440
Η Αντζέλικα Χιούστον ζητώντας την απαγόρευση της κακομεταχείρισης των γαϊδουριών στη Σαντορίνη | PETA

Αντζέλικα Χιούστον προς Μητσοτάκη: Απαγορεύστε τις μεταφορές τουριστών με γαϊδουράκια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 12:25
Η Αντζέλικα Χιούστον ζητώντας την απαγόρευση της κακομεταχείρισης των γαϊδουριών στη Σαντορίνη
|PETA

Αντζέλικα Χιούστον προς Μητσοτάκη: Απαγορεύστε τις μεταφορές τουριστών με γαϊδουράκια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 12:25

Η φήμη –σωστότερα: η φρίκη– των γαϊδουριών της Σαντορίνης έφτασε ως το Χόλιγουντ. Σε μια μάλλον δύσκολη στιγμή για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και σίγουρα κακή στιγμή για το πολυδιαφημισμένο κατά τα άλλα τουριστικό προϊόν της χώρας, η διάσημη χολιγουντιανή ηθοποιός Αντζέλικα Χιούστον έστειλε κοινή επιστολή με την οργάνωση PETA στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να απαγορεύσει άμεσα, βάσει νόμου, τη μεταφορά τουριστών με γαϊδούρια στη Σαντορίνη.

Η PETA, οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων με πολύχρονη δράση, έχει αναδείξει εδώ και καιρό  τις φρικτές συνθήκες κακομεταχείρισης και διαβίωσης των γαϊδουριών της Σαντορίνης –η οποία κατά τα άλλα είναι από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού– και έχει κάνει εκκλήσεις να τερματιστεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή πρακτική, η οποία δεν υπηρετεί καμία άλλη ανάγκη πέρα από το ελληνικό φολκλόρ.

Για να το πετύχει, η οργάνωση μοιράζεται συχνά σκληρές εικόνες από την κακομεταχείριση των άμοιρων ζώων ενώ πρόσφατα απήγγειλε κατηγορίες στους ιδιοκτήτες ζώων και τους οδηγούς των γαϊδουριών αλλά και στις τοπικές αρχές.

Τώρα, ένωσε τις δυνάμεις της με την 71χρονη ηθοποιό, βραβευμένη μεταξύ άλλων με Οσκαρ για την ερμηνεία της στην «Τιμή των Πρίτζι» (1986) υπογράφοντας επιστολή προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη:

«Εμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης», έγραψε η Αντζέλικα Χιούστον στον κ. Μητσοτάκη, επιστολή που αναδημοσίευσε η PETA.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι χωρικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν ή να πάρουν ένα γαϊδουράκι, και ενώ άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει τις κάποτε συνήθεις χρήσεις των ζώων που τους προκαλούν δυσφορία, η Σαντορίνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ευφυή και φιλικά ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα. Οι λίγοι νόμοι που υπάρχουν για την προστασία τους δεν εφαρμόζονται», προσέθεσε η ηθοποιός.

«Καθώς πριν λίγο καιρό έσωσα έξι γαϊδουράκια και κάθε ημέρα διαπιστώνω πόσο αξιαγάπητα και ήπια πλάσματα είναι, πονάει ιδιαίτερα η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει. Κύριε Μητσοτάκη, παρακαλώ τερματίστε αυτή την θηριωδία και απαγορεύστε αμέσως κάθε μεταφορά τουριστών με γαϊδουράκια και μουλάρια!», προσθέτει.

Φωτογραφικό υλικό που έχει αναρτηθεί στη σελίδα της PETA το 2022 δείχνει τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη τραυματισμένα και εξαντλημένα από τις πολλαπλές διαδρομές που κάνουν από το λιμάνι ως την πόλη των Φηρών πολλαπλές φορές την ημέρα.

Φωτογραφία: PETA

Ορισμένα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες, ενώ όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν μέσα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...