797
Το «έγκλημα» της Μαλβένι για την υπερσυντηρητική Αμερική ήταν ότι κράτησε μπροστά στην κάμερα, σε ποστ της στο Instagram, ένα κουτάκι Bud | CreativeProtagon/@dylanmulvaney/Instagram

Πώς ένα τενεκαδάκι μπίρας δίχασε τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 14:30
Το «έγκλημα» της Μαλβένι για την υπερσυντηρητική Αμερική ήταν ότι κράτησε μπροστά στην κάμερα, σε ποστ της στο Instagram, ένα κουτάκι Bud
|CreativeProtagon/@dylanmulvaney/Instagram

Πώς ένα τενεκαδάκι μπίρας δίχασε τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 14:30

Από τις αρχές Απριλίου οι υπερσυντηρητικοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί με τη διαφημιστική συνεργασία της μπίρας Bud Light με την τρανς κωμικό και influencer Ντίλαν Μαλβέινι. Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, η θρυαλλίδα ήταν ένα στόρι της Μαλβέινι που ανέβηκε στο Instagram την 1η Απριλίου. Απλώς κράτησε μπροστά στην κάμερα του κινητού της τηλεφώνου ένα τενεκεδάκι Bud Light που απεικόνιζε την ίδια. Το είχε φτιάξει ειδικά για εκείνη και της το δώρισε η εταιρεία Anheuser-Busch, που παράγει τη διάσημη μπίρα Bud.

Τις επόμενες ημέρες και ώρες ακροδεξιοί καλούσαν σε μποϊκοτάζ της μπίρας στο Twitter, ενώ ένας από αυτούς πυροβόλησε τενεκεδάκια Bud Light με ένα τουφέκι και ανάρτησε το βίντεο.

Οι αντιδράσεις έφτασαν μέχρι του σημείου ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, να ενθαρρύνει τους (ήδη εξοργισμένους) οπαδούς του κόμματος να συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν την Bud Light. Το επιχείρημά του ήταν ότι προωθεί μια τρανς προσωπικότητα και ότι οι συντηρητικοί καταναλωτές έχουν την «εξουσία» να καταστήσουν υπόλογη την εταιρεία. Αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες του 2023…

Στο θέμα παρενέβη πυροσβεστικά ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι η αντίδραση του δεξιού κοινού ήταν ένα παράδειγμα της τάσης των συντηρητικών «πρώτα να πυροβολούν και μετά να σημαδεύουν». Τάχθηκε, δε, υπέρ της μητρικής εταιρείας Anheuser-Busch, που παράγει τη μπίρα Bud, με ένα απλό σκεπτικό: η επιτροπή πολιτικής δράσης της βιομηχανίας έχει δώσει, σύμφωνα με τα αρχεία που ερεύνησε, περισσότερα χρήματα στους Ρεπουμπλικανούς παρά στους Δημοκρατικούς για τις καμπάνιες τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dylan Mulvaney (@dylanmulvaney)

Η ανάρτηση της Μαλβένι επηρέασε από τη μια μέρα στην άλλη τις πωλήσεις μπύρας και τις τιμές των μετοχών της εταιρείας που την παράγει. Το στόρι της την 1η Απριλίου άναψε φωτιά στους συντηρητικούς και αντι-τρανς θύλακες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε τελικά τους Ρεπουμπλικανούς να παλέψουν για να προστατεύσουν έναν μεγάλο δωρητή τους από τις επιθέσεις… των δικών τους οπαδών!

Η ιστοσελίδα Axios μέτρησε 5.600 ειδησεογραφικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ για τη διαμάχη μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα άρθρα με τις περισσότερες κοινοποιήσεις προέρχονταν από δεξιές ιστοσελίδες. Οι αντιδράσεις είχαν ως συνέπεια οι μετοχές της Anheuser-Busch να χάσουν το 5% της αξίας τους, οδηγώντας σε απώλεια αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων στην αγορά. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας άρχισε να αυξάνεται μόνο όταν ορισμένες συντηρητικές φωνές, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ (που διαθέτει 9,8 εκατ.  ακολούθους στο Twitter), ζήτησαν να σταματήσει το μποϊκοτάζ.

Το περιστατικό ανέδειξε το τοξικό κλίμα στις ΗΠΑ γύρω από τα δικαιώματα των τρανς, τη δύναμη του τραμπικού όχλου στο Διαδίκτυο, αλλά και το πόσο ανέτοιμη ήταν η εταιρεία να αντιμετωπίσει μια εξέγερση εναντίον της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λίγα γεγονότα αποτυπώνουν με τόσο άρτιο τρόπο την πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική τοξικότητα της Αμερικής όσο η διαμάχη για την Bud Light το 2023» σχολίασε η ιστοσελίδα Axios, η οποία συνόψισε σε άρθρο της όσα απίστευτα συνέβησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...