905
Ο Τζακ Τεσέιρα, ο «ΟG». Ενας 21χρονος που έφερε τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση | EPA/Social media/CreativeProtagon

Κωδικός «ΟG»: Αυτός που έβγαλε στη φόρα τα απόρρητα του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2023, 15:20
Ο Τζακ Τεσέιρα, ο «ΟG». Ενας 21χρονος που έφερε τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση
|EPA/Social media/CreativeProtagon

Κωδικός «ΟG»: Αυτός που έβγαλε στη φόρα τα απόρρητα του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2023, 15:20

Οι παθιασμένοι με τα όπλα και τα βιντεοπαιχνίδια έφηβοι του chatroom που διαχειριζόταν ο «OG» τον θαύμαζαν και το έβλεπαν ως ήταν πατρική φιγούρα. Μάλιστα ένας από αυτούς τον είχε περιγράψει ως ένα είδος «Τζέισον Μπορν»: «Είναι σε φόρμα, είναι δυνατός, είναι οπλισμένος, είναι εκπαιδευμένος. Είναι όλα όσα θα περίμενε κανείς σε μία από αυτές τις ταινίες δράσης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Αλλά ο άνθρωπος που συνελήφθη την Πέμπτη στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και διαφόρων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο, είναι επίσης πολύ νέος.

Ο Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα, ηλικίας μόλις 21 ετών και γνωστός στο Διαδίκτυο με το ακρώνυμο «OG» (που στην διαδικτυακή αργκό σημαίνει Original Gangster) ήταν κατώτερο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Εθνοφρουράς Αεροπορίας (Air National Guard) της Μασαχουσέτης. Ηταν επίσης ο διαχειριστής και ο αρχηγός μιας διαδικτυακής ομάδας περίπου 25 ατόμων, πολλά εκ των οποίων ανήλικα, με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για τα όπλα και τον Θεό, η οποία συστάθηκε το 2020 στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord.

Ο Τεσέιρα είχε ακολουθήσει τα βήματα άλλων μελών της οικογένειάς του που είχαν κάνει καριέρα στον στρατό. Πρόσφατα είχε αρχίσει να εργάζεται τα βράδια στη στρατιωτική βάση Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη, όπως είπε η μητέρα του στους δημοσιογράφους των New York Times που εμφανίστηκαν μπροστά της ξαφνικά, προτού προλάβει ακόμα να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο «OG» είχε αποκαλύψει στους διαδικτυακούς συντρόφους του ότι κάποιες ώρες εργαζόταν μέσα έναν χώρο όπου απαγορεύονται τα κινητά και ότι κατέγραφε επί μήνες τις πληροφορίες που μοιραζόταν μαζί τους, πριν αρχίσει να αναρτά φωτογραφίες.

«Μέλος της ομάδας, που ονομάζεται “Thug Shaker Central”, μπορούσε να γίνει κάποιος μόνο με πρόσκληση. Ηταν ένα καταφύγιο για εφήβους που είχαν κλειστεί στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στήριζαν ο ένας τον άλλον και σε στιγμές κατάθλιψης. Συντηρητικοί από τη φύση τους αλλά δίχως να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη γεωπολιτική, μοιράζονταν ρατσιστικές συκοφαντίες και μιμίδια, παρακολουθούσαν ταινίες και προσεύχονταν μαζί. Αλλά ο “OG” τους ενημέρωνε επίσης για την επικαιρότητα και υποτιθέμενες μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις», συνοψίζει στην ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη η Βιβιάνα Μάτσα της Corriere della Sera.

Ο Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα ποζάρει για selfie με τα ρούχα της δουλειάς

Δύο μέλη της ομάδας (εκ των οποίων το ένα ανήλικο) που μίλησαν στην Washington Post και στους New York Times επιμένουν ότι ο «OG» δεν εργαζόταν για λογαριασμό κάποιας ξένης υπηρεσίας κατασκοπείας. «Είναι χριστιανός, ενάντια στον πόλεμο, ήθελε απλώς να ενημερώνει τους φίλους του», ανέφερε κάποιος σχετικά ενώ, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, έσπευσε να τον υπερασπιστεί η Ρεπουμπλικανή (ακροδεξιά) βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. «Ο Τζακ Τεσέιρα είναι λευκός, άντρας, χριστιανός και κατά του πολέμου. Αυτό τον καθιστά εχθρό του καθεστώτος Μπάιντεν. Και είπε την αλήθεια για τα στρατεύματα που βρίσκονται στο πεδίο στην Ουκρανία και πολλά άλλα. Διερωτηθείτε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός;», έγραψε στο Twitter η Γκριν, η οποία είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής βουλής.

«Δεν φαίνεται να πρόκειται για μια ρωσική επιχείρηση ή για έναν whistleblower (μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος) που κινητοποιήθηκε από κάποιο ιδανικό, όπως ο Εντουαρντ Σνόουντεν ή η Τσέλσι Μάνινγκ. Φαίνεται να είναι κάποιος που προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους φίλους του. Αυτό τουλάχιστον όσον αφορά τη συμπεριφορά του στο Διαδίκτυο. Προφανώς, στη συνέχεια, θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν πήρε τα αρχεία ο ίδιος ή εάν τα έλαβε από κάποιον άλλον», σημείωσε από την πλευρά του, μιλώντας στην Corriere della Sera o Ελιοτ Χίγκινς, ο ιδρυτής του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστότοπου Bellingcat που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της διαρροής.

Ωστόσο ο Τζακ Τεσέιρα μιλούσε συχνά για «παρεμβάσεις» της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατηγορούσε τον στρατό ότι χειραγωγείται από την πολιτική ελίτ και υποστήριζε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκρύπτουν τα πάντα από τους πολίτες, ακόμη και «τρομερές αλήθειες». Κατά τη γνώμη του, για παράδειγμα, η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων ότι ένας σκληροπυρηνικός υπέρμαχος της λευκής φυλής θα σκότωνε 10 μαύρους πελάτες ενός σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, τον Μάιο του 2022, αλλά επέλεξε να μην προλάβει το φονικό, για να λάβει περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια. Σε ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της Washington Post, ο «OG» εμφανίζεται σε ένα πεδίο βολής, με γυαλιά και ωτοασπίδες, να πυροβολεί με ένα μεγάλο τουφέκι, εκστομίζοντας ρατσιστικές και αντισημιτικές βρισιές.

Οσον αφορά το σοβαρότατο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται, η διαρροή των απόρρητων εγγράφων φέρεται να άρχισε πέρυσι, με τον «OG» να προβαίνει σε κοινοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα σχεδόν κάθε εβδομάδα. Αρχικά επρόκειτο για μεταγραφές: μετέφραζε το περιεχόμενο των αρχείων από την ορολογία ασφαλείας σε απλά αγγλικά, εξηγώντας, για παράδειγμα, ότι το «NONFORN» είναι συντομογραφία του «όχι για κοινοποίηση σε ξένους υπηκόους». Ωστόσο γνώριζε ότι υπήρχαν ξένοι στην ομάδα του, περιλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών.

Προς το τέλος της χρονιάς, ενοχλημένος που πολλοί «μαθητές» του, δεν έδιναν πολλή σημασία στις αναρτήσεις του, άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες, ούτως ώστε να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, παρά τους πολλούς κινδύνους. Αλλά στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα ανήλικο μέλος της ομάδας, ανάρτησε εικόνες των εγγράφων σε έναν άλλο διακομιστή του Discord, και, κάπως έτσι, σταδιακά οι φωτογραφίες έφτασαν σε ρωσικά κανάλια του Telegram ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στο Twitter και τα υπόλοιπα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με έναν από τους «συντρόφους» του, έχοντας αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τι επρόκειτο να ακολουθήσει, τους είπε πως «προσευχόμουν καθημερινά να μη συμβεί αυτό. Τώρα βρίσκομαι στο έλεος του Θεού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...