719
Το σκίτσο από την κατάθεση της Ε. Τζέιν Κάρολ στο δικαστήριο για την υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της από τον Τραμπ στα δοκιμαστήρια του πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman | REUTERS/Jane Rosenberg

Η ωμή αλήθεια για τον «βιαστή» Ντόναλτ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 14:45
Το σκίτσο από την κατάθεση της Ε. Τζέιν Κάρολ στο δικαστήριο για την υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της από τον Τραμπ στα δοκιμαστήρια του πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman
| REUTERS/Jane Rosenberg

Η ωμή αλήθεια για τον «βιαστή» Ντόναλτ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 14:45

«Είμαι εδώ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ με βίασε και επειδή όταν το έγραψα, είπε ότι δεν συνέβη ποτέ». Ετσι ξεκίνησε τη μαρτυρία της η Ε. Τζέιν Κάρολ, τρεις δεκαετίες μετά την φερόμενη ως επίθεση που δέχτηκε από τον Τραμπ σε δοκιμαστήρια του πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman στη Νέα Υόρκη.

Η δίκη παίρνει δημοσιότητα, αλλά ίσως όχι τόση όση πρέπει. «Είναι πολύ σημαντικό να μην “αποστειρώσουμε” τη μαρτυρία της Κάρολ. Εχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τις ιστορίες για τον Τραμπ και τη συμπεριφορά του, που κινδυνεύουμε να υποτιμήσουμε την υπόθεση», γράφει στηWashington Post η Ρουθ Μάρκους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια σειρά από κατηγορίες και νομικές μάχες, τόσο που χάνει κανείς το μέτρημα. Και όλες είναι ενδεικτικές της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας του: να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τον τιμωρήσει.

Χρειάζεται να το ακούσουμε ξανά; Ναι, λέει η Μάρκους, διότι πρέπει να εμπεδώσουμε πόσο η αντίληψη του Τραμπ, ότι δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει, μας τράβηξε μαζί της στο χαμηλότερο σημείο. Και τώρα ο ίδιος άνθρωπος διεκδικεί το χρίσμα από το κόμμα του για τρίτη φορά.

«Ο Τραμπ με έσπρωξε τόσο δυνατά, που χτύπησα το κεφάλι μου στον τοίχο των δοκιμαστηρίων», είπε η Κάρολ. Μετά κατέβασε το καλσόν της και έβαλε τα δάχτυλά του μέσα της. «Τα δάχτυλά του μπήκαν στον κόλπο μου και πονούσα πολύ, τρομερά πολύ. Ηταν ένα απαίσιο συναίσθημα επειδή τα λύγισε. Εβαλε τα δάχτυλά του μέσα μου και τα λύγισε», συνέχισε τη διήγησή της η Κάρολ. «Και τώρα που κάθομαι εδώ, το νιώθω ακόμη».

Είναι μια περιγραφή με την οποία πολλές γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν και κάνει τους πάντες να ανατριχιάζουν. Αυτός, όμως, είναι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Κάρολ δεν είναι η ιδανική ενάγουσα: Δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε έγινε ο φερόμενος ως βιασμός, δεν τον κατήγγειλε και όταν πήρε τη φίλη της για να της πει όσα συνέβησαν, γελούσε. «Σε βίασε, πρέπει να πας στην αστυνομία», της είχε πει τότε η Λίζα Μπέρνμπαχ. Επιπλέον, όταν χρόνια αργότερα και μετά την εκλογή του Τραμπ, η Κάρολ έκανε την αποκάλυψη στο βιβλίο της, έδωσε μια συνέντευξη στο CNN και είπε: «Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο βιασμός είναι σέξι. Πολλοί τον φαντασιώνονται».

Πόσες από τις καταγγελίες, όμως, είναι «τέλειες»; Πολλές γυναίκες δεν πηγαίνουν στην αστυνομία και αρκετές παραμένουν στις δουλειές τους ακόμη και ύστερα από παρενόχληση.

«Ντρεπόμουν», είπε η Κάρολ στο δικαστήριο, εξηγώντας γιατί δεν κατήγγειλε τότε το περιστατικό. «Πίστευα ότι έφταιγα εγώ». Πρόσθεσε ότι τότε είχε εκπομπή σε ένα δίκτυο που διηύθυνε ο Ρότζερ Εϊλς, μετέπειτα διευθυντής του Fox News και φίλος του Τραμπ. «Φοβόμουν ότι θα με απολύσει», είπε.

Η υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ είναι ένα μείγμα του γνωστού του μισογυνισμού, της αυτοθυματοποίησής του και της ατιμίας του. «Δεν είναι ο τύπος μου», είπε, παρότι όταν του έδειξαν μια φωτογραφία της Κάρολ, την μπέρδεψε με την πρώην σύζυγό του Μάρλα Μέιπλς. Η Κάρολ, λέει ο Τραμπ, εργαλειοποιείται από τους Δημοκρατικούς, που την ανταμείβουν με δόξα και χρήμα.

Ο ίδιος επιμένει ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε ποτέ, «Πιστεύει κανείς ότι θα έπαιρνα μια τότε σχεδόν 60χρονη γυναίκα την οποία δεν γνώριζα καν, από την πόρτα ενός γεμάτου με κόσμο πολυκαταστήματος μέχρι το δοκιμαστήριο κι εκεί θα την…;», έγραψε ο Τραμπ στο site του Truth Social πριν από λίγες ημέρες.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος δεν το πιστεύει. Οι ισχυρισμοί της Κάρολ, που στην πραγματικότητα ήταν 50 ετών τότε, είναι απόλυτα συμβατοί με τη γενική συμπεριφορά του Τραμπ, όπως εξάλλου και ο ίδιος την έχει παραδεχθεί: Είναι ένας άντρας που «χουφτώνει» τις γυναίκες και δεν ντρέπεται για αυτό.

Ο δικαστής Κιούις Κάπλαν είπε: «Οι ένορκοι θα διαπιστώσουν ότι ο κύριος Τραμπ παραδέχτηκε στο Access Hollywood ότι έχει έρθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα γυναικών στο παρελθόν, ακόμη και χωρίς τη συναίνεσή τους».

Η εξέταση των μαρτύρων, που άρχισε χθες 27 Απριλίου, ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Ο συνήγορος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα, ρώτησε την Κάρολ γιατί δεν φώναξε, αφού ο Τραμπ της επιτέθηκε παρά τη θέλησή της. «Ενας από τους λόγους που οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τέτοιες επιθέσεις είναι ακριβώς επειδή κάποιος θα τις ρωτήσει γιατί δεν φώναξαν», απάντησε η Κάρολ. «Ο Τραμπ με βίασε, είτε φώναξα είτε όχι».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τακοπίνα είπε «όλη η υπόθεση είναι πολύ απλή: Θα πιστέψετε το απίστευτο;».

Η γενική συμπεριφορά του Τραμπ, όμως, «αφηγείται» μια πολύ διαφορετική ιστορία: Το απίστευτο είναι μάλλον να μην το έχει κάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...