Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Κυριάκος Βελόπουλος θεωρείτο μία light εκδοχή του Δημοσθένη Λιακόπουλου. Και οι δύο Θεσσαλονικείς, που πουλούσαν βιβλία με ύφος αμερικανού τηλεοπτικού ευαγγελικού. Τα βιβλία είχαν λίγο έως πολύ κοινό περιεχόμενο: θεωρίες συνωμοσίας, Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, αγιορείτικα μυστικά και το μεγαλόπνοο σχέδιο του Πούτιν για ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ως καλός ανιχνευτής ταλέντων, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τους ενέταξε στο τηλεοπτικό του δίκτυο όπου, λίγο αργότερα, διέπρεψε και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και ύστερα ιδρύθηκε ο ΛΑΟΣ. Λιακόπουλος και Βελόπουλος σφάχτηκαν στην ποδιά του Καρατζαφέρη. Κέρδισε ο Βελόπουλος. Εξελέγη στη Β΄Θεσσαλονίκης, ψήφισε μνημόνιο, στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τον Μάιο του 2012 αποχώρησε από το κόμμα μαζί με άλλους βουλευτές. Ο Καρατζαφέρης τον αποκάλεσε «ρουφιάνο του κόμματος». Τότε στήριξε τη ΝΔ, αλλά δεν κατάφερε να μπει στα ψηφοδέλτια καθώς οι αντιδράσεις ήταν ισχυρές. Είχαν, άλλωστε, εμφανιστεί και δημοσιεύματα που τον έφεραν να μεταφέρει μεγάλο ποσό στη Γερμανία, ώστε να προστατεύσει τα κεφάλαια του από το ενδεχόμενο εθνικής χρεοκοπίας. Οι δουλειές, πάντως, πήγαιναν καλά. Εφτασε να έχει στη διάθεση του πέντε ώρες τηλεοπτικού προγράμματος για να πουλάει βιβλία και πολιτική άποψη. Και ήταν πολύ καλός σε αυτό, όπως είναι και σήμερα. Ο άνθρωπος ξέρει να πουλάει. Και κατάφερε με το ένα χέρι να παίρνει τα λεφτά του πελάτη και με το άλλο τη ψήφο του.
Το καλοκαίρι του 2016 ίδρυσε την «Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος», όπως είναι η πλήρης επωνυμία του κόμματος. Είχα παρακολουθήσει την εναρκτήρια εκδήλωση σε μία κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ. Στα αλήθεια με εντυπωσίασε η προσέλευση του κοινού, το οποίο, πριν μπει στην αίθουσα, περνούσε από τους πάγκους που πωλούσαν τα βιβλία του προέδρου και θαυματουργές αγιορείτικες αλοιφές. Το άλλο που με εντυπωσίασε ήταν το λογότυπο του κόμματος, εμπνευσμένο από το Safari, το πρόγραμμα της Apple για πλοήγηση στο δίκτυο. Λεπτομέρειες…
Η Ελληνική Λύση μπήκε στη Βουλή το 2019 αξιοποιώντας τα ερείσματα (και τον τηλεοπτικό χρόνο) του προέδρου της στη Βόρεια Ελλάδα. Εξ όσων λέγονται, αξιοποίησε και μία «συμφωνία» με τους Παλαιοημερολογίτες, ένα συμπαγές κοινό περίπου 50.000 ψηφοφόρων που είναι δεκτικό στη γραμμή από την ηγεσία του. Ασφαλώς στις ψήφους που έλαβε το κόμμα θα πρέπει προσμετρηθούν και εκείνες που προήλθαν από τα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής. Αν μη τι άλλο, ο πολιτικός λόγος του Βελόπουλου, αν και πιο λείος στις γωνίες, έχει πολλά κοινά με όσα έλεγε η Χρυσή Αυγή. Μόνο που ο Βελόπουλος διαθέτει καλύτερο δίκτυο επαφών: στενές σχέσεις με το Αγιο Ορος και με θέσεις που λες και μεταφράζονται απευθείας από τα ρωσικά. Πάτησε και πάνω στη δυσφορία του ακροδεξιού ακροατηρίου για το Μακεδονικό, μάζεψε τα κουκιά και απέκτησε γραφείο πολιτικού αρχηγού στη Βουλή. Παραλλήλως, συνέχισε τις πωλήσεις βιβλίων και σκευασμάτων, αποκαλύπτοντας ότι έχει στη διάθεση του επιστολές του Ιησού. Ολα καλά και όλα ωραία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν βέβαιη την παρουσία του κόμματος και στην επόμενη Βουλή.
Ωσπου ξαφνικά εμφανίστηκε εκείνο το δημοσίευμα στην Kontra News, που ανήκει σε έναν όμιλο με τον οποίο ο Βελόπουλος διατηρεί άριστες επιχειρηματικές σχέσεις. Τι έλεγε το δημοσίευμα; Οτι βουλευτές του κόμματος ετοιμάζονται να αποστατήσουν για να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ. Με δυο λόγια, ο Βελόπουλος θα πληρωνόταν με το ίδιο νόμισμα που πλήρωσε και εκείνος τον Καρατζαφέρη. Με αποχώρηση βουλευτών λίγο πριν από τις εκλογές.
Ο Βελόπουλος απαίτησε κάτι πρωτοφανές από τους τρεις βουλευτές του: να πολιτευτούν σε άλλες περιφέρειες ώστε να αποδείξουν την πίστη τους προς τον ίδιο. Και ύστερα, σε δεύτερο χρόνο, υπαινισσόμενος την κάλπη του Ιουλίου, να επανενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Αδιανόητα πράγματα. Δύο βουλευτές, ο Αντώνης Μυλωνάκης (Ανατολική Αττική) και η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Β’ Αθηνών, Βόρειος Τομέας) αντέδρασαν με οργή, μη αποδεχόμενοι την πρόταση του προέδρου. Μάλιστα ο κ. Μυλωνάκης απειλεί με αποκαλύψεις. Ο τρίτος βουλευτής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, δέχθηκε να μετακινηθεί από τη Θεσσαλονίκη στα Γρεβενά, ελπίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα τοποθετηθεί στη λίστα της Θεσσαλονίκης. Μυλωνάκης και Αλεξοπούλου είναι οργισμένοι. Ο Αβδελάς είναι σοκαρισμένος, απλώς πρόκειται για χαρακτήρα ήπιων τόνων και δεν σκοπεύει να καταφύγει στην ένταση.
Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη, αυτή που επικαλείται ο Βελόπουλος, λέει ότι οι βουλευτές θα έμπαιναν στη Βουλή με την Ελληνική Λύση, αλλά θα προσχωρούσαν στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Και φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξουν. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι ο Βελόπουλος θέλει να ξεφορτωθεί τους συγκεκριμένους βουλευτές προκειμένου να τοποθετήσει άλλους στη θέση τους. Προτιμά νέα πρόσωπα, πιο «δυναμικά», κατά τη δική του αντίληψη. Στη Θεσσαλονίκη έναν παραγωγό που εργάζεται στο ραδιόφωνό του και έχει διακριθεί στον αντιεμβολιαστικό αγώνα. Θεωρείται ο «αγαπημένος» του προέδρου. Και στην Αττική πρόσωπα προερχόμενα από τη Χρυσή Αυγή ώστε η Ελληνική Λύση να εμφανιστεί ως καταφυγή εκείνων που θα ήθελαν να ψηφίσουν Κασιδιάρη αλλά δεν μπορούν. Αλλωστε συζήτηση για την ένταξη χρυσαυγιτών στο κόμμα έγινε και το φθινόπωρο, όταν ο Βελόπουλος συνάντησε αντιδράσεις από στελέχη του. Και καθώς το κόμμα είναι προσωποπαγές, ο πρόεδρος προτιμάει υπαλλήλους, παρά στελέχη με λόγο και άποψη.
Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα δείξει. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, αν οι δυσαρεστημένοι, πρώην βουλευτές που κατηγορήθηκαν για σχέδιο αποστασίας, θα ασκήσουν την προσωπική τους επιρροή στις εκλογικές περιφέρειες προκειμένου να απαντήσουν «εκδικητικά» στον Βελόπουλο. Από την άλλη, ο πρόεδρος εκτιμά ότι η σχέση που διατηρεί με τους ψηφοφόρους δεν θα επιτρέψει διαρροές, αντιθέτως η απόφαση του θα επιβεβαιωθεί από βελτίωση των ποσοστών. Οπως και αν το δεις, αυτά που συμβαίνουν στην Ελληνική Λύση εξηγούν και μερικά από όσα γίνονται στη χώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News