841
| CreativeProtagon / Reuters

Τάκερ Κάρλσον: Ο παρουσιαστής του «τραμπισμού χωρίς τον Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 16:46
|CreativeProtagon / Reuters

Τάκερ Κάρλσον: Ο παρουσιαστής του «τραμπισμού χωρίς τον Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 16:46

Το διαζύγιο του Τάκερ Κάρλσον από το Fox News, λίγο μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κόστισε στο δίκτυο 787,5 εκατ. δολάρια, φέρνει στην επιφάνεια μια διαχρονική ιστορία μεροληψίας, παραπληροφόρησης και χειραγώγησης του κοινού.

Πριν από έξι χρόνια, ο τότε πιο δημοφιλής παρουσιαστής της καλωδιακής τηλεόρασης, Μπιλ Ο’Ράιλι, είχε μια εκπομπή στην prime-time του Fox News. Οι φιλελεύθεροι τον αποστρέφονταν. Οι συντηρητικοί συντονίζονταν ευλαβικά για να τον δουν να στρέφεται κατά της «πολιτικής ορθότητας» και άλλων φιλελεύθερων αρχών. Μετά, οι New York Times αποκάλυψαν ότι το Fox είχε πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγές από πέντε γυναίκες, που κατηγορούσαν τον Ο’Ράιλι για σεξουαλική παρενόχληση ή ανάρμοστη συμπεριφορά, και περισσότεροι από 50 διαφημιστές εγκατέλειψαν την εκπομπή του. Το δίκτυο τον απέλυσε αμέσως.

Στις 24 Απριλίου, σχεδόν έξι χρόνια μετά την απόλυση του Ο’Ράιλι από το Fox, η ιστορία φαίνεται περίπου να επαναλαμβάνεται, όπως σχολιάζει ο Economist, και το δίκτυο πήρε ένα, υποτίθεται, συναινετικό διαζύγιο από τον Τάκερ Κάρλσον, τον επίσης πιο δημοφιλή παρουσιαστή στην καλωδιακή τηλεόραση, ο οποίος προκαλεί εξίσου την οργή των φιλελευθέρων και απολαμβάνει το ίδιο να απαξιώνει όλα τα woke ζητήματα, τα σημερινά αντίστοιχα της πολιτικής ορθότητας δηλαδή.

Το Fox αντιμετωπίζει και μια αγωγή, αυτήν της πρώην παραγωγού του, Αμπι Γκρόσμπεργκ, η οποία κατηγορεί το δίκτυο και τον Κάρλσον συγκεκριμένα για σεξισμό και αντισημιτισμό, κατηγορίες που το Fox αρνείται σθεναρά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κάρλσον έκανε τεράστια καριέρα στην τηλεόραση ποντάροντας κυρίως στον δεξιό λαϊκισμό. Η μητριά του είναι κληρονόμος ενός κολοσσού κατεψυγμένων τροφίμων και μένει στο Μέιν, όπου ο Κάρλσον περνά τα καλοκαίρια του από παιδί. Σταδιακά μετατράπηκε στην απόλυτη εικόνα ενός κλασικού Ρεπουμπλικάνου της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Με πιο σκληροπυρηνικές ιδέες όμως, κάτι που δεν θα ήταν απαραίτητα κακό, εάν αυτές τις ιδέες δεν τις διοχέτευε στο κοινό μέσα από τις εκπομπές του.

Ο Κάρλσον υποστήριξε τον Ορμπαν, ισχυρίστηκε ότι «οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αντικαταστήσουν το σημερινό εκλογικό σώμα με υπάκουους ανθρώπους από τον Τρίτο Κόσμο», υποβάθμισε την επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021, προβάλλοντας επιλεκτικά επεξεργασμένα βίντεο και ισχυριζόμενος ότι οι ταραχοποιοί ήταν «πράοι περιηγητές». Και συνέχισε να υποστηρίζει ανερυθρίαστα τον Τραμπ, αφιερώνοντας μια ολόκληρη εκπομπή σε συνέντευξη μαζί του, μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Βέβαια, όπως αποκαλύπτεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του, στην πραγματικότητα ίσως να μην αγαπάει και τόσο πολύ τον Τραμπ, γεγονός που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Μόλις δύο ημέρες πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο, έστειλε μήνυμα στον παραγωγό του: «Μισώ τον Τραμπ με πάθος», του έγραφε. Η μεγαλύτερη ικανότητα του πρώην προέδρου, σύμφωνα με τον Κάρλσον, «είναι να καταστρέφει τα πράγματα. Είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής της καταστροφής. Θα μπορούσε εύκολα να μας καταστρέψει αν παίξουμε λάθος». Σε έναν άλλο συνάδελφο, έγραψε: «Είμαστε πολύ, πολύ κοντά στο να μπορούμε να αγνοούμε τον Τραμπ τις περισσότερες νύχτες. Πραγματικά δεν μπορώ να περιμένω». Ο Κάρλσον δεν είχε πολύ διαφορετικά αισθήματα για τη διοίκηση της Fox. «Αυτοί οι γαμ…νοι καταστρέφουν την αξιοπιστία μας», έγραφε, σύμφωνα με τον Economist.

Τα μηνύματα αποκαλύφθηκαν μετά τη μήνυση της Dominion Voting Systems. Στις 18 Απριλίου, η Fox συμφώνησε να πληρώσει 787,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση, τη στιγμή που ξεκινούσε η δίκη. Η ζημιά είχε γίνει, όμως, καθώς οι αποκαλύψεις που έγιναν μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πράγματι πολύ καυτές.

Η απόλυση του Κάρλσον πιθανότατα έγινε προκειμένου το δίκτυο να περιορίσει τις ζημιές, να καθησυχάσει τους επενδυτές και να σταματήσει προληπτικά μια εκροή διαφημίσεων. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η Fox απέλυσε και έναν ακόμη δημοσιογράφο που στήριζε τον Τραμπ, τον Νταν Μποντζίνο. Ισως η Fox να ξεκαθαρίζει τα του οίκου της, ίσως πάλι να τα κάνει όλα αυτά για να βάλει τα όρια ανάμεσα στην πολιτική άποψη και σε συκοφαντίες που της κοστίζουν εκατομμύρια.

Oποιος κι αν είναι ο λόγος, η αποχώρηση του Κάρλσον, όπως και του Ο’Ράιλι πριν από αυτόν, είναι μια υπενθύμιση ότι μπορεί να είναι πανίσχυροι στη Fox, αλλά το δίκτυο δεν τους ανήκει. Οταν οι γελοιότητές τους γίνονται πολύ δαπανηρές ή ενοχλητικές, τους δείχνουν την πόρτα, όποιο κι αν είναι το κόστος (η μετοχή της Fox μειώθηκε απότομα μετά την απομάκρυνση του Κάρλσον).

Οπως επισημαίνει ο Economist, όμως, στην υπόθεση υπάρχει ένα μάθημα και για τους χαρούμενους Δημοκρατικούς. Χάρηκαν που απομακρύνθηκε ο Ο’Ράιλι, αλλά αμέσως ο Κάρλσον εμφανίστηκε για να τον αντικαταστήσει. Σήμερα μπορεί να γιορτάζουν την αποχώρηση του Κάρλσον αλλά το Fox News είναι ζωντανό και καλά. Εξακολουθεί να είναι το καλωδιακό δίκτυο με την υψηλότερη τηλεθέαση στη χώρα και έχει αντιληφθεί τις απειλές από νέους αντιπάλους της Δεξιάς. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρει κάποιον άλλον να ενθουσιάσει τους θεατές του και να εξοργίσει τους αμερικανούς φιλελεύθερους.

Ο Κάρλσον, όπως επισημαίνει το Vox, δεν ήταν απλώς ένας υποστηρικτής του Τραμπ, αλλά ένας δημοσιογράφος που καλλιεργούσε μια ολόκληρη ιδεολογία. Εθνικιστική, ξενοφοβική και ακραία συντηρητική. Μια ιδεολογία που προωθούσε τις θεωρίες συνωμοσίας. Και αν όλα αυτά θυμίζουν τον Τραμπ, η αλήθεια είναι ότι ο Κάρλσον προσπάθησε να δημιουργήσει έναν «τραμπισμό χωρίς τον Τραμπ».

Σε κάποιο βαθμό το κατάφερε, αναδιαμορφώνοντας ιδεολογικά την Δεξιά. Και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Fox.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...