674
Από το Τζιμπουτί αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 17 άτομα (13 Ελληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων ένας τραυματίας, προς το Ασουάν της Αιγύπτου, από όπου κατευθύνθηκαν στην Αθήνα. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ασουάν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (δεξιά) | ΥΠΕΘΑ

Σουδάν: Τους 43 έφθασαν οι Eλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί – Εφτασε και ο σοβαρά τραυματίας

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 18:03
Από το Τζιμπουτί αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 17 άτομα (13 Ελληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων ένας τραυματίας, προς το Ασουάν της Αιγύπτου, από όπου κατευθύνθηκαν στην Αθήνα. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ασουάν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (δεξιά)
|ΥΠΕΘΑ

Σουδάν: Τους 43 έφθασαν οι Eλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί – Εφτασε και ο σοβαρά τραυματίας

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 18:03

Εντατικά συνεχίζονταν και την Τρίτη οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, με τον αριθμό αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή να φτάνει τους 43, έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο ανώτερες διπλωματικές πηγές. Ο αριθμός αυτός αναμενόταν μάλιστα να αυξηθεί εντός του 24ωρου, κατά το ίδιο τηλεγράφημα.

«Μέχρι στιγμής 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Ελληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου», προσέθεσαν.

Οι Ελληνες που έφτασαν την Αθήνα στην Τρίτη, οι οποίοι ήταν καλά στην υγεία τους, οδηγήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο συντόνισε τις επιχειρήσεις, και το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως meeting point για τους διασωθέντες και τους συγγενείς τους στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τους διασωθέντες, σε μια συνάντηση χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού. Οι έλληνες πολίτες  ευχαρίστησαν τον υπουργό για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους.

Από την άφιξη ελλήνων πολιτών από το Χαρτούμ του Σουδάν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας (InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
(InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Περίπου 80 έλληνες πολίτες παραμένουν στο Χαρτούμ

Περίπου 80 έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παρέμεναν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα, ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Οι διπλωματκοί κύκλοι επεσήμαναν ακόμη πως «γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Παραμένουν ακόμη 17 κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία».

Νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ ανέφερε το απόγευμα πως «μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα».

Επισημάνθηκε δε ότι έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. «Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Κατά την ίδια ενημέρωση, «ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη».

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών.

Οι κύκλοι του ΥΠΕΞ έξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί, γεγονός που θα διευκολύνει τη συνέχιση των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Νίκο Δένδια

Νωρίτερα την Τρίτη ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στο Σουδάν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπουρνούς, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Δημήτρης Λιάπης.

Σύμφωνα με απολογισμό των υπηρεσιών του ΟΗΕ οι νεκροί στις συγκρούσεις ξεπέρασαν τους 400, ενώ οι πρόσφυγες ενδέχεται να υπερβάινουν τους 250.000.

Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ απομακρύνθηκαν από την αφρικανική χώρα ενώ 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη. Ειχε προηγηθεί ο θάνατος πέντε εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...