319
Αμερικανοί υπήκοοι καταφθάνουν στο Πορτ Σουδάν για να διαφύγουν στην Τζέντα | REUTERS/Stringer

Σουδάν: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 1.000 Αμερικανούς – SOS από ΟΗΕ για εκατομμύρια Σουδανούς

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2023, 12:30
Αμερικανοί υπήκοοι καταφθάνουν στο Πορτ Σουδάν για να διαφύγουν στην Τζέντα
|REUTERS/Stringer

Σουδάν: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 1.000 Αμερικανούς – SOS από ΟΗΕ για εκατομμύρια Σουδανούς

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2023, 12:30

Σχεδόν 1.000 Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, αφότου ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, ενώ μία οχηματοπομπή έφθασε στο Πορτ Σουδάν, της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή.

«Στο πλαίσιο πολυεθνικής προσπάθειας, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους, διευκόλυνε την αποχώρηση σχεδόν 1.000 αμερικανών πολιτών από το Σουδάν αφότου άρχισαν οι βιαιότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο ίδιος είπε ότι μία δεύτερη οχηματοπομπή που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ Σουδάν, από όπου άμαχοι μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία για την Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Η πρώτη επιχείρηση έγινε το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης σε «διπλωματική προσπάθεια και συνεχή επικοινωνία για να φθάσουμε στους 5.000 αμερικανούς πολίτες που ζήτησαν βοήθεια».

Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονταν στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως, για μία ακόμα φορά, δεν τηρείται.

Μπροστά στην κατάσταση «άνευ προηγουμένου» στο Σουδάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει «άμεσα» στην περιοχή τον κορυφαίο αξιωματούχο του οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

ΟΗΕ: Ξεκινάμε πάλι την διανομή τροφίμων

Παράλληλα, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως αίρεται η αναστολή των επιχειρήσεων στο Σουδάν.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΕΠ, Σίντι Μακέιν, διευκρίνισε πως η αναστολή τερματίζεται «άμεσα», καθώς «η κρίση στο Σουδάν φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα».

Η αναστολή αποφασίστηκε μετά τον θάνατο τριών εργαζομένων του ΠΕΠ και τον τραυματισμό άλλων δύο στο Νταρφούρ.

«Ξαναρχίζουν τάχιστα τα προγράμματά μας για να προσφερθεί βοήθεια που θα σώσει ζωές σε πολλούς ανθρώπους που τη χρειάζονται απελπιστικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η 68χρονη Μακέιν, η χήρα του πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Την Κυριακή, η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, που έχει μπει στην τρίτη του εβδομάδα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...