Η εξαναγκαστική μεταφορά -απαγωγή- παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με «γενοκτονία», ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 46 χώρες.
«Οι τεκμηριωμένες αποδείξεις αυτής της πρακτικής αντιστοιχούν στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας», δηλώνει σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την ψήφιση του κειμένου που απαιτεί τον επαναπατρισμό των παιδιών.
Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τους εκτοπισμούς αυτούς. Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία-Λβόβα Μπελόβα, της ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των παιδιών που έχουν απαγάγει οι Ρώσοι από την Ουκρανία.
Three more children illegally deported by Russia were returned to Ukraine. It took them 15 days to get back, but finally they are where they belong.
Welcome home. pic.twitter.com/FRG4oR3c2c
— NOËL 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) April 25, 2023
Στις αρχές Απριλίου, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει περισσότερα από 19.000 παιδιά από την Ουκρανία και τα έχουν μεταφέρει στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Πολλά από αυτά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ουκρανές μητέρες έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα από τους Ρώσους ουκρανικά εδάφη για να πάρουν πίσω τα παιδιά τους.
The deportation to Russia and "russification" of Ukrainian children shows evidence of genocide, PACE has said.
In a video address to the @CoE, Ukraine's First Lady @ZelenskaUA said Russia was deliberately "depriving our children of their families, names, language, roots". pic.twitter.com/REHVCNOoio
— PACE (@PACE_News) April 27, 2023
Σύμφωνα με την απόφαση που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά που εκδιώχθηκαν αναγκάστηκαν να περάσουν από μια διαδικασία «ρωσοποίησης» μέσω της επανεκπαίδευσης στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ρωσίας.
Οι μεταφορές αυτές «σαφώς σχεδιάζονται και οργανώνονται συστηματικά» ως πολιτική του κράτους και έχουν στόχο να «εξαλείψουν κάθε δεσμό και κάθε χαρακτηριστικό της ουκρανικής τους ταυτότητας», σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Russia has separated thousands of Ukraine’s children from their families, taking them to "re-education" camps as part of an outrageous effort to erase Ukraine's future. Those responsible for stealing Ukrainian children from their parents must be held to account. pic.twitter.com/e9XozK6xQR
— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) April 26, 2023
Στο Twitter, η Ολένα Ζελένσκα χαιρέτισε το ψήφισμα, τονίζοντας ότι συνιστά «ένα ακόμη βήμα προς τη δυνατότητα διεξαγωγής δίκης» ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.
Save Ukraine, a nonprofit group, works to reunite families victimized by Russia’s deportations in occupied areas. The organization has used grants and donations to set up a hotline, offer psychological counseling, and provide legal assistance. https://t.co/MmHnT5l9l3
— The New York Times (@nytimes) April 25, 2023
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσης ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα παιδιά που εκδιώχθηκαν και κάλεσε τα κράτη να συλλέξουν αποδείξεις εγκλημάτων -συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας- που μπορεί να διαπράχθηκαν.
At least 19,000 Ukrainian children were abducted by Russia. Only 361 of them have been brought back to Ukraine as of April 21.
Here's what we know about Russia's kidnapping of Ukrainian children. https://t.co/0fnJQ5fGHa
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 22, 2023
Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948) αναφέρει την «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών» μεταξύ των κριτηρίων της.
Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εκδιώχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανισμός που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News