Σε κίνδυνο βρίσκονταν οι περίπου 600 μετανάστες που διασώθηκαν από το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, νοτιοανατολικά της Σικελίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Κυριακή το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Πάνω από εκατό διασωθέντες είχαν μεταφερθεί στη στεριά την Κυριακή από πλοίο του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, και βρίσκονται πλέον στη σικελική πόλη της Κατάνης, διευκρίνισε το ANSA.
Αλλοι διακόσιοι αναμένονταν στην πόλη το πρωί της Δευτέρας. Οι υπόλοιποι τριακόσιοι μεταφέρονται με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αουγκούστα, κοντά στις Συρακούσες.
Σύμφωνα με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch εντοπίστηκαν αρκετά πλοία με μετανάστες στη Μεσόγειο το σαββατοκύριακο. Το ένα μετέφερε 221 ανθρώπους, που διασώθηκαν και αυτοί από την ιταλική ακτοφυλακή, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση της συγκεκριμένης επιχείρησης διάσωσης.
Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, οι θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Από την αρχή του έτους ως σήμερα έχουν σημειωθεί πάνω από 32.700 αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης έναντι περίπου 7.900 το 2022.
Η κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης προς την Ιταλία για το μεταναστευτικό, ζητά ο Μάνφρεντ Βέμπερ
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη.
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης των άλλων χωρών της ΕΕ προς την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε να διεξαχθεί, αυτή την εβδομάδα, ειδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βέμπερ.
Παράλληλα, τόνισε ότι το όλο σχέδιο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που παρουσίασε, τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι καλό, αλλά έχουμε καθυστερήσει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» διότι «όταν έχουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το όλο φαινόμενο με σοβαρό τρόπο, οι άλλες χώρες —όπως η Γερμανία και η Γαλλία— πρέπει να βοηθήσουν».
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά «να γίνει μια προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τη βόρειο Αφρική, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Τουρκία, για το οποίο η ΕΕ διέθεσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε ερώτηση, τέλος, της Corriere della Sera σχετικά με το αν «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάθος που δεν θέλει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία φραγμάτων», ο Γερμανός πολιτικός και επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε:
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσεως, συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Μισέλ, πρόκειται για πολιτικό θέμα και, για τον λόγο αυτό, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι τα άλλα κόμματα, όπως οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο φτιάχνουν φράγματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζουν κατά. Δεν τη θεωρώ μια σοβαρή στάση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News