653
Ο Αντονι Μπλίνκεν μιλά σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον παρουσία του Λόιντ Οστιν, την Τρίτη | REUTERS/Elizabeth Frantz

Μπλίνκεν: Καθησυχάσαμε τους συμμάχους μας για τη διαρροή εγγράφων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 13:30
Ο Αντονι Μπλίνκεν μιλά σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον παρουσία του Λόιντ Οστιν, την Τρίτη
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Μπλίνκεν: Καθησυχάσαμε τους συμμάχους μας για τη διαρροή εγγράφων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 13:30

Συνεχίζεται η επιχείρηση «μπάλωμα» των αμερικανών αξιωματούχων που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου στο Ιντερνετ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας την Τρίτη.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

Ο Λόιντ Οστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή.

«Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Οστιν από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Εκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Οστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Η Σερβία «συμφώνησε» να δώσει όπλα στην Ουκρανία

Μέχρι τώρα, έχουν έρθει στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα, έγγραφα που περιέχουν απόρρητες πληροφορίες για διάφορες χώρες.

Τα νέα στοιχεία αφορούν τη Σερβία. Σε ένα από τα έγγραφα, αναφέρεται ότι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει.

Το συγκεκριμένο έγγραφο παραθέτει μια σύνοψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα.

Με τίτλο «Ευρώπη / Απάντηση στη Συνεχιζόμενη Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο, που έχει τη μορφή διαγράμματος, καταγράφει τις απαντήσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα δείχνει πως η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει τις ενδείξεις Απόρρητο και NOFORN, που σημαίνουν πως απαγορεύεται η διαβίβασή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις. Φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου και τη σφραγίδα του αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου.

Το γραφείο του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε ούτε αυτό σχετικά με την αναφορά στη Σερβία , ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς έναντι της Ρωσίας είτε αυτός δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον για να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», λέει ο Γιάνους Μπουγκάισκι, ανατολικοευρωπαίος εμπειρογνώμονας στο ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Jamestown Foundation.

Το διάγραμμα του Πενταγώνου χωρίζει τις απαντήσεις στα αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε τρεις κατηγορίες: χώρες που έχουν δεσμευθεί να παράσχουν εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια», χώρες που έχουν ήδη παράσχει εκπαίδευση, βοήθεια ή και τα δύο, χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντική θανατηφόρα βοήθεια».

Η Αυστρία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές δύο χώρες με «όχι» και στις τρεις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη του διαγράμματος γίνεται ένα μήνα μετά την ανάρτηση εγγράφων σε φιλορωσικό κανάλι του Telegram, τα οποία αναγράφουν την αποστολή στο Κίεβο ρουκετών εδάφους-εδάφους Grad 122mm, από σέρβο κατασκευαστή όπλων, τον περασμένο Νοέμβριο. Τα έγγραφα περιλάμβαναν παραστατικό αποστολής και πιστοποιητικό τελικού χρήστη από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Μόσχα έχει ζητήσει από το Βελιγράδι μια «επίσημη εξήγηση» για τις φερόμενες παραδόσεις, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η βιομηχανία όπλων Krusik Corp. του Βάλιεβο αρνήθηκε ότι έστειλε στην Ουκρανία ρουκέτες ή άλλα όπλα. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς.

«Δεν εξαγάγαμε όπλα ούτε πυρομαχικά στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία», είχε δηλώσει στις 5 Μαρτίου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...