922
Επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν στο Διάστημα με ένα τέτοιο μπαλόνι ηλίου | Zephalto/Facebook

«Αστρονομικό» γεύμα, 20 χλμ. πάνω από τη Γη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:23
Επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν στο Διάστημα με ένα τέτοιο μπαλόνι ηλίου
|Zephalto/Facebook

«Αστρονομικό» γεύμα, 20 χλμ. πάνω από τη Γη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 17:23

Οι Γάλλοι έχουν τον δικό τους τρόπο να προσελκύουν διαστημικούς τουρίστες, και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το φαγητό.  

Μία από τις δύο γαλλικές εταιρείες που ασχολούνται με τον διαστημικό τουρισμό δημιουργεί την «πολυτελή κάψουλα υπό πίεση» που ονομάζεται Celeste. Η κάψουλα στοχεύει να προσφέρει στους επιβάτες την ευκαιρία να μεταφερθούν στο Διάστημα με ένα μπαλόνι ηλίου. Εκεί θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα γεύμα που η τιμή του θα ξεκινά από τα 120.000 ευρώ, σύμφωνα με τους Times.

Η εταιρεία Zephalto, που ιδρύθηκε από τον Βενσάν Φαρέ ντ’Αστιέ, φέρνει μια γαλλική πινελιά στον διαγωνισμό για τον διαστημικό τουρισμό, απέναντι κυρίως σε Αμερικανούς και Ιάπωνες, που ήδη πωλούν ταξίδια στους ενδιαφερόμενους. Η γαλλική εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει τις πτήσεις το 2025.

Η Zephalto, που εδρεύει στην Τουλούζη, αλλά και οι άλλες αντίστοιχες εταιρείες, υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία. «Ζήστε την εξαιρετική συγκίνηση που έχουν νιώσει μόνο 600 αστροναύτες μέχρι στιγμής» λέει η εταιρεία διαφημίζοντας το προϊόν της.

Το εσωτερικό της καμπίνας πρόκειται να διακοσμηθεί από τον γνωστό μινιμαλιστή ντιζάινερ Ζοζέφ Ντιράν

Μεταφέροντας έξι επιβάτες και δύο πιλότους, το Celeste θα χρειαστεί 90 λεπτά για να ανεβεί σε υψόμετρο 20 χλμ. και θα περάσει εκεί τρεις ώρες, πριν κατεβεί για να προσγειωθεί. Οι επιβάτες θα απολαύσουν κουζίνα βραβευμένη με αστέρια Michelin, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποιος σεφ θα επιμεληθεί τα γεύματα. Το εσωτερικό της καμπίνας πρόκειται να διακοσμηθεί από τον γνωστό μινιμαλιστή ντιζάινερ Ζοζέφ Ντιράν.

Παρά την τσουχτερή τιμή, οι θέσεις έχουν ήδη κλείσει. Εξάλλου, είναι πολύ φθηνότερες από τα 1,25 εκατ. δολάρια που κοστίζει κάθε εισιτήριο για τον πύραυλο Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Η World View Enterprises, με έδρα την Αριζόνα, χρεώνει μόλις 50.000 δολάρια για μια βόλτα με την κάψουλα Explorer, οκτώ επιβατών, η οποία πρόκειται να πετάξει σε υψόμετρο 30 χλμ. τον επόμενο χρόνο. Το διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον πρόκειται να χρεώσει 450.000 δολάρια τη θέση για κάθε επιβάτη.

Δεν απαιτείται αυστηρή εκπαίδευση για το Celeste, αλλά ψυχολόγοι θα βοηθήσουν τους επιβάτες να βιώσουν την εμπειρία. Εκπαίδευση, όμως, θα χρειαστούν οι επιβάτες του ανταγωνιστή της Zephalto, ενός αερόστατου υδρογόνου και μιας κάψουλας έξι ατόμων που κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες Stratoflight και Expleo.

Περιλαμβάνει ένα ανοιχτό μπαλκόνι στο οποίο δύο επιβάτες θα μπορούν να βλέπουν τη Γη από ύψος 32 χλμ., φορώντας διαστημικές στολές υπό πίεση. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να επιστρέψει στη Γη με ένα φτερό τύπου αλεξίπτωτου πλαγιάς.

Η Zephalto έχει την υποστήριξη της CNES, της γαλλικής εθνικής διαστημικής υπηρεσίας, στην ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιήσιμου μπαλονιού και της κάψουλάς του

Η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στο είδος, καθώς οι αδερφοί Μονγκολφιέ επινόησαν το αερόστατο το 1783. Οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στη στρατόσφαιρα ήταν ο Ογκίστ Πικάρ, ο ελβετός πρωτοπόρος, και ο βοηθός του Πολ Κίπφερ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πρώτη κάψουλα υπό πίεση, το 1931. Ο Ζαν-Λικ Πικάρ, ο διάδοχος του πλοιάρχου Κερκ στο «Enterprise» του «Σταρ Τρεκ», πήρε το όνομά του από τον Πικάρ.

Το ρεκόρ πτώσης με αλεξίπτωτο από τη στρατόσφαιρα σημειώθηκε από τον Αλαν Γιούστας το 2014, με άλμα από περίπου 40 χλμ. Το Διάστημα ξεκινά πολύ πάνω από το υψόμετρο των προγραμματισμένων πτήσεων, περίπου στα 80 χλμ., σύμφωνα με τη NASA.

Η Zephalto έχει την υποστήριξη της CNES, της γαλλικής εθνικής διαστημικής υπηρεσίας, στην ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιήσιμου μπαλονιού και της κάψουλάς του. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις και στοχεύει σε μεγαλύτερα ύψη αργότερα φέτος, πριν λάβει την τελική πιστοποίηση για εμπορικές πτήσεις, το 2025. Σε αντίθεση με τα ταξίδια με πυραύλους, τα οποία απελευθερώνουν εκατοντάδες τόνους αερίου στην ατμόσφαιρα, το μπαλόνι δεν θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από εκείνο που απομένει με την κατασκευή ενός τζιν, λέει η εταιρεία.

Τα γαλλικά και αμερικανικά σχέδια ακούγονται πολύ εντυπωσιακά, αλλά τη συγκεκριμένη κούρσα μπορεί να κερδίσει τελικά η Iwaya Giken, μια ιαπωνική start-up που στοχεύει να προσφέρει «ήπια ταξίδια» σε υψόμετρο 22 χλμ., από τα τέλη του τρέχοντος έτους, σε μια μικρή κάψουλα διαμέτρου περίπου 2 μ., που θα μεταφέρει έναν πιλότο και έναν επιβάτη. Το κόστος θα είναι περίπου 180.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, 49 πολίτες έχουν περάσει τη γραμμή Κάρμαν, το «σύνορο» του Διαστήματος, που βρίσκεται 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

O ιδρυτής της εταιρείας Zephalto, Βενσάν Φαρέ ντ’Αστιέ

Ο αμερικανός επιχειρηματίας Ντένις Τίτο ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πλήρωσε ένα χρηματικό ποσό για να βρεθεί μακριά από τη Γη, ταξιδεύοντας ως επιβάτης ενός πυραύλου Soyuz, το 2001. Εδωσε 20 εκατ. δολάρια και έμεινε στο Διάστημα επί επτά ημέρες. Η πτήση έγινε από τη ρωσική εταιρεία MirCorp και την αμερικανική εταιρεία Space Adventures.

Πρωτοπόροι του διαστημικού τουρισμού θεωρούνται ο Ελον Μασκ (SpaceX), ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Galactic) και ο Τζεφ Μπέζος (Blue Origin), όλοι τους ήδη δισεκατομμυριούχοι. Η Virgin Galactic αύξησε την τιμή για τις αποστολές της στο SpaceShipTwo από 250.000 σε 450.000 δολάρια μετά τη συντριβή μιας δοκιμαστικής πτήσης και τον θάνατο του συγκυβερνήτη της, το 2014.

Για να φθάσουν στον ISS, όμως, οι επίδοξοι πελάτες πρέπει να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Ηδη, τρεις άνθρωποι πλήρωσαν 55 εκατ. δολάρια έκαστος για μια πτήση 17 ημερών με έναν πύραυλο SpaceX που αγόρασε η ιδιωτική εταιρεία Axiom, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι διαστημικοί τουρίστες του μέλλοντος θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη για να κάνουν διακοπές με περισσότερη άνεση. Το Orbital Assembly στοχεύει να φιλοξενήσει 400 άτομα σε ένα κυκλικό διαστημικό ξενοδοχείο μέχρι το 2027. Ισχυρίζεται ότι θα έχει τεχνητή βαρύτητα από την περιστροφή του και θα περιλαμβάνει πολυτελείς βίλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...