751
Η φυσική ομορφιά του Μπαλί προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε μηνιαία βάση | Getty Images/John Crux Photography

Εκστρατεία κατά των ξένων influencers στο Μπαλί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:14
Η φυσική ομορφιά του Μπαλί προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε μηνιαία βάση
|Getty Images/John Crux Photography

Εκστρατεία κατά των ξένων influencers στο Μπαλί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:14

Η νέα εποχή της τεχνολογίας «γέννησε» καινούργια επαγγέλματα, με πιο προβεβλημένο αυτό του influencer, του χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί τη δημοφιλία του για να προβάλλει τοποθεσίες που επισκέπτεται και προϊόντα για τα οποία πληρώνεται.

Η επέλαση των influencers και των ψηφιακών νομάδων φέρνει και ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πολλοί από τους νεαρούς, επί το πλείστον, ταξιδιώτες σε εξωτικά μέρη του πλανήτη δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά τους, που παραδοσιακά επιδεικνύουν οι κλασικοί τουρίστες.

Το Μπαλί της Ινδονησίας είναι ένας από τους δημοφιλέστατους τουριστικούς προορισμούς που οι influencers έχουν στοχεύσει, φέρνοντας τους ντόπιους στα όριά τους με τις δίχως ίχνος σεβασμού ενέργειές τους.

Η Λουίζα Κόσιχ ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε ότι το δέντρο 700 ετών όπου πόζαρε γυμνή μπροστά του ήταν ιερό. Ωστόσο, το viral πλάνο που απαθανάτισε η ρωσίδα υπήκοος στο Μπαλί ήταν αρκετό για να εξοργίσει την τοπική κοινωνία, και είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη σύλληψη και απέλασή της.

«Η φιλοξενία μας θεωρείται δεδομένη» λέει στον Guardian η Νιλού Ντζελάντικ, ιδιοκτήτρια επιχείρησης και ακτιβίστρια από το Μπαλί. Αναφερόμενη σε βίντεο ενός αλλοδαπού που στέκεται όρθιος πάνω στο κάθισμα μοτοσικλέτας και κάνει βόλτες γύρω από το Μπαλί, η Ντζελάντικ δηλώνει αγανακτισμένη.

«Αν δεν θα κάνατε αυτά τα πράγματα στη χώρα σας, μην τα κάνετε στο Μπαλί. Μη μας κατηγορήσετε αν αναλάβουμε δράση, μη μας κατηγορήσετε αν παραπονεθούμε, μη μας κατηγορήσετε αν σηκωθούμε και σας πούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει» δηλώνει με νόημα.

Οι βραχυπρόθεσμες «επιχειρηματικές ή τουριστικές βίζες», που κοστίζουν περίπου 3 εκατ. ρουπίες (182 ευρώ) και επιτρέπουν στους ξένους να παραμείνουν στη χώρα για έξι μήνες, χρησιμοποιούνται ως παραθυράκι για χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες, που έχουν κάνει το Μπαλί έδρα τους χωρίς να πληρώνουν φόρους, προκαλώντας ένταση μεταξύ ορισμένων ντόπιων, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι επισκέπτες δεν συνεισφέρουν τίποτα στη χώρα.

Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο στατιστικών ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που εισέρχονταν στο Μπαλί εκτινάχθηκε σε περισσότερους από 300.000 τον μήνα στις αρχές του 2023. Αριθμητικώς κυριαρχούν οι αυστραλοί υπήκοοι, καθώς και οι ινδοί και ρώσοι τουρίστες.

Υποπροϊόντα της ανόδου του τουρισμού είναι η περισσότερη κίνηση, οι πολλές οικοδομές και η ρύπανση. Αυτή η μεταβαλλόμενη δυναμική, σε συνδυασμό με την αντιληπτή έλλειψη σεβασμού για την ινδουιστική κουλτούρα και τις πεποιθήσεις του τόπου που επιδεικνύουν ορισμένοι influencers, έχει ωθήσει την τοπική κοινότητα να αναλάβει δράση.

Τα παραδείγματα τουριστών που δέχονται πυρά για τη συμπεριφορά τους έχουν αυξηθεί. Η ρωσίδα influencer Αλίνα Φαζλίβα αναγκάστηκε να κάνει μια τελετή κάθαρσης πριν απελαθεί, αφού πόζαρε γυμνή σε έναν ιερό τόπο το 2022. Την ίδια χρονιά, αξιωματούχοι μετανάστευσης παρενέβησαν όταν ο καναδός ηθοποιός Τζέφρι Κρέιγκεν βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να εκτελεί τον τελετουργικό χορό «χάκα» γυμνός, στο όρος Μπατούρ του Μπαλί.

Η συμπεριφορά ορισμένων αλλοδαπών οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς από σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρακολουθούν influencers και κακούς «bules» – όρος που χρησιμοποιείται συχνά από τους Μπαλινέζους για τους Δυτικούς. Αυτοί οι ιστότοποι μοιράζονται πλάνα απερίσκεπτων συμπεριφορών και εντοπίζουν αλλοδαπούς που εργάζονται παράνομα, ενώ καλούν τις τοπικές Αρχές να αναλάβουν δράση.

Τέτοιες ιστοσελίδες έχουν συχνά πολλούς ακολούθους και οι αναρτήσεις τείνουν να γεμίζουν με σχόλια απογοητευμένων ντόπιων. Μια επίσημη αντίδραση στις κακές συμπεριφορές προτάθηκε τον περασμένο μήνα από τον κυβερνήτη του Μπαλί, Γουέιαν Κόστερ. Η πρόταση περιλαμβάνει τον περιορισμό των τουριστών που νοικιάζουν μοτοσικλέτες.

Εκτός από τις «ασεβείς συμπεριφορές», έχουν προκύψει και άλλοι λόγοι εκνευρισμού στην τοπική κοινωνία, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες πολλαπλασιάζονται και οι ευκαιρίες εργασίας γίνονται ανταγωνιστικές. Ο 33χρονος Κετούτ Βιντιαρταβάν είναι ιδιοκτήτης της σχολής σέρφινγκ «Bali Green» και διευθύνει τον δημοφιλή λογαριασμό του Instagram «Northsidestory». Τα τελευταία χρόνια έχει δει τον ανταγωνισμό να σκληραίνει μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων.

«Ουσιαστικά, ανταγωνίζεται τους μόνιμους κατοίκους» λέει ο Κετούτ, αναφερόμενος στους ξένους που αποφασίζουν να εργαστούν στο Μπαλί χωρίς τα κατάλληλα πιστοποιητικά. «Δεν είναι πρόβλημα να κάνεις μια επιχείρηση εδώ, είναι καλό να απασχολείς ντόπιους», προσθέτει, «αλλά κάποιοι από αυτούς δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο».

Καθώς ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ στο Μπαλί, οι αξιωματούχοι αναγκάζονται να κρατήσουν μια ισορροπία: διατηρούν τη γοητεία του νησιού, αλλά παράλληλα τηρούν σκληρή γραμμή για κακές συμπεριφορές. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι απαιτούνται αυστηρότερες συνθήκες εισόδου στη χώρα.

Παρά τις εντάσεις, ο Κετούτ τονίζει ότι τα θέματα περιορίζονται σε μικρό αριθμό επισκεπτών. «Δεν είναι έτσι όλοι οι τουρίστες που έρχονται εδώ. Υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί ωραίοι άνθρωποι που έρχονται και υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις» λέει.

Ο Κετούτ καλεί τους ντόπιους και τους ξένους «να σέβονται ο ένας τον άλλον». «Ελπίζω απλώς να μην καταστραφεί το Μπαλί. Υπάρχουν τόσα πολλά νέα θέρετρα που χτίζονται σε όλη τη χώρα. Ελπίζω το Μπαλί να μη χάσει την ομορφιά και τον πολιτισμό του» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...