841
Καρέ από τη στιγμή της σύλληψης του υπόπτου για την υπόθεση της διαρροής | WCVB-TV via ABC via REUTERS

Τα απόρρητα του Πενταγώνου: Σύλληψη 21χρονου εθνοφρουρού για τη διαρροή

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 20:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2023, 23:20
Καρέ από τη στιγμή της σύλληψης του υπόπτου για την υπόθεση της διαρροής
|WCVB-TV via ABC via REUTERS

Τα απόρρητα του Πενταγώνου: Σύλληψη 21χρονου εθνοφρουρού για τη διαρροή

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 20:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2023, 23:20

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) για την υπόθεση της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου είναι το μέλος του αεροπορικού κλάδου της Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα, τον οποίο είχαν ταυτοποιήσει ως κύριο ύποπτο λίγο νωρίτερα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Τεσέιρα νωρίτερα το απόγευμα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα», ανακοίνωσε ο Γκάρλαντ, συμπληρώνοντας ότι θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

Ο 21χρονος συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, μια αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης. Θεωρείται επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν σε αυτή την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν τον νεαρό, ο οποίος φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

Μιλώντας για τη διαρροή, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, τις στρατιωτικές δυνατότητες και ελλείψεις της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ έκανε λόγο για «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια», προαναγγέλοντας τη βαρύτητα των κατηγοριών που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ο Τεσέιρα.

Προτού γίνει γνωστή η σύλληψη, οι New York Times είχαν ταυτοποιήσει τον επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, και από εκεί, ως φαίνεται, σε άλλους διαδικτυακούς ιστοτόπους.

Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία πρώτη δημοσιοποίησε τη στρατιωτική ιδιότητα του συλληφθέντος, μίλησε με μέλη του Thug Shaker Central, τα οποία και υπέδειξαν, μάλιστα, τον Τεσέιρα ως δράστη της διαρροής η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στην Ουάσινγκτον ή το Κίεβο, αλλά και σε πολλές άλλες πρωτεύουσες.

Κι αυτό διότι τα έγγραφα που διέρρευσαν φέρονται να αποκαλύπτουν από μυστικά σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια εαρινή αντεπίθεση, μέχρι την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, και τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των εταίρών της σε σχέση με τη στρατιωτιή βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Washington Post, πήρε επίσης νωρίτερα συνέντευξη από μέλος της διαδικτυακής ομάδας, το οποίο έδωσε πληροφορίες για τον άνδρα, που αναφέρεται με τα αρχικά «OG», βασιζόμενος στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, καθώς και σε φωτογραφίες και βίντεο που είχε μοιραστεί ο ίδιος μαζί με τους συμμετέχοντες στο Thug Shaker Central.

Στην κατοχή της Post περιήλθαν επίσης ένα βίντεο του «OG» σε πεδίο βολής με ένα μεγάλο όπλο –«φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα και μετά πυροβολεί αρκετές φορές σε έναν στόχο», ανέφερε το ρεπορτάζ– και 300 φωτογραφίες διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο ίδιος ο «OG» φέρεται να είπε σε μέλη της παραπάνω ομάδας ότι εργαζόταν σε στρατιωτική βάση. Η δουλειά του εκεί τού έδινε πρόσβαση σε πολλές απόρρητες πληροφορίες τις οποίες φαίνεται πως δημοσίευε τακτικά, επί μήνες. Φέρεται μάλιστα να είχε φωτογραφίσει ο ίδιος τις εκατοντάδες σελίδες εγγράφων οι οποίες αναρτήθηκαν στην ομάδα.

Σύμφωνα με τον έφηβο από τον οποίο πήρε συνέντευξη η Post, «ο OG είχε κακή άποψη για την κυβέρνηση», απεικονίζοντάς την ως δύναμη καταστολής.

Η Post προσέθεσε ότι οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν ανώνυμα και από άλλα μέλη της ομάδας.

Η Wall Street Journal είχε επισημάνει στο δικό της ρεπορτάζ ότι αναμενόταν να γίνει μια σύλληψη για την υπόθεση, ακόμη και εντός 24ωρου.

Νωρίτερατη Μ. Πέμπτη, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι Αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άλλωστε ήδη ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή, από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας του, ο «OG» τους είπε να «μείνουν κρυμμένοι και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτόν», συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιγράφων των απόρρητων εγγράφων.

Πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τη διαρροή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε τη Μεγάλη Τετάρτη ότι η διαρροή μπορεί να είναι ένα τέχνασμα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ. «Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση (με την Ουκρανία) και ουσιαστικά διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό τέτοιες τεχνικές να χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τον αντίπαλό τους, τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ουκρανική κυβέρνηση επίσης αξιολογεί τις πιθανές ζημιές από τις αποκαλύψεις. Τα αρχεία δίνουν λεπτομέρειες για 12 νεοσυσταθείσες ταξιαρχίες, εξοπλισμένες με δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία είναι πιθανό να ηγηθούν της επίθεσης εναντίον ρωσικών θέσεων. «Σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι», παραδέχτηκε αρμόδια πηγή τη Μ. Τετάρτη. «Η Ουκρανία επικρίθηκε πέρυσι επειδή δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος. Στην αρχή της εισβολής, δεν μας παρασχέθηκαν όπλα λόγω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης. Χάσαμε πολλά εδάφη και ανθρώπους ως αποτέλεσμα. Αυτή η αντίληψη ήταν λανθασμένη. Και τώρα αυτή η διαρροή συμβαίνει από την πλευρά των ΗΠΑ».

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η διαρροή θα επηρεάσει τον σχεδιασμό για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, που βρίσκεται τώρα σε προχωρημένο στάδιο, ανέφερε ο ουκρανός αξιωματούχος. Η επίθεση αναμένεται να λάβει χώρα στα νότια της χώρας, και πιθανώς και στα ανατολικά. Στόχος της Ουκρανίας είναι να σπάσει τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με την επαρχία του Ντόνετσκ και να εκδιώξει τους Ρώσους από την κατεχόμενη Μελιτόπολη και το λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...