Η αμερικανική Eli Lilly ανακοίνωσε μια νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ η οποία φαίνεται να επιβραδύνει σε αξιοσημείωτο βαθμό την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για το donanemab το οποίο είναι σχεδιασμένο να χορηγείται μια φορά το μήνα με έγχυση.
Στην κλινική δοκιμή Φάσης 3, που περιλάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ, όσοι έλαβαν donanemab παρουσίασαν 35% πιο αργή γνωστική έκπτωση, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Επιπλέον, με τη νέα θεραπεία παρατηρήθηκε 40% λιγότερη μείωση στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση ή η οικονομική διαχείριση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το donanemab μπορεί να μειώσει κατά 39% τον κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου.
Όπως γράφει το περιοδικό Time, αυτά είναι τα πιο ενθαρρυντικά δεδομένα που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα για το Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο στοχεύει στο αμυλοειδές, την πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών.
Οι New York Times γράφουν ότι το donanemab δεν είναι θεραπεία (σ.σ.: με την έννοια ότι δεν εξαλείφει τη νόσο, αλλά την επιβραδύνει σημαντικά) αλλά μαζί με δύο άλλα φάρμακα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής ασθένειας, ύστερα από δεκαετίες αναποτελεσματικών ερευνών στο πεδίο αυτό.
Ο δρ Ρόναλντ Πίτερσεν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ στην Κλινική Mayo δήλωσε στους NYT ότι τα αποτελέσματα του donanemab ήταν στατιστικά σημαντικά αλλά με «μέτριο κλινικό όφελος». Ο ίδιος επισήμανε και τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια του φαρμάκου, το οίδημα του εγκεφάλου, που έχει αναφερθεί και στα άλλα δύο φάρμακα. Στη διάρκεια της δοκιμής για το donanemab τρεις ασθενείς πέθαναν εξαιτίας εγκεφαλικού οιδήματος.
Στη Βρετανία, πάντως, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα ο ενθουσιασμός για το νέο φάρμακο ήταν πιο έκδηλος. Οπως γράφει η Telegraph, το νέο φάρμακο χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη θεραπεία μέχρι σήμερα, με την αγγλική Εταιρεία Αλτσχάιμερ να προσδιορίζει την ανάπτυξή του ως «την αρχή του τέλους της νόσου Αλτσχάιμερ».
«Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι εισερχόμαστε τώρα στην εποχή, όπου θα μπορούσαμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε στη μακροχρόνια διαχείριση της νόσου, αντί για παρηγορητική και υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ», δήλωσε στην Telegraph ο δρ Καθ Μάμερι, νευρολόγος και σύμβουλος στο University College London Hospitals NHS Foundation Trust.
Ο Τζον Χάρντι, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου (UCL), είπε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής θα πρέπει να «διαλύσουν κάθε αμφιβολία» ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ ήταν η εξάλειψη του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.
Η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έγκριση του donanemab για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, ενώ θα υποβάλει πρόσθετες αιτήσεις για παγκόσμια έγκριση του φαρμάκου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News