547
Ο γερμανός εκδότης Ματίας Ντέφνερ | Photo by Bernd von Jutrczenka - Pool/Getty Images

Γερμανία: Ο Ντέφνερ έγινε ξανά ρεζίλι, αυτή τη φορά ως ρατσιστής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 12:20
Ο γερμανός εκδότης Ματίας Ντέφνερ
|Photo by Bernd von Jutrczenka - Pool/Getty Images

Γερμανία: Ο Ντέφνερ έγινε ξανά ρεζίλι, αυτή τη φορά ως ρατσιστής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 12:20

Πάλι θόρυβος για τον Ματίας Ντέφνερ και τις πεποιθήσεις του: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πιο μεγάλης εκδοτικής επιχείρησης στη Γερμανία, της Springer Verlag, εκδότριας λαοφιλών εφημερίδων όπως η Bild και ιστοσελίδων όπως το Politico, έγινε ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και προκάλεσε σούσουρο. Το φύλλο του Αμβούργου ήταν αυτό που δημοσίευσε email, συνομιλίες και σημειώματα του Ντέφνερ, όλα με πολιτικώς πικάντικο περιεχόμενο.

Ο Ντέφνερ είναι και ιδιοκτήτης της Springer Verlag με ποσοστό 22%, όπως επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Netflix. Στο παρελθόν είχε ξαναγίνει ντόρος με το πρόσωπό του, όταν κάλυψε ένα στέλεχος της Bild ονόματι Τζούλιαν Ράιχελτ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς συντακτριών (στα κορίτσια υποσχόταν ανέλιξη, εφόσον ήταν τρυφερές μαζί του). Μόνο όταν οι New York Times απέδειξαν τα κατορθώματα του Ράιχελτ, ο Ντέφνερ εδέησε να τον απολύσει.

Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι τωρινές αποκαλύψεις της Die Zeit αφορούν το τσαλάκωμα του προσωπείου με το οποίο θέλει να τον αναγνωρίζουν οι συμπατριώτες του: πνευματώδης, δημοκράτης, υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης και της δυτικής σκέψης και άλλα παρεμφερή. Μάλιστα, ένα από τα πιο σοκαριστικά για τους Γερμανούς στοιχεία του ρεπορτάζ είναι η συνομιλία του με τον μεγάλο… εραστή Ράιχελτ, τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο Ντέφνερ τού είπε ότι επιθυμεί να προβάλει δεόντως η Bild το φιλελεύθερο κόμμα Freie Demokratische Partei.

Το σκεπτικό του Ντέφνερ ήταν «απλό», όπως το εξέθεσε ο ίδιος στον Ράιχελτ: η συνεργασία των Φιλελευθέρων με τους Σοσιαλδημοκράτες και με τους Πρασίνους ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υποσκαφθεί η γερμανική σοσιαλδημοκρατία εκ των έσω και να παίξει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών – διότι ο Ντέφνερ δεν ήθελε τριμερή κυβέρνηση με συμμετοχή του SPD. Αυτά για τα πολιτικά παιχνίδια του ανδρός.

Οι χειρότερες κουβέντες του, όπως τις κοινοποίησε η Die Zeit, αφορούν τους κατά τα λοιπά συμπατριώτες του Ανατολικογερμανούς. Και είναι αυτές ακριβώς που προκαλούν σάλο. Ο Ντέφνερ φέρεται δηλώσας: «Η μαμά μου πάντα μου έλεγε ότι οι Ανατολικοί δεν θα γίνουν ποτέ δημοκράτες. Είναι κομμουνιστές ή φασίστες. Δεν ταιριάζουμε. Πρέπει να μετατρέψουμε την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας σε φάρμα αγροτικής παραγωγής με ενιαίους μισθούς». Σημειωτέον ότι ο Ντέφνερ είναι 60 ετών…

Οι αποκαλύψεις αυτές ανάγκασαν τον Κάρστεν Σνάιντερ, τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα «την Ανατολική Γερμανία και τις ισοδύναμες συνθήκες διαβίωσης», να καυτηριάσει τον ρατσισμό του Ντέφνερ για τους ομοεθνείς του: «Οσα είπε δείχνουν περιφρόνηση όχι μόνο για τη μισή Γερμανία και τους ανθρώπους της, αλλά και για τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να παραμένει στην κορυφή ενός εκδοτικού οίκου τέτοιας δύναμης, αφού τα media είναι στοιχείο της δημοκρατίας».

Ο Ντέφνερ των αποκαλύψεων της Die Zeit λέει περίεργα πράγματα και για την κλιματική αλλαγή: «Δεν πρέπει να την πολεμήσουμε, αλλά να προσαρμοστούμε σε αυτή. Διότι στην Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού οι θερμές περίοδοι ήταν πιο καλές  από τις ψυχρές». Και η Die Zeit έδωσε και ολίγη από τη… σοφία του Ντέφνερ για την εξωτερική πολιτική: «Μόνο ελεύθερη Δύση! Να πάνε να γαμ… οι μισαλλόδοξοι μουσουλμάνοι και ο υπόλοιπος όχλος!»

Μόλις αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, ο Ντέφνερ αντέδρασε. Είπε ότι είναι αποκόμματα του λόγου του, απομονωμένα από το υπόλοιπο κείμενό τους. Δήλωσε ότι δεν έχει προκατάληψη εις βάρος των Ανατολικογερμανών και ότι απλώς ανησυχεί «για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλον τον κόσμο». Δεν αρνήθηκε, δε, τη συμπάθειά του προς το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...