Τρέχουν να προλάβουν για την εξασφάλιση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», οι υποψήφιοι επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ, καθώς σε τρεις μήνες εκπνέει η παράταση της προθεσμίας για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα με το χαμηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.
Από την 1η Αυγούστου και μετά, και εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυμούν να πάρουν άδεια παραμονής αγοράζοντας κάποιο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια και στα βόρεια προάστια, καθώς επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Για όσους έχουν υπογράψει προσύμφωνα έως τις 31 Ιουλίου, δίνεται περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραμονής.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο, ορίζεται ότι οι επενδυτές τρίτων χωρών μπορούν να διατηρήσουν το όριο των 250.000 ευρώ εφόσον καταβάλουν το 10% του τιμήματος της αγοράς έως την 30η Απριλίου 2023, έχοντας παράλληλα περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 για να ολοκληρώσουν συμβόλαια που εκκρεμούν στις περιοχές όπου αλλάζουν τα όρια.
Οπως προαναφέρθηκε, το νέο κατώτατο όριο καθορίζεται στις 500.000 ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένει ως έχει, στις 250.000 ευρώ.
Το 2021 η Ελλάδα αποτέλεσε την τρίτη δημοφιλέστερη χώρα για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ με αύξηση 740%
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 έχουν υποβληθεί 3.782 αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές ακινήτων και μόνο στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν 1.446 νέα αιτήματα έκδοσης άδειας μόνιμου επενδυτή – αριθμός κατά 252% υψηλότερος σε ετήσια βάση, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι είχε αγγίξει τα 411 αιτήματα.
Κατά την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσαν 574 νέες άδειες, αριθμός κατά 101% υψηλότερος από πέρυσι.
Από την έναρξη του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Κινέζοι με 6.314 άδειες ήτοι το 62,5% του συνόλου.
Στη δεύτερη θέση φιγουράρουν οι Τούρκοι με 664 άδειες και μερίδιο 6,6%, ενώ στην τρίτη θέση έχουν πλέον αναρριχηθεί οι επενδυτές από τον Λίβανο (λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στη χώρα) με 460 άδειες ήτοι 4,6% του συνόλου.
Στον αντίποδα, στην τέταρτη θέση έχουν πέσει οι ρώσοι επενδυτές (άλλοτε στη δεύτερη θέση) στη σκιά της απαγόρευσης έκδοσης νέων αδειών μόνιμου επενδυτή λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία ( 389 άδειες ή το 3,8% του συνόλου).
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Αιγύπτιοι με 295 άδειες και μερίδιο 2,9%.
Εντύπωση προκαλεί η παρουσία επενδυτών από το Βιετνάμ στη 10η θέση (88 άδειες).
Κατά τη διάρκεια του 2022, οι ξένες εισροές κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 68% από το 2021 και ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, από 1,17 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επίδοση του 2022 ξεπέρασε κατά 37% και το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2019, όταν οι ξένες επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 1,45 δισ. ευρώ.
Σε σχετική έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εταιρεία Astons γίνεται λόγος για αύξηση της τάξης του 75,2% στο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων μόνο τον τελευταίο μήνα, με την εταιρεία να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει κι έναν από τους βασικότερους σταθμούς αμερικανικών κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέγραψε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό αιτήσεων άδειας παραμονής από Αμερικανούς με… «βαριά πορτοφόλια» (42 αιτήσεις), σε μία αύξηση της τάξης του 740% σε σχέση με τις μόλις πέντε αιτήσεις του 2020, και μερίδιο πλέον 17% μεταξύ των αμερικανών επενδυτών.
Ενας επιπλέον λόγος που η Ελλάδα αποτελεί πλέον βασικό προορισμό Αμερικανών και ξένων εν γένει επενδυτών που ενδιαφέρονται για την ελληνική «Χρυσή Βίζα» είναι η διακοπή άλλων δημοφιλών προγραμμάτων, όπως εκείνα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Κέντρο και νότια προάστια
Εκτός από τα πάντα επενδυτικά δημοφιλή νότια προάστια «έκρηξη» συναλλαγών παρατηρείται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι εφικτή η εύρεση κατοικιών αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, πολύ κοντά στην Ακρόπολη ή/και εντός του ιστορικού κέντρου.
Αυτό όμως έχει φέρει πολλά ακίνητα κοντά στην τιμή πώλησης των 250.000 ευρώ, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπιαναν ούτε το 50% της τιμής αυτής. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα στάνταρντ που ζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι συγκεκριμένα: ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα, ή ακόμα και επιπλωμένα, κατάλληλα να φέρουν πίσω χρήμα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Μεγάλη είναι η ζήτηση σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και οι Αμπελόκηποι, με το Κουκάκι και συνοικίες του ιστορικού κέντρου (Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ψυρρή, Πλάκα και Ακρόπολη) να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.
Αντίθετα, αισθητά μικρότερη είναι για ακίνητα σε περιοχές των βορείων προαστίων.
Η εκτίμηση της αγοράς (απομένει βέβαια να αποδειχθεί αν και πόσο ρεαλιστική είναι) είναι ότι με το που επιβληθεί το όριο των 500.000 ευρώ στις hot περιοχές, οι ξένοι επενδυτές θα στραφούν και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, οπότε και θα επέλθει μία εκλογίκευση των τιμών…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News