845
Πυκνοί καπνοί στην αεροπορική βάση του Μερόβε | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Νέες συγκρούσεις στο Σουδάν, παρά τη «θρησκευτική» εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 09:44
Πυκνοί καπνοί στην αεροπορική βάση του Μερόβε
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Νέες συγκρούσεις στο Σουδάν, παρά τη «θρησκευτική» εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 09:44

Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το Χαρτούμ, πρώτη ημέρα της γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, παρά τις ελπίδες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Πριν ξημερώσει και όπως κάθε πρωί μετά το Μεγάλο Σάββατο όταν ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, πυρά και αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Oπως ανέφερε ο Guardian οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά την υποτιθέμενη έναρξη μιας ακόμη εκεχειρίας, μετά δηλαδή τις 6 π.μ.

«Τη νύχτα (…) πολλές συνοικίες του Χαρτούμ βομβαρδίστηκαν και εξακολουθούν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών ενώ μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF)», επεσήμανε από την πλευρά της μια ένωση γιατρών που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα, προσπαθώντας να περιθάλψει αμάχους.

Την Πέμπτη οι διπλωματικές επαφές εντάθηκαν: ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού και ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με περιφερειακούς ηγέτες –κυρίως του Νότιου Σουδάν και της Αιθιοπίας– και διεθνείς, όπως ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Ολοι τους τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των μαχών εναντίον των διαβόητων RSF του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (γνωστότερου με το nom de guerre «Χεμέντι»), ο οποίος είναι δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του Σουδάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Αλ Μπασίρ πριν δύο χρόνια.

Οι ίδιες οι RSF ανακοίνωσαν νωρίτερα την Παρασκευή ότι «συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών», όσο διαρκεί δηλαδή το τριήμερο του Εϊντ αλ Φιτρ, από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους».

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση ευρισκόμενες σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος», αλλά πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από το πρωί της Παρασκευής. Ο ίδιος ο Χεμέντι, μιλώντας στο Al Jazeera, μίλησε για εκεχειρία από το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός Μπουρχάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 15 Απριλίου, στην κρατική τηλεόραση. Απευθύνθηκε στο έθνος με την ευκαιρία του Εϊντ αλ Φιτρ, όπως έκανε πάντα ως επικεφαλής των μεταβατικών αρχών, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.

«Η χώρα μας ματώνει»

«Για το Εϊντ εφέτος, η χώρα μας ματώνει: η καταστροφή, η ερήμωση και ο ήχος από τις σφαίρες κέρδισαν τη χαρά», επεσήμανε. «Ελπίζουμε ότι θα βγούμε από αυτή τη δοκιμασία πιο ενωμένοι (…) με έναν στρατό, έναν λαό (…) προς μια πολιτική εξουσία», πρόσθεσε αλ Μπουρχάν καθισμένος σε ένα γραφείο, φορώντας στρατιωτική στολή, ανάμεσα σε δύο σουδανικές σημαίες.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ ξύπνησαν σήμερα για έβδομη ημέρα υπό τον ήχο των αεροπορικών επιδρομών, των εκρήξεων και των συγκρούσεων.

«Θα θέλαμε οι μάχες να σταματούσαν για το Εϊντ, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Αμπτνάλα, ένας κάτοικος της πρωτεύουσας.

Ο στρατηγός Αλ Μπουρχάν διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τηλεοπτικό δίκτυο ότι «δεν θα κάνω πολιτική συζήτηση» με τον αντίπαλό του στρατηγό Χεμέντι. Είτε θα σταματήσει «να επιθυμεί να ελέγξει τη χώρα», είτε «θα συντριβεί στρατιωτικά», προειδοποίησε.

Μέχρι στιγμής στις πέντε ημέρες των συγκρούσεων περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί –αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός.

Επειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ενωσης και άλλους διεθνείς ηγέτες «όλοι πειστήκαμε ότι είναι επείγον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν», τόνισε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν, καλώντας τους αντίπαλους στρατηγούς να προσπαθήσουν ακόμη μία φορά να διαπραγματευθούν μια εκεχειρία.

Οι μάχες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Στην πρωτεύουσα, όπου οι κάτοικοι ζουν πλέον χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, πολλές οικογένειες προσπαθούν να φύγουν, περνώντας από σημεία ελέγχου των ΔΤΥ και του τακτικού στρατού, ενώ πτώματα κείτονται στην άκρη των δρόμων.

Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει στο γειτονικό Τσαντ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν τακτικά νίκες και εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, ισχυρισμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Η πολεμική αεροπορία, που στοχοθετεί βάσεις και θέσεις των ΔΤΥ σπαρμένες σε κατοικημένες περιοχές, δεν διστάζει να ρίξει βόμβες κάποιες φορές πάνω και από νοσοκομεία, καταγγέλλουν γιατροί.

«Το 70% των νοσοκομείων του Χαρτούμ και των περιοχών όπου μαίνονται μάχες είναι εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το συνδικάτο τους. Εξάλλου όσα συνεχίζουν να λειτουργούν δεν έχουν πλέον ιατρικό εξοπλισμό, ενώ άλλα τα έχουν καταλάβει μαχητές εκδιώχνοντας γιατρούς και ασθενείς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, κρίσιμες σε μια χώρα όπου περισσότερο από ένας κάτοικος στους τρεις υποφέρει από πείνα υπό κανονικές συνθήκες.

Τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ στην αρχή των συγκρούσεων.

Εν μέσω γενικευμένου χάους, η Αίγυπτος κατάφερε, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να απομακρύνει «177 στρατιώτες της» που στάθμευαν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν. Και 27 άλλοι, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους παραστρατιωτικούς, παραδοθήκαν στον Ερυθρό Σταυρό και βρίσκονται στην πρεσβεία στο Χαρτούμ, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στρατιωτικούς στην περιοχή προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...