητό του. Οι επιθέσεις έγιναν στα χωριά Ντούμπονα και Σέπσιν, περίπου 46 χλμ. νότια του Βελιγραδίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Nova S μετέδωσε ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 15, για να προσθέσει πως εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμα πιο βαρύς. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, επτά από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αστυνομικός και η αδελφή του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή αναζητώντας τον δράστη με τη συνδρομή και ελικοπτέρων, τον οποίο συνέλαβαν μετά από ανταλλαγή πυρών.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον περικύκλωσαν κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς. Ο 21χρονος αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στιγμιότυπο από ελέγχους αυτοκινήτων έξω από το Βελιγράδι, για τον εντοπισμό του δράστη (Reuters)

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη ο δράστης, το πρωί της Παρασκευής – REUTERS/Antonio Bronic

Το νέο αυτό πολύνεκρο περιστατικό σημειώθηκε μόλις 40 ώρες μετά την επίθεση 14χρονου σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οκτώ παιδιά –συμμαθητές του δράστη– και ένας φύλακας.

Στη Σερβία των επτά εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 750.000 άδειες οπλοφορίας. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο πυροβόλο όπλο στο σπίτι, νόμιμα ή παράνομα –όπλο που ξέμεινε από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990.

Αυστηρά μέτρα εναντίον της οπλοφορίας έλαβε ο Βούτσιτς

Μετά τα δύο απανωτά μακελειά στη Σερβία, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας.

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», σημείωσε ο σέρβος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο αιματοκύλισμα, την Παρασκευή.

Ο σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 «σε 30.000-40.000». Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και «επίθεση εναντίον όλων μας».

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...