Δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τον Εμανουέλ Μακρόν ευρωπαίοι και αμερικανοί σύμμαχοι για αυτά που είπε για την Ταϊβάν και την Ευρώπη.
Τα σχόλια του γάλλου προέδρου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι δηλώσεις του Μακρόν «όχι μόνο αγνοούν τη ζωτική θέση της Ταϊβάν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά υπονομεύουν την επί δεκαετίες δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τη διατήρηση της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν», ανέφερε η Διεθνής Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
«Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα λόγια του προέδρου βρίσκονται σε σοβαρή αναντιστοιχία με τη βούληση σε όλα τα νομοθετικά σώματα της Ευρώπης και όχι μόνο», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία υπογράφεται από νομοθέτες, μεταξύ των οποίων 15 βουλευτές από εθνικά νομοθετικά σώματα της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένου ενός από το κόμμα του Μακρόν στη Γαλλία, καθώς και τρεις ευρωβουλευτές και 13 κοινοβουλευτικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τα σχόλια του Μακρόν είναι ιδιαίτερα «άκαιρα», εν μέσω μάλιστα των στρατιωτικών ασκήσεων του κινεζικού στρατού στα Στενά της Ταϊβάν.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «εμπλέκεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι, είναι: “Είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε (μια κρίση) στην Ταϊβάν”; Οχι, δεν είναι», είπε ο Μακρόν.
Επισήμως, η Ουάσιγκτον επιχείρησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του Μακρόν για τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι δεν ήταν και τόσο διχαστικές: «Υπάρχει τεράστια σύγκλιση με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας στο πώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Θα αφήσουμε το Ελιζέ να μιλήσει για τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην καταπληκτική συνεργασία και τον συντονισμό που έχουμε με τη Γαλλία ως σύμμαχο και φίλη χώρα».
Αλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι όμως, δεν χαρίστηκαν στον Μακρόν. Ο Μάικ Γκάλαχερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές» και «επαίσχυντες».
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μάικλ ΜακΦάουλ, έγραψε: «Συμφωνώ με τον Μακρόν. Θέλω η Ευρώπη να γίνει η τρίτη παγκόσμια δύναμη στον κόσμο. Μια ακόμη δημοκρατική μεγάλη δύναμη στον κόσμο θα ωφελούσε τα συμφέροντα ασφαλείας, τα οικονομικά και τα ηθικά των ΗΠΑ. Αλλά για να γίνει κανείς μεγάλη δύναμη, πρέπει να συμπεριφέρεται σαν τέτοια και να ξοδεύει σαν τέτοια, ιδίως στην άμυνα».
Οσο για την Ευρώπη, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, έγραψε στο Twitter ότι η γαλλική πολιτική οδηγεί σε «γεωπολιτικό αδιέξοδο» την Ευρώπη. Ο Μακρόν «κατάφερε να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε ένα πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων για τον Σι Τζινπίνγκ και σε καταστροφή της εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη. Με την ιδέα του για ευρωπαϊκή κυριαρχία, την οποία ορίζει με όρους απόστασης και όχι εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, απομονώνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη», τόνισε.
O Μέτιν Χακβέρντι, κεντροαριστερός βουλευτής του SPD, ήταν κι αυτός κατηγορηματικός εναντίον του γάλλου προέδρου και τόνισε ότι «είναι σοβαρό λάθος για τη Δύση να επιτρέψει στον εαυτό της να διχαστεί κυρίως στις συναλλαγές της με το Πεκίνο».
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έγραψε στο Twitter: «Για να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, οι δημοκράτες πρέπει να υπερασπιστούν έναν κόσμο βασισμένο σε κανόνες, στην Ουκρανία και την Ταϊβάν. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ!».
Τέλος, τσέχοι πολιτικοί κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι υπονομεύει τις διατλαντικές σχέσεις.
Στο πλευρό του Μακρόν ο Λεμέρ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ υπερασπίστηκε την ανάγκη της ΕΕ να χτίσει «την ανεξαρτησία» της και τη δική της «στρατηγική σκέψη» έναντι των αμερικανών «συμμάχων» της.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το πράττει από το 2017», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Προφανώς είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας», συνέχισε.
«Και δεν πρέπει να κατηγορηθούμε σε αυτή την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θέλουμε να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Οπως η ΕΕ, έτσι και η Γαλλία επιλέγει «την οδό του διαλόγου», υπογράμμισε ο Λεμέρ. «Αυτό δεν είναι προτιμότερο από μια λογική αντιπαράθεσης και όξυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης;», πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να βρεθούμε μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρέπει να χτίσουμε τη δική μας δύναμη», τόνισε ο Λεμέρ.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι σε οικονομικά ζητήματα, σε δημοσιονομικά ζητήματα, σε γεωπολιτικά ζητήματα η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική σκέψη. Είναι σύμμαχος των Αμερικανών αλλά δεν έχει απαραιτήτως την ίδια στρατηγική σκέψη με τις ΗΠΑ», κατέληξε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News