Απρόσμενο μάλλον για το πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών ρήγμα συνέβη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τρεις χώρες-μέλη του κλαμπ, μάλιστα όμορες της Ουκρανίας, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, αν και έχουν τελείως διαφορετική εκτίμηση για το Ουκρανικό (π.χ. η Ουγγαρία είναι φιλορωσική, ενώ η Πολωνία αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου), κατάφεραν να συμπήξουν μέτωπο υπέρ των δικών τους δημητριακών και εις βάρος των ουκρανικών!
Ο λόγος για αυτή τη θεσμική, ουσιαστικά αναστάτωση είναι ότι οι αθρόες εισαγωγές στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ουκρανικών σιτηρών και των άλλων ουκρανικών αγροτικών προϊόντων σημαίνει εξαθλίωση για τους ντόπιους ευρωπαίους αγρότες. Η κίνηση των ανατολικών χωρών, που αφορά την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων στις επικράτειές τους, κρίνεται «μονομερής» και «απαράδεκτη» από την Κομισιόν.
Το ευρωπαϊκό κέντρο εξοργίστηκε με την ανταρσία, όπως γράφει η Corriere della Sera, και πλέον επιφυλάσσεται για την πάταξη του φαινομένου αυτού που θεωρεί έμπρακτη αμφισβήτηση «της αποκλειστικής αρμοδιότητάς της ΕΕ» σε θέματα εμπορίου (και όχι μόνο). Στον χορό, κατά την ιταλική εφημερίδα, θα μπουν και οι υπόλοιπες ανατολικές χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία. Αίτημα όλων, η επιβολή δασμών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, όπως συνέβαινε προ του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Οι δεξιοί πολωνοί κυβερνητικοί αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν μπροστά στις κινητοποιήσεις των πολωνών αγροτών, διότι το ερχόμενο φθινόπωρο υπάρχουν και προγραμματισμένες εκλογές: μόλις οι παραγωγοί απέκλεισαν σιδηροδρομικούς σταθμούς ώστε να μην εισέλθουν στη χώρα τους τα ουκρανικά εμπορεύματα, παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας και ανέλαβε άλλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα εμποδίσει έως τις 30 Ιουνίου όλες τις ουκρανικές εισαγωγές σε πολλά προϊόντα: σιτηρά, ζάχαρη, αυγά, μέλια, ζωοτροφές, πουλερικά, αλκοόλ κ.ά.
Μάλιστα, ο νέος υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας έκανε την εξής δήλωση: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη, πόσο τραγική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, καταλαβαίνουμε ότι οι αγρότες της ρισκάρουν τη ζωή τους για να δουλέψουν τη γη τους, όμως και εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία μας». Η Ουγγαρία εμπνεύστηκε από την πολωνική στάση και έκανε και αυτή τα ίδια. Ο δικός της υπουργός Γεωργίας δήλωσε: «Ελλείψει μέτρων από πλευράς Κομισιόν, εναπόκειται στις κυβερνήσεις να λάβουν τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται και να αποφύγουν τις στρεβλώσεις της αγοράς».
Η Κομισιόν αντιτείνει στις αιτιάσεις των Ανατολικών ότι για τις ζημίες που υπέστησαν οι πολωνοί, βούλγαροι και ρουμάνοι αγρότες έχουν αποζημιωθεί με 56,3 εκατ. ευρώ, ξεκαθάρισε όμως ότι το Κίεβο πρέπει να υποστηριχτεί πάση θυσία. Μάλιστα, τον προσεχή Μάιο λήγει και η σχετική συμφωνία με τη Ρωσία, βάσει της οποίας διακινούνται ουκρανικά σιτηρά και από τους λιμένες του Ευξείνου Πόντου. Οι πληροφορίες επιμένουν, πάντως, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην ανανεώσει τη συμφωνία, που επετεύχθη με παρέμβαση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News