«Πάσχα» σημαίνει κυριολεκτικά «πέρασμα» στα εβραϊκά (και αραμαϊκά). Στα ελληνικά, και στην πράξη, σημαίνει το τέλος του χειμώνα και την πιο-επίσημη-δεν-γίνεται έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Οι θερμοκρασίες όπου να ‘ναι θα ανέβουν σταθερά, πάνω από 10 η κατώτερη και πάνω από 20 η ανώτερη, τα βαριά ρούχα θα πάρουν τη θέση τους στις επάνω ντουλάπες και μέρη του σώματός μας θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται σε κοινή θέα. Ωσπου να πιάσουν για τα καλά οι ζέστες, σε λίγες εβδομάδες, και να ορμήσουμε στις παραλίες.
Στην Ελλάδα το Πάσχα είναι το πέρασμα προς μια περίοδο που οι ρυθμοί και η διάθεση αλλάζουν. Οσοι μπορούν να βρεθούν εκτός μόνιμης κατοικίας, και ειδικά εκτός πόλεων, ζουν την αναγέννηση της φύσης, χορταίνουν από το «πράσινο» των αγρών και από το «γαλάζιο» του ελεύθερου ουρανού ή/και της θάλασσας.
Οσοι για οποιονδήποτε λόγο παραμένουν στις πόλεις, μπορούν να τις χαρούν με λιγότερο κόσμο, λιγότερη κίνηση και «αυγουστιάτικη» ησυχία, που χαλάνε μόνο οι κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης (αλλά και πριν και έπειτα από αυτήν…).
Το καλοκαίρι έρχεται. Και μαζί ό,τι συνήθως φέρνει: περισσότερη ηλιοφάνεια, μεγαλύτερες ημέρες, άγρυπνες νύχτες. Φέρνει εξωστρέφεια, τουρίστες, περισσότερες δουλειές, «γεμάτα» Σαββατοκύριακα. Φέρνει διακοπές, βιταμίνη D, καλύτερη διάθεση. Μπορεί και να γράφω βλακείες, αλλά μου φαίνεται ότι το καλοκαίρι είμαστε πιο ανεκτικοί, πιο καταδεκτικοί, πιο θετικοί. Ή, απλώς, είμαστε στον καιρό μας. Και στον κόσμο μας.
Ακόμη και οι «χειμωνάκηδες» οφείλουν να παραδεχτούν ότι το καλοκαίρι είναι για την Ελλάδα και η Ελλάδα –και οι Ελληνες– είναι για το καλοκαίρι. Ισως και γιατί η χώρα, με τις ελλείψεις της σε οργάνωση και υποδομές, δεν αντέχεται εύκολα τον χειμώνα. Ισως επειδή εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε (με) τους εαυτούς μας μέσα από κλειστές τζαμαρίες.
Από το Πάσχα και μετά περνάμε σε mode και mood καλοκαιριού. Και αν παρεμβάλλονται εκλογές, και μία και δύο (και τρεις;) φορές, δικό τους πρόβλημα. Το γνωρίζει αυτό και ο Πρωθυπουργός, που ήθελε να κάνει τις εκλογές νωρίτερα, αλλά… γνωστό το «αλλά». Το γνώριζε –και το πιστώνεται– και ο Ανδρέας Παπανδρέου, o οποίος δεν χαλούσε τα μπάνια του λαού για πράγματα που, όσο σοβαρά και αν είναι, μπορούν και πρέπει να γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Σε λίγες ημέρες το Πάσχα/Πέρασμα θα έχει περάσει. Στο διάλειμμα των ημερών και τη χαλάρωση που φυσιολογικά φέρνει, είναι πολύ πιθανό να περάσει και η μεγάλη φούρια της πρώτης και πρώιμης προεκλογικής περιόδου, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, μέσα στο καταχείμωνο. Κόμματα και υποψήφιοι θα επιχειρήσουν βεβαίως να την επαναφέρουν στον μήνα έως την πρώτη κάλπη. Πολύ αμφιβάλλω, όμως, αν η θερμοκρασία της θα ανέβει περισσότερο από αυτή που ο μέσος ψηφοφόρος μπορεί να ανεχτεί. Καλοκαιριάτικα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News