894
Φωτογραφία που ανέβασε ο δήμαρχος του Μπέλγκοροντ και δείχνει τμήμα του κρατήρα στο κέντρο της πόλης | Mayor of Belgorod City Valentin Demidov via Telegram/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά… λάθος το δικό τους Μπέλγκοροντ – δύο τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 10:11
Φωτογραφία που ανέβασε ο δήμαρχος του Μπέλγκοροντ και δείχνει τμήμα του κρατήρα στο κέντρο της πόλης
|Mayor of Belgorod City Valentin Demidov via Telegram/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά… λάθος το δικό τους Μπέλγκοροντ – δύο τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 10:11

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως βόμβα έπεσε κατά… λάθος από αεροσκάφος των «αεροδιαστημικών δυνάμεων» (της πολεμικής αεροπορίας) της Ρωσίας καθώς πετούσε πάνω από το Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το βράδυ της Πέμπτης.

Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν δύο γυναίκες και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας στο κέντρο της πόλης.

«Κατά τη διάρκεια πτήσης αεροσκάφους Su-34 των αεροδιαστημικών δυνάμεων πάνω από την πόλη Μπιέλγκοροντ, σημειώθηκε αφύσικη πτώση πυρομαχικού της αεροπορίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συμβάν εκτυλίχθηκε περί τις 22:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν συχνά πάνω από την πόλη, από τότε που εισέβαλε η Μόσχα στην Ουκρανία.

«Εγινε μια έκρηξη», σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρεια Μπέλγκοροντ, Βιάτσελαβ Γκλάντκοφ, προσθέτοντας πως δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο 20 μέτρα στη διασταύρωση κεντρικών οδικών αρτηριών της ομώνυμης πόλης.

Ζημιές σε κτίριο μετά την πτώση της βόμβας από το αεροσκάφος – Mayor of Belgorod City Valentin Demidov via Telegram/Handout via REUTERS

Ο Γκλάντκοφ διευκρίνισε πως μια γυναίκα διακομίστηκε σε νοσοκομείο με τραυματισμό στο κεφάλι, ενώ στη δεύτερη τραυματία προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

«Κατοικίες υπέστησαν καταστροφές, το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και στύλους ηλεκτροδότησης», είπε ο ίδιος.

Ο Γκλάντκοφ και ο δήμαρχος της πόλης, Βαλεντίν Ντεμίντοφ, ανέβασαν φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης.

Σε μια από αυτές, εικονίζονται άνθρωποι κουλουριασμένοι μπροστά σε μια πολυκατοικία, ανάμεσά τους μία γυναίκα που κρατά στην αγκαλιά της ένα σκυλί, ενώ όχημα της πυροσβεστικής διακρίνεται σε μικρή απόσταση.

Στις φωτογραφίες που ανέβασε ο Ντεμίντοφ διακρίνονται τμήμα της ασφάλτου διαλυμένο από την έκρηξη, συντρίμμια μπροστά σε κτίριο και το εσωτερικό διαμερίσματος που καταστράφηκε. Ο δήμαρχος είπε πως οι άνθρωποι που έμεναν σε ακίνητα, τα οποία υπέστησαν ζημιές, θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία.

Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ έχει υποστεί αρκετές φορές πλήγματα, ενίοτε θανατηφόρα, που κατά κανόνα αποδίδονται από τη Μόσχα στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο, ο Γκλάντκοφ δήλωνε πως 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 90 έχουν τραυματιστεί στην περιφέρεια, αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίο του Κιέβου.

Τον Οκτώβριο του 2022, βομβαρδιστικό Su-34 συνετρίβη σε πολυκατοικία στην πόλη Γέισκ, στη νότια Ρωσία, επίσης κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά.

Τον Ιούλιο του 2022, εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης, στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις. Ο ρωσικός στρατός είχε κατόπιν κάνει γνωστό πως αναχαίτισε τρεις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Μπέλγκοροντ.

Πιστόριους:  Δεν είναι η ώρα να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

Ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως θεωρεί «αποδεκτά» τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκρουστεί η εισβολή του ρωσικού στρατού.

Είναι «φυσιολογικό» σε έναν τέτοιο πόλεμο το μέρος «που δέχθηκε επίθεση να δρα στο έδαφος του εχθρού, για παράδειγμα για να κόψει οδούς ανεφοδιασμού», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας.

«Οσο δεν πλήττονται πόλεις, άμαχοι, πρέπει κανείς να αποδεχτεί αυτό εξ ανάγκης. Οχι με χαρά, αλλά αν είναι μέρος προσπαθειών για να κοπούν, για παράδειγμα, οδοί ανεφοδιασμού», είπε.

Ωστόσο επισήμανε πως η Δύση πρέπει να ζυγίζει το «πώς διεξάγεται ο πόλεμος» όταν παίρνει αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Αν η Ουκρανία ζητάει τύπους όπλων που είναι απαγορευμένα παγκοσμίως, τότε πρέπει να πούμε όχι», έκρινε.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους συμμάχους του να του στείλουν βόμβες διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου.

Εξάλλου, αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό, ο Πιστόριους δήλωσε πως έχει προβλήματα με το υλικό του σε βαθμό που βγάζει «πεπαλαιωμένα» όπλα σε «αξιοθρήνητη» κατάσταση, για παράδειγμα «άρματα που είχαν κατασκευαστεί τα χρόνια του 1950 και του 1960».

Ωστόσο ταυτόχρονα, αναγνώρισε πως η Δύση δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει επακριβώς ποιες είναι οι παραγωγικές δυνατότητες της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, συμπληρώνοντας πως για αυτό η δυτική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

Επίσης, ο Πιστόριους τόνισε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οι σύμμαχοι στο NATO να αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η πόρτα είναι ανοικτή, αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Πιστόριους στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εξηγώντας πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση εν μέσω του πολέμου.

Οι σύμμαχοι πρέπει να ζυγίσουν, πολύ «προσεκτικά», τι ακριβώς θα προσφέρουν επίσημα στο Κίεβο, συνέχισε. «Πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις ψύχραιμα, όχι εν θερμώ», επέμεινε.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω υποστήριξη στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη συμμαχία κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Κίεβο, την πρώτη του μετά τη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες στη συμμαχία για το εάν πρέπει να προσφερθεί άμεσα ένταξη στη συμμαχία, ιδίως στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού τον Ιούλιο στο Βίλνιους, όπως ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος ζητεί από τους Δυτικούς να προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα τεθωρακισμένα, πυροβολικό, πυρομαχικά αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, όπως και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να πλήξει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από την Εσθονία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Εσθονίας ανήγγειλε την Πέμπτη την παράδοση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενόψει της συνόδου των συμμάχων την Παρασκευή στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για την χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο από τη Δύση.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει οβίδες για στοιχεία του πυροβολικού με διαμέτρημα 155 χιλιοστών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας στο Ταλίν.

Πρόκειται για την εσθονική συμβολή στο εγχείρημα της ΕΕ να προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο οβίδες για το πυροβολικό της.

Ακόμη, η Εσθονία θα στείλει εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πυρομαχικά για ατομικό οπλισμό στρατιωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...