Ανάμεσα σε καμινάδες και σε κιόσκια, σε στέγες επικλινείς με κόκκινα κεραμίδια, σε ταράτσες ή σε πιο περίτεχνες κατασκευές, στη μέση υπάρχει ένα δάσος από κεραίες: κεραίες μικρές, κεραίες μεγάλες, κεραίες παραβολικές, κάποιες από τις οποίες ορατές, κάποιες άλλες αόρατες ενώ υπάρχουν και ορισμένες καμουφλαρισμένες. Σύμφωνα με έρευνα μιας ομάδας ευρωπαϊκών εφημερίδων όλες αυτές οι κεραίες κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούν τους κατασκοπευτικούς σκοπούς της Μόσχας, που χρησιμοποιεί ως βάσεις τις πρεσβείες της, αλλά και λιγότερο αναγνωρίσιμα κτίρια που της ανήκουν, για να κατασκοπεύει τους πολλούς εχθρούς της σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η έρευνα Espiomats επιστρέφει σε ένα γνωστό πεδίο, εκείνο της αποκαλούμενης «electronic intelligence», δηλαδή της ηλεκτρονικής συλλογής πληροφορίων. «Την εποχή των αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόουντεν, η αμερικανική NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) κατέληξε να κατηγορείται για τον ίδιο λόγο: οι εγκαταστάσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών χρησίμευαν για την παρακολούθηση των ίδιων των συμμάχων (των ΗΠΑ)», θυμίζουν στο ρεπορτάζ τους οι Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della sera.
Πλέον, με τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία να μαίνεται, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου. «Ολοι ξέρουν τι συμβαίνει και για πόσο καιρό, αλλά τώρα παρουσιάζεται με περισσότερες λεπτομέρειες. Μέσω της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βίντεο, φωτογραφιών και αξιόπιστων πηγών, καταγράφηκαν 182 κεραίες», συνοψίζουν οι ιταλοί δημοσιογράφοι, με τις περισσότερες κεραίες, έως και δέκα επτά συνολικά, να εντοπίζονται στην πρεσβεία της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, γεγονός απόλυτα κατανοητό, δεδομένου ότι στην βελγική πρωτεύουσα εδρεύουν πολλοί θεσμοί και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Υποπτες κεραίες εντοπίστηκαν στις στέγες των πρεσβειών (και άλλων κτιρίων) της Ρωσίας στις πρωτεύουσες 39 ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σόφια, η Πράγα, το Βελιγράδι, η Λισαβώνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία, το Βερολίνο, η Βαλέτα, η Στοκχόλμη, το Βουκουρέστι, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, το Βίλνιους, το Ταλίν αλλά και η Αθήνα. Ομως ύποπτες κεραίες διακρίνονται και στη στέγη της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη, η οποία, όμως, δεν αναφέρεται στην έρευνα.
Επίσημα ο όποιος ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ρωσικές στέγες ανά την Ευρώπη εγγυάται την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών μεταξύ των διπλωματών της Μόσχας και του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ειδικοί έχουν εντοπίσει συστήματα που όντως εγγυώνται την ασφάλεια των επικοινωνιών, αλλά υπάρχουν και άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τηλεφωνημάτων από κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα.
📡 Specialized equipment for signals intelligence (SIGINT) has been mounted on the roof of the Russian diplomats’ building in Warsaw. From Warsaw to Budapest, Stockholm, or Brussels – we found similar equipment on the rooftops of Russian facilities across Europe. #ESPIOMATS pic.twitter.com/EtnM9e4D1c
— VSquare (@VSquare_Project) April 18, 2023
Να αξιολογηθούν πλήρως οι ρωσικές δυνατότητες δεν είναι εύκολο αλλά πρόκειται, σίγουρα, για ένα πολύ χρήσιμο δίκτυο το οποία καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η Μόσχα να εντείνει την κατασκοπευτική της δράση. «“Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι οι Δυτικοί γνωρίζουν”, μπορούν να λάβουν αντίμετρα και αντί-αντίμετρα. Για να υποκλέψουν στοιχεία και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσουν την παρακολούθησή τους από τους Δυτικούς», συνοψίζουν οι δημοσιογράφοι της Corriere.
Επιστρέφοντας στο παρελθόν, αναφέρουν ενδεικτικά πως επί χρόνια ακούγονταν διάφορες εικασίες για ένα οίκημα μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον το οποίο φαινόταν μεν ακατοίκητο αλλά θα μπορούσε να ήταν πόστο του FBI από το οποίο, μέσω κρυφών καμερών, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν ποιοι εισέρχονταν και ποιοι εξέρχονταν από την πρεσβεία.
Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1980, τέθηκε σε εφαρμογή η αποκαλούμενη «Operation Monopoly», ένα σχέδιο του FBI για την κατασκευή μιας σήραγγας που θα περνούσε κάτω από τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να μπορούν οι αμερικανοί πράκτορες να παρακολουθούν από όσο το δυνατόν κοντύτερα τους σοβιετικούς εχθρούς τους.
Κατά τη διάνοιξη του τούνελ προέκυψαν πολλά πάσης φύσεως προβλήματα ενώ μετά την ολοκλήρωσή της, η οποία κόστισε μία περιουσία, οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να συλλέξουν καμιά χρήσιμη πληροφορία, κατά πάσα πιθανότητα επειδή οι Ρώσοι γνώριζαν τι συνέβαινε, χάρη στον διαβόητο Ρόμπερτ Χάνσεν, πράκτορα του FBI, ο οποίος εργαζόταν, συγχρόνως, για λογαριασμό της Μόσχας για περισσότερα από είκοσι χρόνια, από το 1979 έως το 2001.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου, από τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απελάθηκαν περίπου 400 ρώσοι διπλωμάτες και λοιποί αξιωματούχοι ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Επιπλέον εντοπίστηκαν και αρκετοί «illegals», άνθρωποι της διπλανής πόρτας φαινομενικά, κατάσκοποι της Μόσχας στην πραγματικότητα, όπως η «Μαρία Τσάλλα».
Η προσοχή όλων είναι τεταμένη, καθώς, παράλληλα με τη σύρραξη στην Ουκρανία, μαίνεται και ένας πόλεμος κατασκόπων, κυρίως, στην Ευρώπη, με τη Δύση να αποκαλύπτει πολλά όσον αφορά τη δράση της FSB, της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, και της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού. «Οπως και στην Ανατολική Ουκρανία, έτσι και εδώ, η μάχη συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα», καταλήγουν οι Μαρινέλι και Ολίμπιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News