226
Εικόνα από βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων: κατά ρωσικών θέσεων βάλλει το γιγάντιο κανόνι 203 χιλιοστών 2S7 Pion, σοβιετικού σχεδιασμού | web

Οι Κινέζοι θέλουν το κανόνι-τέρας που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 21:44
Εικόνα από βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων: κατά ρωσικών θέσεων βάλλει το γιγάντιο κανόνι 203 χιλιοστών 2S7 Pion, σοβιετικού σχεδιασμού
|web

Οι Κινέζοι θέλουν το κανόνι-τέρας που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 21:44

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας εργάζεται για να κατασκευάσει ένα κανόνι διαμετρήματος 203 χιλιοστών. Πρόκειται για παλιά ιστορία, στην οποία συμμετείχε ο Τζέραλντ Μπουλ, ο καναδός σχεδιαστής όπλων πολύ μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1990, πιθανότατα από την ισραηλινή Μοσάντ, επειδή σχετιζόταν με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν.

Οι κινέζοι επιτελάρχες επανέφεραν τα σχέδια για την κατασκευή του συγκεκριμένου υπερόπλου Πυροβολικού και ανέθεσαν την ανάπτυξή του στους τεχνικούς του Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ. Γιατί χρειάζονται οι Κινέζοι ένα τόσο δυνατό όπλο; Επειδή είναι ικανό να πλήξει προκεχωρημένες θέσεις του στρατού της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Κίνας.

Προς το παρόν, ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί βαρέα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Αυτά τα όπλα αντικατέστησαν τα παλαιότερα πυροβόλα 203 χιλιοστών, τα οποία είχαν λάβει μέρος στους παγκοσμίους πολέμους. Σήμερα, τα μοναδικά «203»  που χρησιμοποιούνται είναι τα σοβιετικής σχεδίασης αυτοκινούμενα 2S7 Pion και 2S7 M Malka, όπλα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1975 και 1990.

Αυτά τα βαρέα σοβιετικά πυροβόλα έχουν χρησιμοποιηθεί και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και από τους δύο αντιμαχομένους. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα πυρά Πυροβολικού έχουν προκαλέσει το 80% των θυμάτων στην εν λόγω σύγκρουση.

Κατά το παρελθόν, και οι ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα αυτοκινούμενο «203». Ηταν το M110, το οποίο παραμένει στα οπλοστάσια διαφόρων χωρών ως κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου. Την εποχή του Τζέραλντ Μπουλ, οι Κινέζοι είχαν κατασκευάσει ένα πρωτότυπο όπλο «203», το οποίο προφανώς αναδιαμορφώνουν αυτήν την περίοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...