Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ονομασία Copernicus, η οποία εντέλλεται να μελετά την κλιματική αλλαγή, δημοσίευσε έκθεση στην οποία τονίζει ότι η Γηραιά Ηπειρος αντιμετωπίζει τις ακραίες συνέπειες του φαινομένου, αφού ήδη υπερθερμαίνεται όπως ποτέ άλλοτε.
Πέρυσι, σχολιάζει, το επικίνδυνο για την υγεία θερμικό στρες ήταν συχνότερο στις μεσογειακές χώρες, ενώ οι παγετώνες έλιωσαν ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στις Αλπεις. Η δε Γροιλανδία έσπασε το ρεκόρ στην απώλεια πάγου. Η θερινή ζέστη, σύμφωνα με την Copernicus, προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και έτσι το 2022 κατεγράφη ως η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία των μετρήσεων.
Την έκθεση σχολίασε και δημοσίευμα της Washington Post, που παρατήρησε ότι ναι μεν η ακραία ζέστη και η ξηρασία είναι απειλητικοί παράγοντες για τη ζωή στην Ευρώπη, ωστόσο είναι εκμεταλλεύσιμη η ηλιοφάνεια, που σημειώνει ρεκόρ.
«Η ηλιακή ακτινοβολία σε όλη την Ευρώπη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική εποχή, πριν από τέσσερις δεκαετίες. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. H αναπληρώτρια διευθύντρια της Copernicus, Σαμάνθα Μπέργκες, δήλωσε ότι οι ημέρες γίνονται όλο και πιο ηλιόλουστες, άρα τα ενεργειακό δυναμικό τους αυξάνεται» έγραψε η Post.
Και συνέχισε: «Καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται για την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η έκθεση της Copernicus διερεύνησε επίσης τον αντίκτυπο του καιρού και του κλίματος στο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2022 η Ευρώπη είδε περίπου 130 ώρες ηλιοφάνειας περισσότερες από τον μέσο όρο. Και κατά μέσον όρο περίπου 2.335 ώρες ηλιοφάνειας από το 1983 έως το 2012».
Σύμφωνα με την έκθεση της Copernicus, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ώρες ηλιοφάνειας παρατηρήθηκαν στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπως και στα Βαλκάνια. Το Copernicus δεν ανέφερε στοιχεία για την πραγματική παραγωγή ηλιακής ενέργειας, έγραψε η Post, αν και άλλες πηγές δείχνουν ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάνελ σε ορισμένες χώρες.
«Αλλη έκθεση, της Solar Power Europe, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής σε εδάφη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 25% το 2022, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους να παρατηρείται στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία» κατέληξε το αμερικανικό μέσο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News