342
Το Digidog βρίσκεται πλέον στην υπηρεσία του δήμου της Νέας Υόρκης | YouTube

Σκύλοι ρομπότ σε αποστολή έρευνας και διάσωσης στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:15
Το Digidog βρίσκεται πλέον στην υπηρεσία του δήμου της Νέας Υόρκης
|YouTube

Σκύλοι ρομπότ σε αποστολή έρευνας και διάσωσης στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:15

Δυναμική εμφάνιση κάνουν τα τελευταία χρόνια οι ρομποτικοί σκύλοι. Πρόκειται για τετράποδα ρομπότ που, όσο η τεχνολογία τους εξελίσσεται, αποδεικνύεται ότι διαθέτουν πολλές και εντυπωσιακές δυνατότητες, χρήσιμες στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων, αλλά και στην ανάληψη στρατιωτικών ή αστυνομικών καθηκόντων, φέροντας και χρησιμοποιώντας ακόμη και βαρύ οπλισμό.

Η εταιρεία που προπορεύεται στη δημιουργία τετράποδων ρομπότ είναι η αμερικανική Boston Dynamics. Ενα από τα ρομπότ της είναι το Digidog, το οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο δήμος της Νέας Υόρκης σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην αποστολή διάσωσης που οργανώθηκε μετά την κατάρρευση ενός χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο Μανχάταν, με τελικό απολογισμό έναν νεκρό και πέντε τραυματίες.

Ο Ερικ Ανταμς παρουσιάστηκε ενθουσιασμένος από αυτή την εξέλιξη. «Μερικοί τα αποκαλούν παιχνίδια. Δεν είναι όμως ώρα για παιχνίδι. Αυτός είναι πραγματικός χρόνος. Και αυτή είναι μια διοίκηση που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει τις ζωές των Νεοϋορκέζων, αλλά και των διασωστών που φτάνουν πρώτοι σε ένα σημείο καταστροφής» ανέφερε.

Η βοήθεια των ρομπότ σε αυτή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεν περιόρισε τις επιφυλάξεις, ακόμη και αντιρρήσεις, που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές για τη χρήση τους. Η συλλογή και μετέπειτα χρήση και επεξεργασία διαφόρων προσωπικών και άλλων δεδομένων που συλλέγουν αυτά τα ρομπότ, όπως και το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί η επιθυμία να παρέχουν υπηρεσίες αστυνόμευσης, αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημόσιων φορέων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η χρήση τέτοιων ρομπότ στην απόκριση κατάρρευσης κτιρίου δεν αναιρεί τις θεμιτές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους για επιτήρηση και επιθετική αστυνόμευση. «Ενώ η ανάπτυξη ενός ρομπότ είναι, φυσικά, καλοδεχούμενη όταν πρόκειται για τέτοιες καταστάσεις, αυτό δεν εξαλείφει την ανάγκη για διαφάνεια αναφορικά με τεχνολογικά αντικείμενα που έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε μαζική παρακολούθηση και να συλλέγουν τακτικά τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων για εκατομμύρια Νεοϋορκέζους» υποστηρίζει η Ντόνα Λίμπερμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης.΅

Οι επικριτές αναφέρουν επίσης ότι δεν είναι σαφές πόσο χρήσιμο υπήρξε το Digidog στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του χώρου στάθμευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...