1047
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα εμφανίζεται σε οθόνη σε δικαστικό κτίριο της Μόσχας κατά τη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης της ακροαματικής διαδικασίας | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Σε 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε σκληρός επικριτής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2023, 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/04/2023 15:27
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα εμφανίζεται σε οθόνη σε δικαστικό κτίριο της Μόσχας κατά τη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης της ακροαματικής διαδικασίας
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Σε 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε σκληρός επικριτής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2023, 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/04/2023 15:27

Δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε σε 25 έτη φυλάκισης έναν από τους πιο ηχηρούς επικριτές του Κρεμλίνου, τον Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά για προδοσία, διάδοση «ψευδών» πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό και σύνδεση με «ανεπιθύμητη οργάνωση» τις οποίες ο κατηγορούμενος αρνήθηκε. Πρόκειται για τη σκληρότερη ποινή αυτού του είδους αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής, μιλούσε ανοικτά επί χρόνια εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εχοντας στην κατοχή του ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο, αποτέλεσε μια από τις φιγούρες-κλειδιά για τις δυτικές κυρώσεις που ασκήθηκαν στη Ρωσία και ορισμένους ρώσους υπηκόους, καθώς ασκούσε πιέσεις μέσω μιας σειράς ομιλιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την έναρξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Παρά το γεγονός ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο, ο Καρά-Μουρζά επέστρεψε στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2022 όποτε και συλλήφθηκε για αντίσταση κατά των αρχών. Οι υπόλοιπες κατηγορίες του απαγγέλθηκαν σε δεύτερο χρόνο καθώς έκτοτε, ο Καρά-Μουρζά που είναι πατέρας τριών παιδιών, κρατείται στη στη φυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί πριν ένα χρόνο είχε πει χαρακτηριστικά πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι κατηγορίες εναντίον του βασίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, σε δηλώσεις που είχε κάνει στη διάρκεια ομιλίας του στις ΗΠΑ, καταδικάζοντας την πατρίδα του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία καθώς επιτίθεται με —απαγορευμένες— βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές αλλά και βομβαρδίζει μαιευτήρια και σχολεία.

Οι ισχυρισμοί του έχουν τεκμηριωθεί από ανεξάρτητες πηγές, όμως εξακολουθούν να κρίνονται αναληθείς από ρώσους ερευνητές οι οποίοι ισχυρίζονται πως το υπουργείο Αμυνας «δεν επέτρεψε τη χρήση απαγορευμένων μέσων… για τη διεξαγωγή πολέμου» και επιμένει ότι ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας δεν ήταν στόχος.

Επίσης, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Καρά-Μουρζά είχε αρρωστήσει ξαφνικά δύο φορές, το 2015 και το 2017, πέφτοντας και τις δύο φορές σε κώμα προτού καταφέρει να αναρρώσει.

Αν και οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή, ο ίδιος θεωρεί πως ήταν δηλητηριάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δικηγόροι του λένε πως ως αποτέλεσμα πάσχει από μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που αποκαλείται πολυνευροπάθεια.

Τη Δευτέρα, αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε ήρεμα την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, είπε «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ένα γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης.

Ο Καρά-Μουρζά εντός του ειδικού γυάλινου κλουβιού για τους κατηγορούμενους, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Μόσχας  (Moscow City Court/Handout via REUTERS)

Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει.

«Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι δείχνουν μεταμέλεια για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης πως θα έρθει η μέρα όπου το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί», είχε πει.

Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Εϊσμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε, αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Δηλώσεις από πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου
Η πρέσβειρα του Καναδά στη Ρωσία Αλισον ΛεΚλερ, η πρέσβειρα της Βρετανίας στη Ρωσία Ντέμπορα Μπρόνερτ και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία Λιν Τρέισι απευθύνονται στα ΜΜΕ  έξω από το δικαστήριο που έλαβε χώρα η ακρόαση της υπόθεσης του Καρά-Μουρζά (REUTERS/Maxim Shemetov)

Στο Λονδίνο, η Βρετανία δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «πολιτικά υποκινούμενη» καταδίκη.

Εξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές.

«Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», είπε η Τρέισι.

Η ρωσική λογοκρισία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Λίγο αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισήγαγε σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας σε περίοδο πολέμου που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές στην κοινωνία.

Η «δυσφήμηση» του στρατού μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών, ενώ η εσκεμμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή ποινή κάθειρξης.

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία αγώνα για την ύπαρξη της Ρωσίας απέναντι στη Δύση, Ρώσοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση πολιτικοί λένε πως η ενότητα της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας.

Εχουν χαρακτηρίσει τους Ρώσους πολίτες που αμφισβητούν τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, τμήμα μιας φιλοδυτικής πέμπτης φάλαγγας που προσπαθεί να υπονομεύσει τη στρατιωτική εκστρατεία.

ΟΗΕ και ΕΕ καταδικάζουν την καταδίκη του Καρά-Μουρζά

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τον επί χρόνια επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.

«Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι «άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά «για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια «πολιτική δίκη».

«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρήση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...