446
Το νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που ενέκρινε η Γκάνα, μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών | Getty Images/Juanmonino

Η Γκάνα εγκρίνει πρώτη ένα επαναστατικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 14:40
Το νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που ενέκρινε η Γκάνα, μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών
|Getty Images/Juanmonino

Η Γκάνα εγκρίνει πρώτη ένα επαναστατικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 14:40

Η ελονοσία είναι μία από τις μάστιγες της μαύρης ηπείρου, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Η Γκάνα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει ένα νέο, επαναστατικό εμβόλιο, το οποίο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενα εγχειρήματα στην καταπολέμηση του ιού.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της χώρας της δυτικής Αφρικής αξιολόγησαν τα δεδομένα των τελικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει επίσης την έγκριση του εμβολίου.

Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 620.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που προστατεύει τον οργανισμό από το παράσιτο της ελονοσίας είναι ένα τεράστιο, μακροχρόνιο, επιστημονικό εγχείρημα που, μέχρι σήμερα, είχε μέτρια αποτελέσματα.

Δοκιμαστικά δεδομένα από προκαταρκτικές μελέτες στη Μπουρκίνα Φάσο έδειξαν ότι το εμβόλιο R21 ήταν έως και 80% πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε σε τρεις αρχικές δόσεις και ως αναμνηστική δόση ένα χρόνο αργότερα, αναφέρει δημοσίευμα του BBC News.

Η ευρεία χρήση του εμβολίου πάντως εξαρτάται από τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 5.000 παιδιά. Αυτά αναμενόταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα.

Ωστόσο, έχουν δοθεί σε ορισμένους κυβερνητικούς φορείς και επιστήμονες στην Αφρική. Ερευνητές ιατροί και αναλυτές δεν έχουν δει ακόμα τα τελικά δεδομένα, αλλά με βάση πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα αποτελέσματα της δοκιμή παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με τις προηγούμενες μελέτες.

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Γκάνα, η οποία έχει μελετήσει τα δεδομένα, ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας από πέντε μηνών έως τριών ετών. Αλλες αφρικανικές χώρες μελετούν επίσης τα δεδομένα – το ίδιο κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο καθηγητής Εϊντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εφευρέθηκε το εμβόλιο, λέει ότι οι αφρικανικές χώρες δηλώνουν: «Θα αποφασίσουμε», έχοντας ήδη μείνει πίσω στην κυκλοφορία των εμβολίων του Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αναμένουμε ότι το R21 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά  θνησιμότητας από ελονοσία στα παιδιά τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στον συνολικό τελικό στόχο της εκρίζωσης και της εξάλειψης της ελονοσίας», δήλωσε ο καθηγητής σε ερώτηση του BBC.

Το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας ετοιμάζεται να παράγει μεταξύ 100–200 εκατομμυρίων δόσεις ετησίως, με ένα εργοστάσιο εμβολίων να κατασκευάζεται στην  Ακρα της Γκάνα. Κάθε δόση R21 αναμένεται να έχει κόστος μικρότερο των τριών δολαρίων.

Ο Αντάρ Πουναγουάλα, διευθύνων σύμβουλος του ινδικού Ινστιτούτου Ορών, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα έχει τεράστια επίδραση στην νόσο ήταν εξαιρετικά δύσκολη». Πρόσθεσε ότι η Γκάνα, ως η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο, αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ελονοσίας σε όλο τον πλανήτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...