Παρακολουθώντας την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύεται να αντιληφθεί κανείς πώς αυτή η τακτική αποτελεί επιλογή ενός κόμματος που υποστηρίζει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Δηλαδή την ώρα που τα γκάλοπ καταγράφουν την «παράσταση νίκης» της ΝΔ, στην Κουμουνδούρου κάνουν διαρκώς δηλώσεις που ισοδυναμούν με «παράσταση ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν τις κάνει το lower staff της κομματικής γραφειοκρατίας, αλλά η ηγεσία, ο αρχηγός και η κατά τα άλλα ενθουσιώδης πορτ παρόλ του.
Δήλωνε προ ημερών η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, σημαίνει ότι ο κόσμος έχει παραπλανηθεί από την προπαγάνδα».
Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που θυμίζει και εκείνο το αμίμητο του Αλέκου Φλαμπουράρη ότι το 2019 ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι ψήφισε. Ομως είναι γνωστό ότι όταν ψάχνεις να βρεις προκαταβολικά τι φταίει σε περίπτωση που χάσεις, είναι προφανές ότι… ετοιμάζεσαι να χάσεις.
Δήλωνε μετά την προκήρυξη των εκλογών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας:
«Το καθεστώς θα κάνει το παν για να γαντζωθεί στις καρέκλες της εξουσίας, για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται… Οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες θα επιστρατευθούν το επόμενο διάστημα από το καθεστώς Μητσοτάκη».
Αλλη μια δήλωση που προετοιμάζει για την πιθανή ήττα και επιχειρεί να την εξηγήσει προκαταβολικά. Προφανώς, αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα φταίει ο ίδιος, αλλά «το καθεστώς».
Θα ήταν άδικο να μη σταθούμε ειδικά στις δημοσκοπήσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με ένα μείγμα καχυποψίας και απαξίωσης, που προδίδει όσο τίποτε άλλο την ηττοπάθειά του. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είτε δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους –γιατί δεν μπορούν να πιάσουν τα… «υπόγεια ρεύματα»– είτε «παίζουν παιχνίδια», εξυπηρετώντας κυβερνητικά συμφέροντα.
Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και ανεβαίνει η ΝΔ, γιατί όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε τα γκάλοπ «αρχίζουν να καταγράφουν τη μεγάλη ανατροπή που θα έρθει στην κάλπη». Στο μεταξύ, η κυρία Τσαπανίδου ζητάει από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να δημοσιεύουν τα αστάθμητα στοιχεία, αδυνατώντας βέβαια να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα των δημοσκόπων σε ποια χώρα του κόσμου έχει δει να δημοσιεύονται τέτοια στοιχεία. Ή σε ποιο πανεπιστήμιο διδάσκεται τέτοια μέθοδος στατιστικής με… αστάθμητα στοιχεία!
Τελευταία αλλά όχι εσχάτη ένδειξη ηττοπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο σενάριο που έφερε στην προεκλογική σκηνή, μέσα μάλιστα από τη συνέντευξη με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, πάλι ο κ. Τσίπρας: η κυβέρνηση με ψήφο ανοχής! Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι εάν είναι πρώτος στις εκλογές, δεν είναι απαραίτητο να βρει κυβερνητικούς εταίρους για να αθροίσει μαζί τους 151 βουλευτές, αλλά θα μπορούσε να κυβερνήσει και με λιγότερους, παίρνοντας ψήφο ανοχής.
Πρόκειται για την πιο ηττοπαθή δήλωση από όσες έχει κάνει μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί από τη μία να θέτεις το δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή» και από την άλλη να προετοιμάζεσαι για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Αν ο λαός σε εμπιστεύεται για να φέρεις την «αλλαγή», αυτό σημαίνει ότι εκφράζεις πλειοψηφικό ρεύμα και όχι απλώς την «ανοχή» των πολιτικών συνοδοιπόρων σου. «Αλλαγή» και «ανοχή» δεν ταιριάζουν και αυτό σίγουρα το γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News