355
Στη φωτογραφία διακρίνονται μερικοί από τους συλληφθέντες και τα κατασχεθέντα όπλα στη Λατινική Αμερική | Interpol

Λατινική Αμερική: Συνέλαβαν 15.000 ανθρώπους και κατέσχεσαν ναρκωτικά αξίας €5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 11:34
Στη φωτογραφία διακρίνονται μερικοί από τους συλληφθέντες και τα κατασχεθέντα όπλα στη Λατινική Αμερική
|Interpol

Λατινική Αμερική: Συνέλαβαν 15.000 ανθρώπους και κατέσχεσαν ναρκωτικά αξίας €5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 11:34

Οι αστυνομίες 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής κατέσχεσαν κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά αξίας 5 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Κατέσχεσαν επίσης περισσότερα από 8.000 παράνομα πυροβόλα όπλα και πραγματοποίησαν σχεδόν 15.000 συλλήψεις. Οι περισσότεροι συλληφθέντες ανήκαν σε συμμορίες.

Αστυνομικές δυνάμεις από το Μεξικό έως την Αργεντινή αντάλλαξαν πληροφορίες στη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία συντονίστηκε από την Ιντερπόλ.

Η διεθνής επιχείρηση που ονομάστηκε Trigger IX είχε ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων.

Ειδικοί από τις 15 χώρες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων, που στήθηκε σε μια πόλη στα σύνορα της Βραζιλίας με την Αργεντινή και την Παραγουάη, από τις 12 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Εκεί, αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία διεθνών εγκληματικών συμμοριών, όπως η PCC και η Mara Salvatrucha, με στόχο τη διακοπή της ροής των παράνομων πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, το λαθρεμπόριο όπλων ενισχύει τη δύναμη των συμμοριών και τροφοδοτεί περαιτέρω τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

«Το γεγονός ότι μια επιχείρηση με στόχο τα παράνομα πυροβόλα όπλα οδήγησε σε μαζικές κατασχέσεις ναρκωτικών είναι μια ακόμη απόδειξη, ότι αυτά τα εγκλήματα είναι αλληλένδετα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, για τους 203 τόνους κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών που βρέθηκαν.

Οι εγκληματικές συμμορίες στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική είναι πολύ καλά οπλισμένες, τις περισσότερες φορές καλύτερα από την τοπική αστυνομία.

Στη Βραζιλία και την Παραγουάη, για παράδειγμα, μέλη της PCC έχουν οργανώσει μεγάλης κλίμακας ληστείες τραπεζών και αποδράσεις από φυλακές.

Η συμμορία πρωτοεμφανίστηκε στη Βραζιλία, αλλά έχει επεκταθεί και δραστηριοποιείται διεθνώς και μάλιστα, έχει συνδεθεί με τη δολοφονία ενός εισαγγελέα από την Παραγουάη, ενώ βρισκόταν σε μήνα του μέλιτος στην Κολομβία.

Η Mara Salvatrucha, επίσης γνωστή ως MS-13, συνεχίζει να ελέγχει μεγάλο μέρος της εμπορίας ανθρώπων καθώς και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων στην Κεντρική Αμερική.

Η Ιντερπόλ δήλωσε ότι η επιχείρησή της οδήγησε στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών ακόμη και σε χώρες που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί με μεγάλης κλίμακας ένοπλη βία.

Για παράδειγμα, η αστυνομία στην Ουρουγουάη εντόπισε 100.000 πυρομαχικά, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ στη χώρα.

Είχαν εισαχθεί λαθραία στη χώρα από δύο ευρωπαίους πολίτες, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών, δήλωσε η Ιντερπόλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...