672
|

Το «έγκλημα» του Μέσι ήταν η αποτυχία της Παρί

Sportscaster Sportscaster 4 Μαΐου 2023, 16:48

Το «έγκλημα» του Μέσι ήταν η αποτυχία της Παρί

Sportscaster Sportscaster 4 Μαΐου 2023, 16:48

Ο αποκλεισμός του Λιονέλ Μέσι από τους αγώνες και τις προπονήσεις της Παρί Σεν-Ζερμέν για δυο εβδομάδες, που συνοδεύτηκε από την απαγόρευση να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του συλλόγου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν ήταν, απλώς, μια τιμωρία που δεν σεβάστηκε το status και τον αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό του αργεντινού σούπερ-σταρ. Ηταν η αρχή του τέλους. Επειτα από την εξέλιξη αυτή, για τον παγκόσμιο πρωταθλητή με τις επτά «Χρυσές Μπάλες» δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο Παρίσι.

Την περασμένη Δευτέρα ο Μέσι ταξίδεψε στο Ριάντ. Δεν έκανε κάτι κακό. Είναι ο παγκόσμιος πρεσβευτής του τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που, όπως έγραψε το Athletic, δεν αντιβαίνει στους όρους του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Παρί. Και δεν θα υπήρχε το παραμικρό ζήτημα, αν την προηγούμενη μέρα η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας δεν γνώριζε μια ταπεινωτική ήττα στο «Παρκ ντε Πρενς» από τη Λοριάν.

Θυμωμένος από την κακή απόδοση των παικτών του, ο Κριστόφ Γκαλτιέ αποφάσισε να τους κάνει… καψόνι. Ενώ τους είχε δώσει ρεπό για τη Δευτέρα, που ήταν και αργία, το πήρε πίσω. Η αλλαγή στο πρόγραμμα των προπονήσεων ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Αλλά ήταν πολύ αργά για τον Μέσι να ακυρώσει το ραντεβού του στο Ριάντ, το οποίο είχε προγραμματίσει χωρίς να ζητήσει σχετική άδεια από τον σύλλογο, πιστεύοντας ότι τη Δευτέρα (και την Τρίτη) δεν θα υπήρχε προπόνηση. Σύμφωνα με την Equipe, ο «Λέο» είχε, ήδη, αναβάλει δυο φορές αυτό το ταξίδι.

Από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα η Παρί έχει υποστεί 9 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις. Σε ολόκληρο το 2022 δεν είχε καταγράψει ούτε τις μισές. Προπορεύεται στο γαλλικό πρωτάθλημα με διαφορά 5 βαθμών από τη Μαρσέιγ, ενώ την περασμένη σεζόν τερμάτισε στο +15 από την ομάδα της Μασσαλίας. Στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε νωρίς, χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση στην Μπάγερν Μονάχου. Το ταλέντο δεν της λείπει, όμως το έλλειμμα μαχητικότητας, αγωνιστικής διάθεσης και πειθαρχίας στο παιχνίδι της είναι ολοφάνερο. Το παράπτωμα του Μέσι χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση του club ως ευκαιρία να… δείξει τη γροθιά της στους παίκτες.

Την εποχή που ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ αλ-Κελαΐφι, «έσταζε μέλι» για τον Αργεντινό, η απουσία του από μια προπόνηση που προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή δεν θα ήταν πρόβλημα. Τώρα είναι, και μάλιστα μεγάλο. Βεβαίως, αν στη θέση του Μέσι βρισκόταν ο Κιλιάν Εμπαπέ, ουδείς θα τολμούσε να τον τιμωρήσει. Παράλογο; Καθόλου. Διότι, πλέον, ο Μέσι θεωρείται «βαρίδι». Είναι μέρος ενός πανάκριβου πρότζεκτ που απέτυχε παταγωδώς. Ενώ ο Γάλλος, είναι ο πρωταγωνιστής του νέου σχεδίου.

Οταν ένα κομμάτι της εξέδρας του «Παρκ ντε Πρενς» αποδοκίμασε τον Μέσι, στον αγώνα της Παρί με τη Λιόν τον περασμένο μήνα, σκοπός των οπαδών δεν ήταν να μειώσουν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή (ο οποίος, άλλωστε, εφέτος έχει προσφέρει στην ομάδα 18 γκολ και 17 ασίστ), αλλά να διαδηλώσουν την αποτυχία της γαλλικής έκδοσης των «γκαλάκτικος». Από τότε που ο σύλλογος ανήκει στους Καταριανούς της QSI (2011), στο Τσάμπιονς Λιγκ είδε προκοπή μόνο μια φορά: το 2020, που έφτασε στον τελικό και τον έχασε από την Μπάγερν. Η δημιουργία της τριπλέτας Εμπαπέ – Νεϊμάρ – Μέσι, με την απόκτηση του Αργεντινού το 2021, υπήρξε το αποκορύφωμα αυτής της αποτυχημένης ποδοσφαιρικής λογικής.

Η τιμωρία του Μέσι ήταν η δήλωση της διοίκησης ότι αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Τον προκλητικά αδιάφορο Νεϊμάρ θα τον έδιωχνε πρώτο, όμως καμία ομάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον για να τον αγοράσει (στην Παρί κόστισε 220 εκατ. ευρώ), και ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει το αυτοκρατορικό του συμβόλαιο. Ο Εμπαπέ είναι ο παίκτης στον οποίο βασίζεται το νέο σχέδιο: η καινούργια Παρί, με πολύ γαλλικό ταλέντο, περισσότερους «εργάτες» και λιγότερες «ντίβες», θα στηθεί γύρω του. Ετσι, ο Μέσι πρέπει να πηγαίνει. Το επιθυμεί και ο ίδιος, καθώς το χάος που συνάντησε στον παρισινό σύλλογο, τον έχει απογοητεύσει.

Τώρα, είναι έτοιμος να αναζητήσει τον νέο σταθμό στη μυθική καριέρα του. Την Τετάρτη κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Αργεντινός δέχτηκε αδιανόητη πρόταση 450 εκατ. ευρώ για να παίξει για έναν χρόνο στην Αλ Χιλάλ. Η σύζυγός του και τα παιδιά τους όμως έχουν επιστρέψει στη Βαρκελώνη, ενισχύοντας τις φήμες ότι και ο «Pulga» θα γυρίσει στο «Καμπ Νου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...