«Στην καλύτερη φάση τους» είναι σύμφωνα με τον Έντι Ράμα οι αλβανοελληνικές σχέσεις. Ο αλβανός πρωθυπουργός μίλησε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς. Τη συζήτηση με τον Έντι Ράμα συντόνισε ο Φρέντερικ Πλέιτγκεν, ανταποκριτής του CNN.
Ο Έντι Ράμα συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας πως μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας «οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ καλές και οι πολιτικοί πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτές» και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι κρίσιμος και στρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δείξει έμπρακτα την υποστήριξή της, τόσο για εμάς όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία, αφότου λύθηκε το πρόβλημα του ονόματος».
«Ο όγκος των συναλλαγών με την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος απ’ όσο θα μπορούσε» σημείωσε ο αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος όμως επισήμανε πως υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία και αλβανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μιλώντας για τη σχέση Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ράμα σημείωσε «πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ανοίξουν οι συνομιλίες ένταξης. Η ΕΕ για χρόνια ήθελε να μας “παντρευτεί” αλλά όχι να μας μιλήσει. Τώρα πια μιλάμε, οπότε ο “γάμος” έπεται. Εμείς δεν θα την παρατήσουμε, αν τα παρατήσει η ΕΕ δεν το ξέρω. Νομίζω όμως ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ΕΕ είναι περισσότερο δεσμευμένη σ’ αυτή τη θέση».
Όσο για το τι μπορεί να προσφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα του, ο Έντι Ράμα, απάντησε: «Δουλεύουμε για τις συζητήσεις ένταξης. Αυτό που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ σε μια χώρα δεν μπορείς να το δημιουργήσεις. Είναι τεράστιος όγκος τεχνογνωσίας για το πως χτίζεις ένα ανεξάρτητο κράτος, πώς χτίζεις θεσμούς που βασίζονται στο κράτος δικαίου». Σε κάθε περίπτωση, ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, εξηγώντας σχετικά. «Η δημοφιλία του Πούτιν στην Αλβανία φτάνει μέχρι το 1,2%, ενώ στη Σερβία είναι περίπου στο 80%. Παρά την ενεργειακή εξάρτηση και την επιρροή, οι έξι χώρες των Βαλκανίων, έχουν ευθυγραμμιστεί με τις αρχές της δημοκρατικής κοινότητας και έχουν καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα».
Σημείωσε όμως παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να πιέσει περισσότερο από όσο κάποιες χώρες είναι έτοιμες να αντέξουν. «Η Σερβία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής. Αν πιέσει κανείς υπερβολικά τη Σερβία θα σπάσει ότι έχει φτιαχτεί μέχρι τώρα. Και γι αυτό υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι. Εμείς, δεν έχουμε φυσικό αέριο και εμπόριο με τη Ρωσία. Για τη Σερβία όμως η επιβολή κυρώσεων θα σήμαινε ότι θα έχαναν το φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο καθώς αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή» ανέφερε με τη σειρά του Ρούμεν Ράντεφ, πρόεδρος της Βουλγαρίας σε συζήτηση που συντόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, Μαριάννα Καλογεράκη. Ο βούλγαρος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως «η βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας για το τι σημαίνει αλληλεγγύη και καλή γειτονία. Βουλγαρία και Ελλάδα δεν έχουν απλώς εξαιρετικές σχέσεις. Εχουμε κοινή ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας. Μοιραζόμαστε την κοινή ευθύνη. Έχουμε μια ισχυρή κοινή πολιτική θέληση και όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας». Ο Ράντεφ μίλησε για την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για μια «ευκαιρία» που αυτή αναδεικνύει. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση. Η Ρωσία διατάραξε τον βόρειο διάδρομο. Τώρα είναι η σειρά μας. Η κίνηση αυξάνεται στη δική μας πλευρά και είναι ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βούλγαρος πρόεδρος.
Για επιθετική «στροφή» του Κοσόβου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλμπιν Κούρτι σε συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και των Παραπολιτικών, Κώστας Παπαχλιμίντζος. Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα όλες τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου να επενδύσουν εκεί. Ερωτώμενος για το μήνυμα που θέλει να στείλει στη Σερβία σε σχέση και με την ευρωπαϊκή τους προοπτική κάλεσε τους Σέρβους να «απαγκιστρωθούν από το καθεστώς του Μιλόσεβιτς που έκανε γενοκτονία στο Κόσοβο», τονίζοντας παράλληλα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο σημαντικό πολιτικό εγχείρημα και το μεγαλύτερο εργαλείο επίτευξης ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να συνεισφέρουμε και να γίνουμε μέλη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στην ίδια συζήτηση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνελίεβ, αναφέρθηκε στη ρωσική παρέμβαση στη χώρα του λέγοντας πως «Έτσι απλά, μια μέρα η Gazprom σε παίρνει και σε εκβιάζει. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα, που έκανε δυνατή την εκμηδένιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Η Ρωσία χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ευκαιρία της δίνεται για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Ακόμα και την ημέρα των εκλογών, είδαμε ρωσικές προσπάθειες να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News