Η Ζιάο Χου ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα βγάζει τα προς το ζην από τους νεκρούς. Για χρόνια εργαζόταν στην επιχείρηση της οικογένειάς της προσφέροντας εκδρομές με βάρκα σε τουρίστες που επισκέπτονται το Ζουσάν, ένα αρχιπέλαγος στις ανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Κίνας.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η εγγύτητά της με τη θάλασσα και τους διάσπαρτους ναούς του όρους Πουτούο –ενός εκ των τεσσάρων ιερών βουνών του κινεζικού βουδισμού– άρχισε να προσελκύει μια διαφορετική πελατεία, σύμφωνα με τον Guardian.
Την πρώτη φορά που πελάτης της ζήτησε να χρησιμοποιήσει μια από τις βάρκες της για να σκορπίσει τις στάχτες του αγαπημένου του προσώπου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, η Ζιάο Χου αρνήθηκε. Ενιωθε ότι η δουλειά αυτή «δεν ήταν πολύ ευχάριστη».
Ομως ένας ηλικιωμένος άνδρας, ένας βουδιστής Ζεν, «ρωτούσε συνεχώς αν μπορούσαμε να του κάνουμε μια θαλάσσια ταφή» αφηγήθηκε. Μετά από σκέψη, αποφάσισε να «κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα».
Τον Μάρτιο του 2022, η Ζιάο Χου εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση για να βάλει μπρος τη δική της εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταφές στη θάλασσα.
Συνήθως «βγαίνει» στη θάλασσα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά σε περιόδους αιχμής εκτελεί έως και 30 δρομολόγια τον μήνα. Αφού ο Τσιάνγκ Τσεμίν, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, επέλεξε να διασκορπίσει τις στάχτες του στις εκβολές του ποταμού Γιάντζι τον Δεκέμβριο, τα αιτήματα προς την εταιρεία της Χου υπερτριπλασιάστηκαν, έγραψε η βρετανική εφημερίδα.
Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν είναι βουδιστές. Δεδομένης της διάδοσης της προγονικής λατρείας, μάλιστα, η ταφή στη γη με επιτύμβια στήλη θεωρείται σημαντική τελετουργία. Εξίσου, η φροντίδα των μνημάτων αποτελεί τμήμα των τοπικών παραδόσεων για την απόδοση τιμών στους θανόντες.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ταχεία αστικοποίηση και η γήρανση του πληθυσμού έχουν καταστήσει ολοένα και πιο δυσεύρετο αλλά και ακριβό τον ελεύθερο χώρο στα νεκροταφεία, ιδιαίτερα στις πόλεις. Οι αρχές στη Σαγκάη προέβλεψαν ότι, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο διαθέσιμος χώρος για ταφές θα εξαντληθεί εντός 15 ετών.
Λαμβάνοντας υπόψη την υπερπληρότητα στα νεκροταφεία, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενθαρρύνει τους πολίτες να επιλέγουν εναλλακτικούς τόπους για την ανάπαυση των αγαπημένων τους. Το 2021, το ποσοστό της αποτέφρωσης νεκρών αυξήθηκε στο 59% σχεδόν, από 47% το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, ορισμένες τοπικές Αρχές ξεκίνησαν να προσφέρουν χρηματικές ανταμοιβές σε όσους επιλέγουν να σκορπίσουν τις στάχτες των συγγενών τους στη θάλασσα ή να τις θάψουν με άλλο «οικολογικό» τρόπο, όπως σε μικρά βιοδιασπώμενα δοχεία, καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να θάβουν τις στάχτες των δικών τους σε επίσημους τόπους ταφής, μετά την αποτέφρωσή τους.
Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν επίσης αρχίσει να διαδίδουν τη φράση «houyang bozang», που σημαίνει «παχιά φροντίδα, λεπτές κηδείες», για να υποστηρίξουν ότι η ευσέβεια είναι καλύτερο να επιδεικνύεται εν ζωή.
Ο Απρίλιος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την απόδοση τιμών στους νεκρούς. Είναι ο μήνας του Qingming, του «φεστιβάλ καθαρισμού των ταφών», μιας εθνικής γιορτής κατά την οποία οι Κινέζοι είθισται να επισκέπτονται τα μνήματα των προγόνων τους για να καθαρίσουν τις ταφόπλακες.
Στη Σουτσόου, μια πόλη στην ανατολική ακτή της Κίνας, οι Αρχές ναύλωσαν ένα πλοίο για 190 πενθούντες, προκειμένου να «αποχαιρετήσουν» 79 αγαπημένους τους ανθρώπους σε μια μαζική ταφή στη θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε. Κάθε οικογένεια έλαβε επιδότηση 2.000 γουάν για τη συμμετοχή της.
Για όσους επιλέγουν ιδιωτικές θαλάσσιες ταφές, όπως αυτές που προσφέρει η εταιρεία της Ζιάο Χου, το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 10.000 γουάν, ή τα διπλάσια σχεδόν, αν θέλουν να συμμετάσχουν πολλά μέλη της οικογένειας. Πρόκειται πάντως για επιλογή που παραμένει κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με μια ταφή στη στεριά, σύμφωνα πάντα με τον Guardian.
Οσο για τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή η πρακτική, ορισμένες μπορεί να λυθούν χάρη στο… επιχειρηματικό δαιμόνιο.
Οταν η Ζιάο Χου άρχισε να αναλαμβάνει τις αντίστοιχες κηδείες, ανακάλυψε ότι οι στάχτες μπορεί να καταλήξουν να πετάγονται παντού. Αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό προσφέροντας τεφροδόχους που αποσυντίθενται, με αποτέλεσμα οι στάχτες του νεκρού να καταλήγουν βαθιά κάτω από τα κύματα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News