563
Καπνός πάνω από το Χαρτούμ καθώς οι παραστρατιωτικοί συγκρούονται για την εξουσία. Εκεί πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό σχέδιο | Instagram @lostshmi/via REUTERS

Σουδάν: Το σχέδιο «Κόσμος» για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 16:41
Καπνός πάνω από το Χαρτούμ καθώς οι παραστρατιωτικοί συγκρούονται για την εξουσία. Εκεί πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό σχέδιο
|Instagram @lostshmi/via REUTERS

Σουδάν: Το σχέδιο «Κόσμος» για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 16:41

Σχέδιο για την ασφαλή έξοδο των Ελλήνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν έχουν έτοιμο προς εφαρμογή οι Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το σχέδιο έχει την ονομασία «Κόσμος» και θα εφαρμοστεί εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Το «Σχέδιο Κόσμος» περιλαμβάνει κατά τις πληροφορίες τη συγκέντρωση των Ελλήνων σε προκαθορισμένο σημείο, αεροδρόμιο ή λιμάνι. Για την ενδεχόμενη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπονται στρατιωτικά μέσα. Μεταξύ άλλων θα απαιτηθούν ελικόπτερο ή φρεγάτα, μεταγωγικό αεροσκάφος και ασφαλώς μια ομάδα ειδικών δυνάμεων. Για την εκτέλεση του σχεδίου είναι πιθανή και η συνεργασία με άλλες χώρες.

Οπως μετέδωσε την Πέμπτη το Euronews η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο μεν να τεθεί σε εφαρμογή στις 18.00 τοπική ώρα την Τετάρτη (19.00 ώρα Ελλάδας) ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονταν. Νωρίτερα ακούγονταν βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, ενώ πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, που ντε φάκτο κυβερνά  το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ, ωστόσο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι παρέμενε όντως εκεί την Πέμπτη.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους στο Χαρτούμ, οι κάτοικοι μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και δεν έχουν νερό. Ορισμένοι, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν την Τετάρτη να φύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες. Περπατώντας ή με αυτοκίνητα περνούσαν ανάμεσα σε πτώματα και καμένα άρματα προσπαθώντας αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

Η Βάγκνερ διαψεύδει ότι επιχειρεί

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε την Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν, λέγοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις μάχες που μαίνονται στην τεράστια σε έκταση αλλά πάμφτωχη αφρικανική χώρα. Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Βάγκνερ πως ενέχεται μεταξύ άλλων σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», ανέφερε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Βάγκνερ δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκολο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια. Οι δυνάμεις των δύο στρατηγών βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο από το Σάββατο

Επέστρεψαν οι 177 οι αιγύπτιοι αιχμάλωτοι

Παράλληλα, οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν την Τετάρτη αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ. Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ. Οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...