«Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Αυτό το γνωμικό ακολούθησε μια φινλανδική εφημερίδα, η Ελσίνκι Σάνοματ, βρίσκοντας έναν ευφυέστατο τρόπο να παρακάμψει τους ρωσικούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης: κρύβοντας ειδήσεις για τον πόλεμο μέσα στον κόσμο ενός online βιντεοπαιχνιδιού ιδιαίτερα αγαπητού στους Ρώσους.
«Ενώ η Ελσίνκι Σάνοματ και άλλα ξένα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι αποκλεισμένα στη Ρωσία, τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν έχουν απαγορευτεί μέχρι στιγμής» δήλωσε ο Αντερό Μούκα, αρχισυντάκτης της Ελσίνκι Σάνοματ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Στο Counter Strike, το πρωτοπρόσωπο παιχνίδι σκοποβολής που επέλεξε η εφημερίδα ως κανάλι ανεξάρτητης ενημέρωσης ρώσων πολιτών, οι παίκτες μάχονται μεταξύ τους ως τρομοκράτες και αντιτρομοκράτες, σε χρονομετρημένους αγώνες.
Ο κόσμος του Counter Strike αποτελείται από 12 επίσημους χάρτες-επίπεδα όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να σχεδιάσουν και δικούς τους χάρτες, οι οποίοι είναι ελεύθεροι για χρήση από όλους τους συμμετέχοντες.
«Για να υπογραμμίσουμε την ελευθερία του Τύπου, [στο παιχνίδι] έχουμε τώρα χτίσει μια σλαβική πόλη που ονομάζεται Voyna, που σημαίνει πόλεμος στα ρωσικά» δήλωσε ο Μούκα κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της εφημερίδας την Τετάρτη, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Στο υπόγειο μιας από τις πολυκατοικίες που συνθέτουν το σοβιετικής έμπνευσης αστικό τοπίο, η Ελσίνκι Σάνοματ έκρυψε ένα δωμάτιο όπου οι παίκτες μπορούν να βρουν ρεπορτάζ από τους πολεμικούς ανταποκριτές της εφημερίδας στην Ουκρανία, στη ρωσική γλώσσα.
Σε έναν από τους τοίχους του δωματίου είναι κρεμασμένος ένας χάρτης της Ουκρανίας στον οποίο περιγράφονται λεπτομερώς επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού, ενώ στο παρασκήνιο ακούγεται μια ηχογράφηση στη ρωσική γλώσσα: διαβάζονται δυνατά άρθρα του Ελσίνκι Σάνοματ.
Πρόκειται για «πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες από πηγές της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας» δήλωσε ο Μούκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.
Από τη Δευτέρα, που κυκλοφόρησε, ο χάρτης έχει αποθηκευτεί πάνω από 2.000 φορές, αν και η εφημερίδα δεν έχει πρόσβαση σε γεωγραφικά δεδομένα σχετικά με το πού αποθηκεύεται. Οι συντάκτες της ελπίζουν να τον έχουν αποθηκεύσει κάποιοι από τους 4 εκατ. Ρώσους που εκτιμάται ότι παίζουν Counter Strike.
«Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε ηλικία επιστράτευσης» είπε ο αρχισυντάκτης της Ελσίνκι Σάνοματ. «Νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν επίσης το δικαίωμα να γνωρίζουν ανεξάρτητες και τεκμηριωμένες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για τη ζωή τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News