Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μιλάει περί ειρήνης στην Ουκρανία, συγχρόνως όμως επιδίδεται σε διάφορες στρατιωτικές προετοιμασίες για έναν πόλεμο εναντίον της Ταϊβάν. Η Corriere della Sera έγραψε ότι ένα κύμα 38 κινεζικών αεροσκαφών εμφανίστηκε στα ραντάρ της Ταϊβάν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 27 Απριλίου έως τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Απριλίου.
Αυτή ήταν η πιο μαζική επιδρομή έπειτα από τους τριήμερους «μεγάλους ελιγμούς» που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 8 και 11 Απριλίου από τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση του προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι, η οποία έγινε στην Καλιφόρνια.
Το κινεζικό επιτελείο χρησιμοποίησε το επιθετικό drone TB-001, ιπτάμενη συσκευή οπλισμένη με βόμβες και με πυραύλους. Φέρει την κωδική ονομασία «Ο σκορπιός με τις δύο ουρές», κάτι που ηχεί γραφικότατα κινεζικό μεν, ωστόσο δεν απαντάται στα… fortune cookies. Αντιθέτως, είναι η νέα απειλή για την Ταϊβάν. Οι τελευταίες υπερπτήσεις του δεν ήταν και οι πρώτες: το TB-001 έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν απειλητικές ασκήσεις στον ουρανό του νησιού.
Οι ταϊβανέζοι στρατιωτικοί εντυπωσιάστηκαν από τη διαδρομή που ακολούθησε αυτή τη φορά το κινεζικό drone, το οποίο αρχικά διέσχισε το στενό και κατόπιν πέταξε κυκλικά γύρω από το νησί, σε μια διαδρομή που δεν είχε ανιχνευθεί ποτέ στο παρελθόν. Ο «Σκορπιός» πέρασε μπροστά από την ανατολική ακτή της Ταϊβάν, όπου βρίσκονται οι βάσεις «δεύτερης γραμμής» της αεροπορίας της και του στρατού της, δηλαδή μονάδες που αποτελούν την εφεδρεία άμυνας σε περίπτωση εισβολής.
Το TB-001 έχει αυτονομία περίπου 6.000 χλμ. πετώντας σε μεγάλα ύψη. Οι ταϊβανέζοι αναλυτές φρονούν ότι οι Κινέζοι θα το χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για να πλήξουν με πυραύλους και βόμβες το νησί, αλλά και για να εντοπίσουν στόχους ειδικά στο ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο δεν είναι ορατό από τις κινεζικές ακτές. Οι ίδιοι εικάζουν ότι, σε περίπτωση πολέμου, το συγκεκριμένο drone θα στείλει πληροφορίες στον κινεζικό στόλο Ειρηνικού, ο οποίος κατόπιν θα πλήξει τις βάσεις της Ταϊβάν.
Υστερα από όλα αυτά, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ένα: οι αλλεπάλληλες ασκήσεις κινεζικών πολεμικών μέσων δεν γίνονται μόνο για επίδειξη δύναμης, αλλά και για να τρομοκρατήσουν την Ταϊβάν. «Είναι ρουτίνα πια η στρατηγική εκφοβισμού που ασκεί το Πεκίνο» κατέληξε το δημοσίευμα της Corriere.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News