719
Η Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκες είναι η πιο υψηλόβαθμη λατινικής καταγωγής αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο, ενώ έχει καταγράψει σημαντική ακτιβιστική δράση από πολύ νεαρή ηλικία | White House

Μια Λατίνα στο τιμόνι της εκστρατείας του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 13:31
Η Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκες είναι η πιο υψηλόβαθμη λατινικής καταγωγής αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο, ενώ έχει καταγράψει σημαντική ακτιβιστική δράση από πολύ νεαρή ηλικία
|White House

Μια Λατίνα στο τιμόνι της εκστρατείας του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 13:31

Σε μια εποχή που η αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων στις ΗΠΑ οδηγεί σε ραγδαία ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών, η τοποθέτηση μιας υψηλόβαθμης ισπανόφωνης στη θέση της διευθύντριας της κορυφαίας εκλογικής καμπάνιας είναι, αν μη τι άλλο, μια έξυπνη και διορατική κίνηση.

Τα δημογραφικά στοιχεία της αχανούς αμερικανικής χώρας δείχνουν ότι πριν από τα μέσα του τρέχοντος αιώνα οι λευκοί θα αποτελούν μειοψηφία στις ΗΠΑ. Οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί αγγίζουν ήδη το 20% του πληθυσμού, είναι το δεύτερο σε μέγεθος φυλετικό τμήμα της χώρας μετά τους λευκούς αγγλοσάξονες και αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο, η τοποθέτηση της Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκες στη θέση της διευθύντριας της καμπάνιας επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι μια ευφυής πολιτική κίνηση. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επιδεικνύει ισχυρή πολιτική διαύγεια στις επιλογές των υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησής του.

Πέρυσι προκάλεσε αίσθηση τοποθετώντας στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τη 48χρονη λεσβία Αφροαμερικανίδα Καρίν Ζαν-Πιέρ, η οποία ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στα απαιτητικά καθήκοντα του καθημερινού συγχρωτισμού με τους αδηφάγους διαπιστευμένους ρεπόρτερ στον Λευκό Οίκο.

Τώρα, ο Μπάιντεν προκαλεί και πάλι αίσθηση, χρίζοντας τη Ροντρίγκες υπεύθυνη της εκστρατείας επανεκλογής του το 2024. Σε αντίθεση, βέβαια, με τη Ζαν-Πιέρ, η 45χρονη Λατίνα διαθέτει πλούσιο πολιτικό βιογραφικό, έχοντας υπηρετήσει τόσο στην κυβέρνηση Ομπάμα όσο και στο πλευρό της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Η νεοπροσληφθείσα ισπανόφωνη είναι ένα πολύ ισχυρό όνομα στους κόλπους των συνδικάτων. Ο παππούς της, Σέζαρ Τσάβες, ήταν μεξικανοαμερικανός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, που αγωνίστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους εργάτες των αγροκτημάτων τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και αποτελεί σύμβολο του αριστερού εργατικού κινήματος.

Η τοποθέτηση της Ροντρίγκες στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης Μπάιντεν συνάδει με τη στενή σχέση του αμερικανού πολιτικού με τα εργατικά συνδικάτα – τη ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων του στην καμπάνια του 2020. Ο πατέρας της, Πολ Τσάβες, υποστηρίζει φανατικά τον Μπάιντεν, ενώ τον περασμένο μήνα η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, και η Ροντρίγκες φύτεψαν μαζί ένα συμβολικό τριαντάφυλλο για τον Σέζαρ Τσάβες στον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου.

Η Ροντρίγκες έχει καταγράψει ακτιβιστική δράση από πολύ νεαρή ηλικία. Μεγαλωμένη στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, παρακολούθησε συγκεντρώσεις και δραστηριοποιήθηκε στην κοινότητά της από παιδί, συνεχίζοντας τον αγώνα του παππού της για τα συμφέροντα των εργατών φάρμας.

Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό κατά το οποίο συνελήφθη ενώ μοίραζε φυλλάδια για τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων, σε μια διαδήλωση έξω από ένα τοπικό σουπερμάρκετ. Ηταν μόλις εννιά ετών. «Εκτέθηκα στη συνδικαλιστική οργάνωση σε πολύ μικρή ηλικία, τόσο όσον αφορά στον τομέα των δεξιοτήτων όσο και στο ήθος» είχε δηλώσει στο περιοδικό Bustle το 2020.

Αφότου ο Σέζαρ Τσάβες ίδρυσε το εργατικό σωματείο United Farm Workers, το 1962, ασπάστηκε ως σύνθημά του τη φράση «Si se puede», που η αγγλική της μετάφραση είναι «Yes, we can» (Ναι, μπορούμε). Αυτή η φράση έγινε το ισχυρότερο σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία του 2008.

Μετά από οκτώ χρόνια εργασίας ως διευθύντρια προγράμματος στο ομώνυμο ίδρυμα του παππού της, η Ροντρίγκες έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Ουάσινγκτον κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Αρχικά υπηρέτησε στο υπουργείο Εσωτερικών, προτού ανέλθει στο γραφείο δημοσίων σχέσεων του Λευκού Οίκου και αργότερα γίνει ειδική βοηθός του προέδρου Ομπάμα.

Στα τέλη του 2016 έγινε πολιτειακή διευθύντρια στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις για την ανοιχτή έδρα της Γερουσίας στην Καλιφόρνια. Και όταν η Χάρις έθεσε την προεδρική υποψηφιότητά της, το 2020, η Ροντρίγκες ανέλαβε καθήκοντα εθνικής πολιτικής διευθύντριας της εκστρατείας της, ενώ αργότερα προήχθη σε περιοδεύουσα διευθύντρια του επιτελείου της.

Το 2020 μεταπήδησε στην καμπάνια του Μπάιντεν. Αρχικά υπηρέτησε ως ανώτερη σύμβουλος, υπεύθυνη για την προσέγγιση των λατίνων ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2020, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε ως διευθύντρια του γραφείου διακυβερνητικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου.

Πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 προήχθη σε ανώτερη σύμβουλος του προέδρου, θέση που την κατέστησε την πιο υψηλόβαθμη Λατίνα στο κτίριο. Η επιλογή της για το πόστο της διευθύντριας της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν έρχεται την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι λατίνοι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος την τελευταία εξαετία.

Η Ροντρίγκες επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση έναντι της Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η οποία ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας του Μπάιντεν το 2020, και τώρα υπηρετεί ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του. Επικράτησε επίσης της αδελφής του Μπάιντεν, Βάλερι Μπάιντεν Οουενς, η οποία διαχειριζόταν τις προηγούμενες πολιτικές εκστρατείες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...