763
Βομβαρδισμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην κεντρική αγορά του Βόρειου Χαρτούμ | REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Κόλαση στο Σουδάν: Βομβαρδίζουν νοσοκομεία – 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 12:02
Βομβαρδισμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην κεντρική αγορά του Βόρειου Χαρτούμ
|REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Κόλαση στο Σουδάν: Βομβαρδίζουν νοσοκομεία – 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 12:02

Οι δυνάμεις που πολεμούν στο Σουδάν, για μία ακόμα φορά, δεν σεβάστηκαν την εκεχειρία και συνέχισαν τις συγκρούσεις με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Την Πέμπτη, 13η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, σημειώθηκαν καταστροφές και λεηλασίες στο Νταρφούρ, καθώς και σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ.

Παρόλα αυτά, μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η συμφωνία τριήμερης κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν τηρήθηκε παρά εν μέρει, ο στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωναν πως ενέκριναν την παράτασή της για άλλες 72 ώρες, κατόπιν «πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, τα μέλη της «τετραμερούς» για το Σουδάν (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Βρετανία και ΗΠΑ), καθώς και η Αφρικανική Ενωση και ο ΟΗΕ, τόνισαν πως «καλωσορίζουν» την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, απευθύνοντας έκκληση για την «πλήρη εφαρμογή» της και «την εξασφάλιση ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής πρόσβασης».

Η «κατάπαυση του πυρός», που τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, επέτρεψε την εσπευσμένη φυγή χιλιάδων ξένων και Σουδανών, αλλά δεν εμπόδισε το συνεχές σφυροκόπημα του Χαρτούμ από στρατιωτικά αεροσκάφη και κανόνια.

Προηγούμενες προσπάθειες για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δυο μέρη είχαν αποτύχει.

Οι μάχες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στον στρατό του Αμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τους αντάρτες του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (γνωστός ως  Χεμέντι) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει χιλιάδες άλλους, σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας. Τα πραγματικά νούμερα εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα.

Σβήνοντας τις ελπίδες για τη μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία, οι δύο στρατηγοί έδιωξαν μαζί τους πολίτες από τη μεταβατική κυβέρνηση προχωρώντας στο πραξικόπημα το 2021, προτού εμπλακούν σε πόλεμο αυτόν τον μήνα, αφού δεν συμφώνησαν στους όρους ενσωμάτωσης των παραστρατιωτικών στον τακτικό στρατό.

Χιλιάδες Σουδανοί σπεύδουν στο γειτονικό Τσαντ για να γλιτώσουν από τον πόλεμο – REUTERS/Mahamat Ramadane

Στο Νταρφούρ, απομονωμένη περιοχή όπου η πρόσβαση είναι σήμερα αδύνατη, η βία κλιμακώθηκε, ειδικά στη Τζενέινα, την πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ.

«Νοσοκομεία, δομές υγείας και δημόσια κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και γίνονται λεηλασίες σε κάθε γωνιά δρόμου», είπε κάτοικος στην Τζενέινα.

«Είμαστε αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, φοβόμαστε πολύ να βγούμε, καθώς δεν γνωρίζουμε το εύρος της καταστροφής», πρόσθεσε.

Ελάχιστες πληροφορίες βγαίνουν από τη συγκεκριμένη περιοχή, που γειτονεύει με το Τσαντ και τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 ήταν θέατρο πολυαίμακτου πολέμου.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε προ ημερών τις «επιθέσεις εναντίον αμάχων» τις «λεηλασίες και τις πυρπολήσεις σπιτιών» και τη διανομή όπλων σε πολίτες.

Οι συγκρούσεις κάνουν ακόμη πιο επισφαλή τη ζωή των κατοίκων της πολιτείας, μιας από τις φτωχότερες της χώρας, όπου 50.000 παιδιά, που «υφίστανται οξύ υποσιτισμό», στερούνται την επισιτιστική βοήθεια, αφού ο ΟΗΕ ανέστειλε τη δραστηριότητά του μετά τους φόνους πέντε εργαζομένων του.

«Η βία, η διακοπή της λειτουργίας πολυάριθμων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, η περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, οι ελλείψεις τροφίμων και οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί πληθυσμών» αποτελούν «τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία στο Σουδάν», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μαζική έξοδος των κατοίκων

Οι εχθροπραξίες προκαλούν μαζική έξοδο στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες στον πλανήτη, παρά τα τεράστια κοιτάσματα χρυσού στο υπέδαφός της.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφθασαν σε γειτονικές χώρες: στο Τσαντ στα δυτικά, στην Αιθιοπία στα ανατολικά, στο Νότιο Σουδάν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα νότια και στην Αίγυπτο στα βόρεια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μουσά Φακί Μααμάτ, απηύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από τις μάχες και στους αντιμαχόμενους να «συμφωνήσουν αμέσως σε κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σουδανούς που την έχουν ανάγκη».

Τις τελευταίες μέρες πολλές κυβερνήσεις οργάνωσαν την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών τους από το Σουδάν με πλοία κι αεροπλάνα. Πάνω από 200 Ιρακινοί έφθασαν αεροπορικώς στη Βαγδάτη με δυο αεροσκάφη που έστειλε η κυβέρνηση.

Βρετανοί στρατιωτικοί σχεδιάζουν την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών σε αεροδρόμιο του Σουδάν – Phot Arron Hoare/UK MOD /Handout via REUTERS

Κι άλλο σαουδαραβικό πλοίο έφθασε το βράδυ στο λιμάνι στην Τζέντα (δυτικά), αυξάνοντας στους 2.744 τον αριθμό των ανθρώπων που απομάκρυνε το αραβικό βασίλειο. Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως προχώρησε στην απομάκρυνση 118 πολιτών του και υπηκόων άλλων κρατών.

Οσοι παραμένουν σε εμπόλεμες ζώνες, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, ηλεκτρισμού, διακοπές της πρόσβασης σε δίκτυα τηλεφωνίας και στο Διαδίκτυο.

Ο μεταβατικός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Σουδάν, Αμπού Ντιένγκ, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος όσον αφορά τον εφοδιασμό με τρόφιμα» και κάλεσε να υπάρξει «συλλογική δράση».

Μέχρι τώρα, 14 νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, σύμφωνα με συνδικαλιστική ένωση γιατρών, ενώ άλλα 19 χρειάστηκε να εκκενωθούν εξαιτίας πυρών, έλλειψης υλικού ή προσωπικού ή επειδή οι αντιμαχόμενοι τα κατέλαβαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...