Η Κίνα θα στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και θα χτίσει εκεί διαστημικό σταθμό έως το 2030, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Ο Γου Γίρεν, φυσικός που διευθύνει την κινεζική αποστολή στο φεγγάρι, ανακοίνωσε πως ένας σεληνιακός επιστημονικός και ερευνητικός σταθμός θα δημιουργηθεί στη Σελήνη μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.
Η NASA έχει προγραμματίσει να στείλει πλήρωμα στη Σελήνη το 2025, για πρώτη φορά από το 1972, και να δημιουργήσει μια βάση στην επιφάνειά της έως το 2030, την οποία θα χρησιμοποιήσει για το μελλοντικό ταξίδι της στον Αρη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Κινέζοι θα έχουν πατήσει την επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2030» είπε ο Γου. Η Κίνα καθυστέρησε να ξεκινήσει την κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος, αλλά έχει κάνει άλματα προόδου, όπως επισήμαναν οι Times.
Το 2007 εκτόξευσε το μη επανδρωμένο Chang’e 1, το οποίο έκανε ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι, και το 2013 πραγματοποίησε μια επιτυχημένη μη επανδρωμένη προσελήνωση. Το 2019 έγινε η πρώτη χώρα που προσγειώθηκε στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού, δηλαδή στην πλευρά που δεν είναι ορατή από τη Γη.
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμά του, το Πεκίνο θα εκτοξεύσει το Chang’e 7 το 2026 για μια «συνολική αποστολή έρευνας» στον νότιο πόλο της Σελήνης, με αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων για την ύπαρξη νερού.
Το Chang’e 8, που έχει προγραμματιστεί για το 2028, θα βοηθήσει στην κατασκευή ενός διεθνούς σεληνιακού σταθμού, δήλωσε ο Γου στην κρατική τηλεόραση.
«Αποστολή του θα είναι να αναζητεί πόρους στη Σελήνη και να πειραματίζεται με την επαναχρησιμοποίησή τους. Για παράδειγμα, θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως αν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εκεί κτίρια, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τούβλα ή άλλα υλικά και πώς θα γίνονται οι επικοινωνίες», είπε.
Η Κίνα συνεργάζεται με τη Ρωσία για την κατασκευή του επιστημονικού σταθμού κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης. Και οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την ομάδα όπου συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία επίσης σχεδιάζει την κατασκευή βάσης στη Σελήνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News