Αρχικά, είχα μια άρνηση να παρακολουθήσω όσα συμβαίνουν στον κατά τα άλλα μαγικό κόσμο του Tik Tok. Μια μέρα όμως, πριν από αρκετούς μήνες, το πήρα απόφαση και είπα να ρίξω μια ματιά και σε αυτόν τον νέο ωκεανό ψυχαγωγίας, πληροφορίας και ανόθευτης βλακείας. Φυσικά από την «κλειδαρότρυπα», ως ανώνυμος χρήστης. «Χαλάρωσε, είναι κοινωνική παρατήρηση» δικαιολογήθηκα στον εαυτό μου. Κατέβασμα της εφαρμογής, άνοιγμα και… καλώς ήρθατε στο χάος.
Νεαρές –και υπερβολικά νεαρές– κοπέλες απαγγέλλουν στίχους του Light και του Toquel από το παιδικό τους δωμάτιο, ένας ξανθός τύπος κάνει φάρσες στην παραλία του Μαϊάμι, ένας ιταλός παππούς σου δείχνει τη συνταγή της αυθεντικής καρμπονάρας –βάλε πίσω στο ψυγείο την κρέμα γάλακτος–, κάποιος που τσακώνεται με αστυνομικούς στο Αϊνταχο, ένα γκολ του Μέσι στο Κατάρ, μια ομιλία του αφροαμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπάλντουιν το 1980, ένας ευτραφής Βρετανός που για έναν απροσδιόριστο λόγο μας δείχνει τι έφαγε σε μία ημέρα.
Υστερα από πέντε-έξι επισκέψεις στην εφαρμογή, ο αλγόριθμος με είχε μάθει. Με τάιζε πολιτικές αντιδικίες στις ΗΠΑ, επιστημονικά παράδοξα από τον μετρ του είδους Νιλ ντε Γκρας Τάισον, ταξιδιωτικά βίντεο, παράξενες συνταγές και, φυσικά, μπάλα. Μια μέρα αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Πήγα στην αναζήτηση και έγραψα «Ηλίας Κασιδιάρης». Αφησα να παίξουν 10 βίντεο κρατώντας τη μύτη μου και βγήκα από την εφαρμογή. Μετά ξαναμπήκα. Πλέον είχα πείσει τον αλγόριθμο ότι ήμουν έτοιμος να πάω στις εκλογές και να ψηφίσω τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη – ή, τέλος πάντων, όποιον πρόθυμο επιθυμεί να τον κρύψει κάτω από τις εθνικιστικές φτερούγες του.
Στο Tik Tok, στο YouTube και σε άλλα Μέσα, o Κασιδιάρης και οι όμοιοί του κάνουν δουλίτσα. Ειδικά το πρώτο είναι ταμάμ για γρήγορα βίντεο με δυο-τρεις εθνικιστικές κορόνες, μια φωτογραφία με ένα ελληνικό F-16 να σκίζει την τουρκική σημαία υπό τους ήχους του Σφακιανάκη ή μία από τις γνωστές… εκρήξεις του άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Μιχαλολιάκου από το πέρασμά του από τη Βουλή. Ενας πιτσιρικάς πέφτει πάνω σε ένα ψευτονταϊλίκι του πρώην βουλευτή και αν κάνει το λάθος να το παρακολουθήσει ολόκληρο, ο αλγόριθμος τον επιβραβεύει με εθνικιστικές κορόνες, τεστοστερόνη και φουσκωμένα μπράτσα με αγκυλωτούς σταυρούς.
Ο μπαμπάς διαμορφώνει πολιτική άποψη βλέποντας στην τηλεόραση τον Σταϊκούρα και τον Κατρούγκαλο να μαλώνουν στον Αυτιά για τις συντάξεις και ο πιτσιρικάς χαζεύει τα χαστούκια του Κασιδιάρη και τα «άντε βρε νούμερο», χωρίς ίσως καν να ξέρει ποιος είναι αυτός ο άνδρας με το ξυρισμένο κεφάλι και το κοστούμι, από το μακρινό για αυτόν 2012. Ναι, εκείνη η σοκαριστική επίθεση σε live μετάδοση έγινε ενώ ο σημερινός 18ρης πήγαινε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Ο Κασιδιάρης ξέρει πολύ καλά πώς παίζεται πλέον το πολιτικό παιχνίδι. Γελάει με τις επιθετικές αναφορές που του κάνουν στην τηλεόραση, ενώ οι συνεργάτες του μαζεύουν υλικό για το νέο viral βίντεο με τίτλο: «ΤΡΕΜΟΥΝ τα συστημικά Μέσα τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος “Ελληνες”».
Στο YouTube υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και το κανάλι «Εθνική Ομάδα Μιμιδίων». Οι άγνωστοι δημιουργοί του έχουν υιοθετήσει την πετυχημένη συνταγή του Luben δημιουργώντας κωμικά κλιπ από την ελληνική επικαιρότητα. Η διαφορά είναι ότι τα συγκεκριμένα βίντεο, παρά τον φαινομενικά χιουμοριστικό χαρακτήρα τους, ζέχνουν ρατσισμό, ομοφοβία και ακροδεξιά προπαγάνδα. Tο κανάλι που ολοκληρώνει τα… δημιουργήματά του με το ηχητικό απόσπασμα από την τραμπούκικη επίθεση του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, μετρά 1,7 εκατομμύρια προβολές μόνο τον τελευταίο μήνα.
Ο καιρός που ο Μιχαλολιάκος μάζευε τους χουντικούς, τους βασιλόφρονες και τα «παλικάρια» με τα αμάνικα σε κάτι υπόγεια στον Αγιο Παντελεήμονα και μιλούσαν για τον Χίτλερ, το αίμα και το καθήκον του εθνικοσοσιαλιστή έχει παρέλθει προ πολλού. Ο Κασιδιάρης θέλει να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητάς μας υιοθετώντας μια πιο σύγχρονη ακροδεξιά ρητορική, που γιγαντώνεται στις ΗΠΑ με διάφορους altright αστέρες των social media.
Μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, όμως αυτός και οι όμοιοί του μυρίζουν αίμα. Ξέρουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία τους. Τότε είχαν έρθει με μαύρες μπλούζες, αρβύλες, σιδερογροθιές, μαχαίρια και τα εγχειρίδια του Γκέμπελς ανά χείρας. Τώρα απλώς περιμένουν το βίντεο να κάνει upload, στοχεύουν στο κατάλληλο κοινό και πουλάνε new age αντισυστημικότητα στη γενιά του Tik Tok. Και αν το κόλπο πιάσει, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα τους ξαναδούμε δίπλα μας. Τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο μίσος, με την ταμπέλα της digital εποχής. Φασισμός που έγινε meme.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News