419
Αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot σαν αυτά παρέλαβε το Κίεβο. Παρόμοια διαθέτει και η Ελλάδα | REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Εφθασαν στην Ουκρανία τα πρώτα Patriot -ανακούφιση στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 15:37
Αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot σαν αυτά παρέλαβε το Κίεβο. Παρόμοια διαθέτει και η Ελλάδα
|REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Εφθασαν στην Ουκρανία τα πρώτα Patriot -ανακούφιση στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 15:37

Τα αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα Patriot έφθασαν στην Ουκρανία την Τετάρτη 19 Απριλίου όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ζελένσκι. Πρόκειται για το τελευταίο αμυντικό απόκτημα τηου Κιέβου, το οποίο εξάλλου ήταν και διακαής πόθος του. Οι αποστολείς των Patriot είναι οι ΗΠΑ βέβαια, αλλά και οι Γερμανία-Ολλανδία.

Το Patriot είναι εξελιγμένο σύστημα, σχεδιασμένο να έχει την ικανότητα κατάρριψης αεροπλάνων και πυραύλων. Με αυτό οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές ή πυραυλικές επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένως τις ουκρανικές υποδομές και το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο.

Οι Ουκρανοί πανηγύρισαν την άφιξη των Patriot. «Ηταν το όνειρό μας!» έγραψε στα σόσιαλ μίντια  ο υπουργός Αμυνας  Ολεξίι Ρέζνικοφ. «Σήμερα ο όμορφος ουρανός της Ουκρανίας γίνεται πιο ασφαλής επειδή τα συστήματα αεράμυνας Patriot έχουν φτάσει στην Ουκρανία!»

Οπως έγραψαν τα Δυτικά μέσα, τους τελευταίους μήνες οι ουκρανοί φαντάροι έχουν εκπαιδευθεί ταχυρρύθμως στα Patriot σε διάφορα μέρη, πολύ μακριά από την πατρίδα τους: στις ΗΠΑ ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους τον περασμένο Ιανουάριο στην Οκλαχόμα, ενώ στην Ευρώπη συνεκπαιδεύτηκαν με γερμανούς και ολλανδούς φαντάρους.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο Ρέζνικοφ είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς το σύστημα Patriot κατά τη διάρκεια κάποιας επίσκεψής του στις ΗΠΑ προ διετίας, δηλαδή προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Τους είχε παρακαλέσει λέγοντας ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία της χώρας απειλούνται, και είχε εισπράξει άρνηση: «Αδύνατον!» του είχαν απαντήσει.  «Τώρα το αδύνατον έγινε δυνατό» έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.

Aς σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τους Δυτικούς και άλλα όπλα ώστε να οργανώσει την αντεπίθεση των στρατευμάτων του με στόχο την ανακατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Οι Δυτικοί του έχουν υποσχεθεί τανκς, στοιχεία Πυροβολικού και ορισμένους τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

Το σύστημα Patriot αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘80. Το κόστος του είναι μάλλον υψηλό, αφού κάθε πύραυλος απαιτεί περί τα 4 εκατ. δολάρια και κάθε εκτοξευτής περί τα 10 εκατ. δολάρια, όπως διατείνονται οι στρατιωτικοί αναλυτές. Οπως γίνεται αμέσως κατανοητό, το Patriot δεν είναι αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη drones ευτελούς κόστους. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική τακτική αερπορία και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εξαπολύονται από το ρωσικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...