551
| CreativeProtagon

Ναι, (και) οι αφίσες είναι το πρόβλημα

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 26 Απριλίου 2023, 17:58

Ναι, (και) οι αφίσες είναι το πρόβλημα

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 26 Απριλίου 2023, 17:58

Ο Φίλιππος Καμπούρης είναι υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης. Διατηρεί επίσης την ιδιότητα του παρουσιαστή της εκπομπής «Στη φόρα» (κανάλι Αrt, YouTube). Μόλις πριν από λίγες μέρες αποχαιρέτησε τους οπαδούς-τηλεθεατές-επίδοξους ψηφοφόρους του, καθώς άρχισε επισήμως η προεκλογική περίοδος, ως εκ τούτου η τηλεοπτική περσόνα του θα μπορούσε να σκοντάψει στους περιορισμούς για τους υποψηφίους.

Παραδόξως, ο ίδιος ξέχασε να αποκαθηλώσει τη φάτσα του, με την οποία έχει στολίσει καιρό τώρα στύλους και κολώνες σε κεντρικούς δρόμους του βόρειου τομέα Αθηνών, στον οποίο «κατεβαίνει». Η αφισοκόλληση ως μέσο προβολής υποψηφίων απαγορεύεται, ο κ. Καμπούρης σφυρίζει όμως αδιάφορα. Σου λέει, αν υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από αυτούς που βλέπουν την εκπομπή να με ψηφίσουν, θα το κάνουν μόνο αν «με» αναγνωρίσουν. Κι αν κάποιος είναι αποφασισμένος να ψηφίσει Ελληνική Λύση, γιατί να προτιμήσει τον X ή την Ψ και όχι εμένα, που στο κάτω κάτω έχω χύσει ιδρώτα κάτω από προβολείς, απέναντι από κάμερες; Στο κόμμα του Βελόπουλου γίνεται άλλωστε το σώσε, σε προσκήνιο και παρασκήνιο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τα πέρα-δώθε των υποψηφιοτήτων.

Να τος ο Καμπούρης δίπλα στο ζαχαροπλαστείο «Κοσμικόν», να τος –τριπλέτα, συνεχόμενη– με ορίζοντα την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Πολλοί Καμπούρηδες, στρογγυλοπρόσωποι, διοπτροφόροι, φρεσκοκουρεμένοι, με σύνθημα «Η δική σου φωνή».

Η αφισοκόλληση ως μέσο προβολής υποψηφίων απαγορεύεται, ο κ. Καμπούρης σφυρίζει όμως αδιάφορα…

Γιατί δεν έχει αντιδράσει ο δήμαρχος ή η υπηρεσία καθαριότητας της Αγίας Παρασκευής; Για ποιον λόγο ανέχονται τις παράνομες αφίσες σε δρόμους της αρμοδιότητάς τους; Τι κάνουν άλλοι δήμαρχοι του βόρειου τομέα (Β1), τις «πόλεις» των οποίων επίσης πολιορκεί ο κ. Καμπούρης; Πώς επιλέγει να απαντήσει η Περιφέρεια Αττικής και ο Γιώργος Πατούλης;

Πολλά από τα σημεία στα οποία έχουν αναρτηθεί αφίσες είναι σε κεντρικές αρτηρίες που υπάγονται στη δική τους επικράτεια ευθύνης. Δεν έχουν, άραγε, διαμαρτυρηθεί υποψήφιοι άλλων κομμάτων για την αθέμιτη προβολή; Μπορεί κανείς να φανταστεί τι πανηγύρι θα στηνόταν αν και άλλοι υποψήφιοι αναρτούσαν τις φωτογραφίες τους προς άγραν ψήφων;

Οι αφίσες είναι το πρόβλημα; θα μου πείτε. Ασφαλώς και αυτό, θα σας απαντήσω. Μπορεί να σας φαίνεται ως παρωνυχίδα μπροστά στα τόσα που συμβαίνουν σε αυτή την προεκλογική περίοδο, είναι όμως πτυχή ενός ευρύτερου ζητήματος που αγγίζει τον πυρήνα της τήρησης του Νόμου. Του πλέγματος κανόνων που ορίζει τη στάση των υποψηφίων, έως και τις χρηματικές δαπάνες τους, ενώπιον των εκλογών (για αυτές, ας συζητήσουμε μετά τον έλεγχό τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή), θέτοντας όρια στο θράσος, την ασυδοσία, την αδιαφάνεια.

Το ήθος και η έλλειψή του δεν είναι άλλωστε αυτό που μας κάνει κάθε τόσο να χάσκουμε έκπληκτοι από τα καμώματα ανθυποσελέμπριτις, στους οποίους στρώνουμε κόκκινο χαλί για να μπουν στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, σε θεσμικά όργανα και φορείς; Κουνάμε το κεφάλι με συγκατάβαση, αδιαφορία, κυνισμό, υποτιμώντας τους τόσο ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητά τους.

Ο Φίλιππος Καμπούρης δεν είναι σημερινός. Γνωρίζει. Εχει θητεύσει ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Μαντούβαλου, έχει υπάρξει υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Δεν διστάζει να γίνει δριμύς, ανοίγοντας δικαστική διαμάχη με τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «υβριστή και συκοφάντη της Ορθοδοξίας». Ας μην ανοίξουμε το στόμα αν μετατρέψει το τυχόν μελλοντικό θεσμικό περιβάλλον του σε trash show, όπως αυτό όπου πρωταγωνιστούσε κάποτε, πλάι στον «Μίστερ Εθνικά Μπούτια» και τον «Εθνικό Σταρ Ανδρέα Ευαγγελόπουλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...