Ο αυθορμητισμός και η δημοσιογραφία δεν κάνουν πάντα παρέα – ούτε οι αποστάσεις του Τύπου από την εξουσία τηρούνται. Και για τις ΗΠΑ αυτό το φαινόμενο θέτει ζήτημα ελευθεροτυπίας, αν και αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση για άλλες χώρες.
Τέλος πάντων, θόρυβος ξέσπασε στην Ουάσινγκτον όταν ο αμερικανός πρόεδρος, άθελά του φυσικά, φωτογραφήθηκε κρατώντας μια κάρτα με τις λέξεις «πρώτη ερώτηση» δίπλα στο όνομα και στη φωτογραφία της διαπιστευμένης στον Λευκό Οίκο ρεπόρτερ των Los Angeles Times, Κόρτνεϊ Σαμπραμανιάν.
Και όχι μόνο αυτό, έγραψε η Corriere della Sera. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνώριζε κιόλας τι θα τον ρωτούσε η δημοσιογράφος.
Το ιταλικό μέσο περιέγραψε περισσότερα: «Κάτω από τη φωτογραφία υπάρχει ο τομέας που αφορά η ερώτηση. ‘‘Εξωτερική πολιτική/βιομηχανική παραγωγή’’. Ακολουθεί το ερώτημα. ‘‘Πώς συμβιβάζετε τις εθνικές προτεραιότητες, δηλαδή την επιστροφή της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, με τις συμμαχίες στην εξωτερική πολιτική;». Και, η ρεπόρτερ έθεσε όντως αυτό το ερώτημα.
»Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι το γραφείο Τύπου του Μπάιντεν επικοινωνεί εκ των προτέρων με όσους δημοσιογράφους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ερωτήσεις στον πρόεδρο και κατόπιν τον ενημερώνουν σχετικώς».
Η Corriere σχολίασε: «Ολα είναι οργανωμένα ούτως ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Ομως αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ίδιο συνέβη κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους, αλλά και σε άλλες προεδρίες. Η μοναδική εξαίρεση φαίνεται να είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεχόταν οποιαδήποτε ερώτηση. Υπάρχει, φυσικά, ένα κόλπο: να επιτρέπετε την είσοδο στην αίθουσα Τύπου των δημοσιογράφων που διάκεινται φιλικά απέναντι στον πρόεδρο…»
Κατόπιν αυτών, το θέμα είναι αν το συγκεκριμένο, διαχρονικό και μάλλον αντιδημοκρατικό φαινόμενο είναι γνωστό στον αμερικανικό λαό, αφού προϋποθέτει τη συναίνεση των εκπροσώπων του Τύπου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News