436
Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, ο Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Nathan Howard

Πυρετώδεις προετοιμασίες στον Λευκό Οίκο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 10:56
Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, ο Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Nathan Howard

Πυρετώδεις προετοιμασίες στον Λευκό Οίκο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 10:56

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε περίπτωση που αυτό γίνει την Τρίτη, θα συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ενόψει προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 (25 Απριλίου 2019).

Ο Μπάιντεν λέει εδώ και καιρό ότι έχει πρόθεση να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία –την προηγούμενη εβδομάδα είπε χαρακτηριστικά ότι θα ξεκινούσε εκστρατεία «σχετικά σύντομα»– αλλά η επίσημη ανακοίνωση έχει καθυστερήσει καθώς το πολιτικό κλίμα δεν είναι τόσο ευνοϊκό για τον ίδιο τους τελευταίους μήνες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε χαμηλό σημείο.

Οι σύμβουλοί του εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να περιμένει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το φθινόπωρο, καθώς θεωρούν ότι τότε, το κλίμα θα είναι καλύτερο για τον Μπάιντεν.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σχετικά με το κατά πόσον ο 80χρονος σήμερα πρόεδρος θα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας μια δεύτερη τετραετή θητεία, η οποία θα λήξει όταν θα είναι 86 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, ο Μπάιντεν έχει κάνει πολλές κινήσεις ετοιμάζοντας το έδαφος για την ανακοίνωση: καθόρισε την ατζέντα των θεμάτων που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική του καμπάνια, εξασφάλισε το πράσινο φως από τον προσωπικό του γιατρό ότι η κατάσταση της υγείας του τού επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να αναδιοργανώσουν τις κομματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διευκολύνουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, επέλεξε το Σικάγο για να φιλοξενήσει το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 και κάλεσε τους χορηγούς που έδωσαν από την τσέπη τους ή συγκέντρωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του για το 2020, να έλθουν στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Telegraph, επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας θα είναι η Ανίτα Νταν, μία από τις παλιότερες και στενότερες συνεργάτιδες του αμερικανού προέδρου, η οποία ήταν υπεύθυνη Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο επί Μπαράκ Ομπάμα και έχει εργαστεί σε έξι προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών υποψηφίων.

Σημαντικό πόστο θα αναλάβει ακόμα η Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον, αναπληρώτρια προσωπάρχης του Μπάιντεν και μάνατζερ της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2020.

Ο βασικός του αντίπαλος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη συγκεντρώσει 19 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία του, τα περισσότερα μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του, στις αρχές Απριλίου, από την Εισαγγελία του Μανχάταν.

Υπενθυμίζεται ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν οι ακριβότερες στην ιστορία, καθώς οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν συνολικά 3,65 δισ. δολάρια: 1,69 δισ. ο Μπάιντεν και 1,96 δισ. ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...