572
Οι κόρες Πολίνα και Βερόνικα, ο μπαμπάς Εβγκένι και η μητέρα του Βιολέτα. Από την οικογένεια Πριγκόζιν μόνο η Βερόνικα δεν υπόκειται σε Δυτικές κυρώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν | CreativeProtagon

«Γλυκιά ζωή» στην Ευρώπη για τις δύο κόρες του Πριγκόζιν… κάποτε

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 16:15
Οι κόρες Πολίνα και Βερόνικα, ο μπαμπάς Εβγκένι και η μητέρα του Βιολέτα. Από την οικογένεια Πριγκόζιν μόνο η Βερόνικα δεν υπόκειται σε Δυτικές κυρώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν
|CreativeProtagon

«Γλυκιά ζωή» στην Ευρώπη για τις δύο κόρες του Πριγκόζιν… κάποτε

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 16:15

Ερευνα των βρετανικών Financial Times αποκάλυψε ότι οι κόρες του ρώσου Κροίσου Εβγκένι Πριγκόζιν («ο μάγειρας του Πούτιν», «το αφεντικό της Ομάδας Βάγκνερ» κ.λπ.)  έκαναν «ντόλτσε βίτα» στην Ευρώπη λίγες ημέρες προτού ο άρχων του Κρεμλίνου εισβάλει στην Ουκρανία. Στην ιστορία της «γλυκιάς ζωής» τους υπάρχουν όλα τα μεγαλοαστικά ντεσού: αγορά και ίππευση καθαρόαιμων, γκαλερί έργων Τέχνης και λοιπές εξεζητημένες πολυτέλειες.

Οι δυο θυγατέρες του Πριγκόζιν κυκλοφορούσαν χωρίς πρόβλημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση απολαμβάνοντας κοσμοπολίτικη πολυτέλεια, αν και ο πατέρας τους και οι επιχειρήσεις του αντιμετωπίζουν κυρώσεις από το 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος καταζητείται από το αμερικανικό FBI ως ύποπτος για απόπειρα παρεμπόδισης των προεδρικών εκλογών του 2016, αλλά και για συνωμοσία και χρηματοδότηση ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2022, τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή, μια ξανθιά ρωσίδα έφηβη συμμετείχε σε ερασιτεχνικό αγώνα επίδειξης ιππασίας στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ηταν η Βερόνικα Πριγκόζινα, η μικρότερη από τις δύο κόρες. Τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας δείχνουν ότι από το 2014 η Βερόνικα, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Πολίνα, αγωνίστηκαν σε εκατοντάδες αγώνες εκτός Ρωσίας με διάφορα άλογα.

Μόλις ξέσπασε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ο Πριγκόζιν επιτέθηκε εναντίον των «προδοτών» της ρωσικής ελίτ «που ζουν στο εξωτερικό, κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό». Δηλαδή, ξεσπάθωσε εναντίον των ομοίων του… Οι FT έγραψαν ότι κανένα από τα άλογα που ίππευσαν οι κόρες του Πριγκόζιν δεν ήταν καταχωρισμένο στο πατρικό όνομα.

Τα δε ρωσικά επιχειρηματικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι δυο κόρες κατέχουν μετοχές στις εταιρείες του πατέρα τους. Το 2019 η Πολίνα έγινε μέτοχος στη ρωσική εταιρεία Lakhta Plaza, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022. Η Lakhta Plaza φέρεται διασυνδεδεμένη με άλλες ρωσικές εταιρείες που έστελναν βαρύ βιομηχανικό εξοπλισμό σε εταιρείες εξόρυξης στην Αφρική.

Αυτά δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως, σημείωσαν οι Βρετανοί, όμως συνεχίζονται κάποια παράδοξα. Η Βιολέτα Πριγκόζινα, 83 ετών, η μητέρα του «μάγειρα», κέρδισε απροσδόκητη νίκη σε δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο μήνα. Οι δικηγόροι της έπεισαν τους λουξεμβούργιους δικαστές ότι η γυναίκα δεν έχει οικονομικούς δεσμούς με τον γιο της ή με τη μητρική εταιρεία Concord. Ετσι, ήρθησαν οι εις βάρος της περιορισμοί και το Συμβούλιο της ΕΕ καταδικάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με την έφεση της μητέρας Πριγκόζιν κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων, η μόνη της συμμετοχή στην επιχείρηση του γιου της ήταν ότι κατείχε μετοχές στην Concord Management and Consulting από το 2008 έως το 2017. Οι δικηγόροι είπαν ότι δεν είχε συνδεθεί με κανέναν τρόπο με τις συνδεδεμένες εταιρείες του γιου της για περισσότερα από πέντε χρόνια και επισημαίνει ότι είχε μόνο περιορισμένη και προσωρινή ανάμειξη στη διαχείριση της Concord Management and Consulting εκείνη την εποχή. Τα λογιστικά έγγραφα της γκαλερί Τέχνης της κυρίας Βιολέτας, όμως, αποκαλύπτουν αρκετές επικαλύψεις με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του γιου της.

Σήμερα, οι κόρες του Πριγκόζιν δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο. Τα άλογα με τα οποία αγωνίστηκαν δεν έχουν εμφανιστεί σε διεθνείς αγώνες έπειτα από την εισβολή. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πριγκόζιν επινοεί νέους τρόπους για να αποφύγει τις κυρώσεις, έγραψαν οι Βρετανοί.

Η Βερόνικα είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειάς της που δεν υπόκειται σε Δυτικές κυρώσεις, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε ο Πριγκόζιν. Στο τέλος του περασμένου έτους η Βερόνικα έγινε ιδιοκτήτρια εταιρείας που ελέγχει ένα ξενοδοχείο στην Αγία Πετρούπολη. Αλλά και η κυρία Βιολέτα συνεχίζει να εκθέτει έργα της στην γκαλερί της. Οπως έπραξε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η ομάδα Βάγκνερ βομβάρδιζε το Μπαχμούτ, κατέληξαν οι Βρετανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...